7 Μαΐ 2016

Πράγα, Η πόλη – αξιοθέατο



Για να θυσιάσει ένας Έλληνας το αγαπημένο Πάσχα, το αρνί στη σούβλα, το κοκορέτσι και το άφθονο κρασί ή τσίπουρο για μια εκδρομή στο εξωτερικό, ο προορισμός θα πρέπει να αξίζει πραγματικά και να προσφέρει κάτι διαφορετικό και μαγικό. Ή αλλιώς...Πράγα!!

Μία πόλη που ολόκληρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα αξιοθέατο. Κάθε της γωνιά, κάθε κτίριο, κάθε εκκλησία ή θέατρο. Ακόμα και οι χιλιάδες τουρίστες που κυκλοφορούν στα πλακόστρωτα στενά της με τις δεκάδες pubs, εστιατόρια και μαγαζάκια, δεν είναι ικανοί να χαλάσουν τη μαγεία που νιώθει κάποιος και την αίσθηση ότι έχει γυρίσει μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1992. Από το 870 μ.Χ που χτίζεται το κάστρο της Πράγας μέχρι το 1918 που γίνεται πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας αλλά και το 1989 με την βελούδινη επανάσταση, η Πράγα υπήρξε πάντα στο κέντρο των εξελίξεων στην κεντρική Ευρώπη. 

Στη διατήρηση των μνημείων της πόλης βοήθησε και το γεγονός ότι και στους 2 παγκόσμιους πολέμους, η Πράγα δεν βομβαρδίστηκε ιδιαίτερα πέρα από το 1945 όταν και κατά λάθος, οι αμερικάνοι αντί να βομβαρδίσουν τη Δρέσδη, βομβάριδσαν την Πράγα σκοτώνοντας εκατοντάδες κατοίκους της. 


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει...απλά μια συμβουλή. Πάρτε μαζί σας άνετα παπούτσια (κατά προτίμηση αθλητικά) γιατί σας περιμένει πολύ περπάτημα. Η Πράγα, με πληθυσμό γύρω στα 1,3 εκ. (όσο μια Θεσσαλονίκη φανταστείτε) είναι αρκετά απλωμένη και τα εντυπωσιακά μνημεία της εκτείνονται σε όλο το μήκος και πλάτος του ιστού της πόλης. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι:
 
Η πλατεία της Παλιάς Πόλης όπως φαίνεται από την κορυφή του ρολογιού
·         Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Σταρομέστσκε Νάμεστι) είναι ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου, η καρδιά και ψυχή της πόλης. Η Πράγα ήταν πάντα το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων και ήδη από το 11ο αιώνα δημιουργήθηκε εδώ μία υπαίθρια μεσαιωνική αγορά. Η πλατεία σχεδιάστηκε αργότερα, όταν οι πλούσιοι έμποροι άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα γύρο από την αγορά. Τότε κτίστηκαν τα σπίτια χωρίς σχέδιο πόλεως και δημιουργήθηκε ο λαβύρινθος των σοκακιών. Πλέον είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης και ότι πρέπει για καφέ ή φαγητό.

Το αστρονομικό ρολόι
·    Δημαρχείο Παλιάς Πόλης και το Αστρονομικό Ρολόι: ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της Πράγας, το αστρονομικό ρολόι που μετράει πάνω από 600 χρόνια λειτουργίας. Εντυπωσιακή κατασκευή περιστοιχισμένο από αγάλματα του μεσαίωνα. Προσφέρει το πιο δημοφιλές θέαμα στην πόλη, που είναι η παρέλαση των 12 Αποστόλων ανά μία ώρα, δημιούργημα του Βόιτεχ Σουχάρντα (αν και οι πρωτότυπες κατασκευές καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς το 1945). 

·     
Γέφυρα Καρόλου
Γέφυρα Καρόλου: μια βόλτα στη Γέφυρα του Καρόλου, κατασκευασμένη από τον Πέτερ Πάρλερ πριν 600 περίπου χρόνια, είναι σαν μια βόλτα σε Μουσείο. 30 αγάλματα (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ενυπωσιακά έχουν τοποθετηθεί στα αριστερά και στα δεξιά της γέφυρας. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο Σταυρός της Λωρένης στο μέσον της γέφυρας με τον μύθο να λέει πως αν κάνεις μια ευχή από κάτω από τον σταυρό, αυτή θα πραγματοποιηθεί. 

·    Καθεδρικός του Αγίου Βίτου: χτισμένος στο λόφο Χρατσάνι, ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου δεσπόζει πάνω από τον ποταμόΜολδάβα που διασχίζει την πόλη. Ξεκίνησε να χτίζετε το 1344 αλλά η κατασκευή του όπως τον βλέπουμε σήμερα ολοκληρώθηκε μόλις το 1929. Εντυπωσιακή κατασκευή, εκπληκτικές ζωγραφιές πάνω στα παράθυρα (δεν είναι βιτρό αλλά ζωγραφισμένα πάνω στο γυαλί) και εκπληκτική θέα της πόλης από το υπέροχο μπαλκόνι στα δεξιά του ναού. 

Καθεδρικός του Αγίου Βίτου


·    Πύλη της Πυρίτιδας: ο μοναδικός πύργος της παλιάς οχύρωσης που διασώζεται. Η Πύλη της Πυρίτιδας δημιουργεί μία μεγαλοπρεπή είσοδο στην Παλιά Πόλη από την ανατολική της πλευρά. Κτίστηκε το 15ο αιώνα και βασίστηκε στα σχέδια του πυργίσκου της Γέφυρας του Καρόλου. Πρόκειται για ένα από τα παλαιοτέρα και ομορφότερα κτίσματα της Πράγας.  Από την πύλη της πυρίτιδας ξεκινούσε η Βασιλική διαδρομή. Περνώντας την πύλη έμπαινε στην παλιά πόλη η βασιλική πομπή. Στην πύλη περίμεναν τον βασιλιά οι ξένοι πρεσβευτές, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και απλός λαός. Η Βασιλική διαδρομή περνούσε από την οδό Celetna στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, διέσχιζε τη Γέφυρα του Καρόλου και κατέληγε στο Κάστρο της Πράγας, συγκεκριμένα στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Βίτου, όπου γινόταν η στέψη. 

Αριστερά η Πύλη της Πυρίτιδας και δεξιά το Δημοτικό Μέγαρο

·         Δημοτικό Μέγαρο: ακριβώς δίπλα από τον Πύργο της Πυρίτιδας βρίσκεται το δημοτικό μέγαρο σε αρτ νουβό ρυθμούς. Ολοκληρώθηκε το 1912 από το Δήμο της Πράγας ως πρότυπο κέντρο της Τσέχικης πολιτιστικής ζωής εντός της τότε Αυστροουγγαρίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο κτίσιμο συμμετείχαν κορυφαίοι Τσέχοι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του κτηρίου είναι το ψηφιδωτό του Κάρελ Σπίλαρ πάνω από την είσοδο, που φέρει τον τίτλο Φόρος τιμής στην Πράγα. Πλέον σε αυτό πραγματοποιούνται εκθέσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Πλατεία Βάτσλαβ by night!
·       Πλατεία του Βάτσλαβ: σε πιο μοντέρνους ρυθμούς (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) αποτελεί την κεντρική πλατεία της νέας πόλης και τη βασική αρτηρία της Πράγας. 

·     
Λόφος Πέτρζιν...προορισμός για τους ερωτευμένους
Λόφος Πετρζιν: Ο λόφος του Πετριν με τις εκατοντάδες κερασιές, δίπλα στο Κάστρο της Πράγας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στο κέντρο της υπέροχης Πράγας. Μέχρι το τριακονταετή πόλεμο υπήρχαν εδώ αμπέλια και λαχανόκηποι, που σταδιακά αντικαταστήθηκαν από δημοτικούς οπωρώνες. Τον λόφο μπορεί να τον ανέβει κανείς με το επίγειο τελεφερίκ και να απολαύσει το κατήφορο για να επιστρέψει περπατώντας στο Μικρό Μέρος (Mala strana). Προσφέρει καταπληκτική θέα προς όλη την πόλη. Στην κορυφή κυριαρχεί το παρατηρητήριο Petrin, μεταλλική κατασκευή του 1891, απομίμηση του Πύργου του Άιφελ. Στον λόφο βρίσκεται επίσης το ακαλαίσθητο αλλά ιστορικό στάδιο Στράχοφ χωρητικότητας 220.000 θεατών που σήμερα δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά (και μάλιστα σύμφωνα με τον ξεναγό μας, μάλλον πάει για κατεδάφιση αφού στη θέση του θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της κεντρικής Ευρώπης).


ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΙ


Για να δείτε όλα τα αξιοθέατα στην πόλη είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο. Το μετρό της πόλης είναι εύκολο με 3 βασικές γραμμές που διατρέχουν ένα μεγάλο μέρος της πόλης και είναι σχετικά οικονομικό (συμφέρουν τα 24ωρα ή 48ωρα εισητήρια αν σκοπεύετε να γυρίσετε την πόλη). Αρκετά βολικά είναι και τα λεωφορεία και το τραμ αλλά θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο όσον αφορά τις διαδρομές. Τέλος, είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος ταξί ειδικά σε τουριστικές περιοχές αλλά καλό θα είναι να ρωτήσετε το κόστος από πριν γιατί οι τσέχοι ταξιτζίδες τείνουν να κατακλέβουν τους τουρίστες. Προσωπική εμπειρία...κάθε βράδυ χρησιμοποιούσαμε ταξί για την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο με κόστος περίπου 200 τσέχικες κορώνες (περίπου 7-8 ευρώ). Ένα βράδυ ένας ταξιτζής μας ζήτησε τα διπλάσια και φυσικά δεν τον επιλέξαμε αλλά πήγαμε στο απέναντι ταξί που μας πήρε την κλασική ταρίφα. 

Το αστρονομικό ρολόι και στο βάθος η πλατεία της Παλιάς Πόλης
ΤΙ ΘΑ ΦΑΩ

Πολλά τα καλά εστιατόρια ειδικά στο κέντρο της Πράγας με γεύσεις που δεν είναι πολύ μακριά από τις δικές μας. Ίσως κάπως πιο πικάντικα και όχι τόσο καλοψημένα όπως μας αρέσουν εμάς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις σούπες (και ιδίως τη γκούλας που σερβίρεται μέσα σε ψωμί). Με 10-15 ευρώ το άτομο μπορείτε να φάτε πλούσια σε ένα καλό τοπικό εστιατόριο. 

ΤΙ ΘΑ ΠΙΩ

Μουσείο Μπύρας
Μπύρα, μπύρα και πάλι μπύρα. Παντού σερβίρεται μπύρα είτε κάποια από τις γνωστές και δημοφιλείς όπως η Kozer και η Pilsner Urquell που όμως μπορείτε να βρείτε και στην Ελλάδα είτε κάποια από τις τοπικές ποικιλίες που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των μπαρ. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μουσείο μπύρας, να μάθετε για τη διαδικασία παρασκευής της μπύρας, να δείτε ιστορικά μηχανήματα και φυσικά να δοκιμάσετε 4 είδη τσέχικης μπύρας στο υπόγειο του μουσείου. Α...και να εμφιαλώσετε τη δική σας μπύρα!! Όσο για τις τιμές στα ποτά...δυνατό στομάχι να έχετε για να πίνετε!!! Και παρόλο που ο κανόνας είναι ότι τα μαγαζιά κλείνουν στις 11 το βράδυ, με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε που να το ξενυχτήσετε...

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Καρλοβι Βάρι
Αν έχετε χρόνο, αξίζει να ακολουθήσετε κάποια από τις εκδρομές σε γύρω πόλεις που διοργανώνουν διάφορα τουριστικά πρακτορεία. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη είναι η επίσκεψη στη λουτρόπολη του Κάρλοβι Βάρι, περίπου 2 ώρες μακριά από την Πράγα. Πόλη σπάνιας αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, με θερμές πηγές να αναβλύζουν σε πολλά σημεία της, εκπληκτικά κτίρια και το πασίγνωστο Grandhotel Pupp στο οποίο γυρίστηκαν ταινίες όπως Last Holiday με την Queen Latifah και το Casino Royal (ως Hotel Splendide στο Μαυροβούνιο). 
Θερμές πηγές με πόσιμο νερό
Όσο είστε εκεί, μην ξεχάσετε να αγοράσετε ως ενθύμιο ένα παραδοσιακό κανατάκι με το οποίο θα δοκιμάσετε το (αηδιαστικό είναι η αλήθεια) ιαματικό νερό αλλά και ένα μπουκάλι λικέρ Becherovka. Επίσης, επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου  Moser και δείτε από κοντά τη διαδικασία κατασκευής αριστουργημάτων από γυαλί. Μία ακόμα δημοφιλής εκδρομή είναι αυτή στη Δρέσδη, περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά από την Πράγα. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Έλβα αποτελεί από το 2004 μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Δρέσδη

Αν έχετε την ευκαιρία, επισκεφτείτε την Πράγα. Θα σας μαγέψει και θα περάσετε αξέχαστα. 4 ημέρες είναι αρκετές για να πάρετε μια καλή γεύση από τις ομορφιές της πόλης. Και μπορεί οι κάτοικοι να μη φημίζονται για την ευγένειά τους (ή τη γνώση των αγγλικών τους) αλλά η ατμόσφαιρα της πόλης θα σας καλοσωρίσει με τον καλύτερο τρόπο.


Για περισσότερες πληροφορίες...
www.prague.eu/en












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24