26 Μαΐ 2016

The 100, Η σειρά με τα 100 πρόσωπα

(Στο τέλος της ανάρτησης υπάρχει σχετικό Poll για τους αγαπημένους σας ήρωες!! Εναλλακτικά μπορείτε να ψηφίσετε και στα παρακάτω Links: Male Character και Female Character)


H συνταγή δοκιμασμένη...μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό (καταστροφή του κόσμου από πυρηνικές εκρήξεις, ακατοίκητο περιβάλλον κτλ κτλ) και μερικές χιλιάδες επιζώντες που έχουν ξεφύγει στο διάστημα με μια μοντέρνα εκδοχή της κιβωτού (12 κιβωτούς για την ακρίβεια με τη μορφή διαστημικών σταθμών). H σειρά είναι βασισμένη στην τριλογία της Kass Morgan, The 100 και ακολουθεί χαλαρά την πλοκή των βιβλίων.

Έλα όμως που λίγο πριν κλείσουμε τα 100 μας χρόνια στο διάστημα, οι διοικούντες διαπιστώνουν ότι οι σταθμοί δεν έχουν πολύ ζωή ακόμα μιας και οι έτσι κι αλλιώς λίγες προμήθειες (σε τρόφιμα και αέρα) αρχίζουν να τελειώνουν. Έτσι τίθεται σε λειτουργία το τελικό σχέδιο που είτε θα σώσει το ανθρώπινο γένος είτε θα του βάλει ταφόπλακα. Αποφασίζετε να σταλούν στη γη 100 ανήλικοι εγκληματίες (μεταξύ των οποίων και τα παιδιά του κυβερνήτη και μελών του συμβουλίου) με σκοπό να διαπιστωθεί αν η γη είναι κατοικήσιμη πλέον και αν ο μολυσμένος αέρας έχει καθαρίσει. Αποστολή αυτοκτονίας ουσιαστικά αφού ακόμα και αν γλίτωναν από την ανώμαλη προσγείωση, οι 100 θα κινδύνευαν να πεθάνουν από τη ραδιενέργεια. Και σε περίπτωση που γλίτωναν και επιζούσαν, ο σκοπός της αποστολής ήταν να βρεθεί ένα παλιό καταφύγιο στο οποίο πιστεύεται ότι υπήρχαν προμήθειες, το Mount Weather Emergency Operations Center


H πρώτη σεζόν λοιπόν μας εισάγει στη ζωή στο διάστημα, στις θυσίες που πρέπει να γίνουν για να επιζήσει το ανθρώπινο γένος αλλά και στην τελική προσπάθεια να επιστρέψουν στη γη όλοι οι επιβαίνοντες της κιβωτού, όταν διαπιστώνεται ότι ο αέρας της γης έχει καθαρίσει (σχεδόν). Μάλιστα οι 100 (όσοι απέμειναν τουλάχιστον από τις πρώτες περιπέτειες) διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στη γη. Είναι οι κάτοικοι του Mount Weather που όμως δεν μπορούν να βγουν έξω από το καταφύγιο λόγω της ατμόσφαιρας που τους σκοτώνει άμεσα, αλλά και διάφορες φυλές, με κανιβαλίστικα στοιχεία που ονομάζονται grounders. H δεύτερη σεζόν περιστρέφεται γύρω από το Mount Weather και τα τραγικά μυστικά που κρύβει η επιβίωση των κατοίκων του ενώ η τρίτη και τελευταία μέχρι τώρα σεζόν εισάγει ένα ακόμα στοιχείο στην ιστορία, την A.L.I.E., μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης που αποδεικνύεται ότι ήταν υπεύθυνη για την πυρηνική καταστροφή που σχεδόν εξάλειψε το ανθρώπινο γένος και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το μυαλό των ανθρώπων. 

Η σειρά ξεκίνησε αρκετά ρεαλιστικά αφού ότι περιγράφεται στις 2 πρώτες σεζόν, θεωρητικά θα μπορούσαν να γίνουν και πραγματικότητα. Από την τρίτη σεζόν μπήκε το φανταστικό στοιχείο ακόμα περισσότερο κάτι που όμως δεν χάλασε την ιστορία αφού η μετάβαση από τον ρεαλισμό στο φανταστικό έγινε ομαλά και χωρίς να αφήνει κενά στην ιστορία. Σε γενικές γραμμές παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τις περιπέτειες κυρίως των βασικών ηρώων από την αρχική ομάδα των 100. Η Clarke Griffin (Eliza Taylor) με αρχηγικά στοιχεία και αμφιταλάντευση μεταξύ των grounders και των sky people (οι επιζώντες από την κιβωτό), ο Bellamy Blake (Bob Morley) με τις τόσες λανθασμένες αποφάσεις, οι κολλητοί Jasper Jordan (Devon Bostick) και Monty Green (Christoper Larkin), η πανέξυπνη και ταλαντούχα Raven Reyes (Lindsey Morgan), o ασυγκράτητος και στα όρια της νομιμότητας John Murphy (Richard Harmon) και last but not least που λένε και οι φίλοι μας οι άγγλοι, η Octavia Blake (Marie Avgeropoulos) που ερωτεύεται έναν grounder, τον Lincoln (Ricky Whittle) και γίνεται και αυτή grounder. Εκτός από την πιτσιρικαρία, η σειρά εστιάζει και σε μερικούς ένηλικες όπως η Dr. Abigail Griffin (Paige Turco), μητέρα της Clarke, τον Marcus Kane (Henry Ian Cusick) και τον Thelonious Jaha (Isaiah Washington) όλοι τους μέλη της αρχηγικής ομάδας της κιβωτού που συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και στο έδαφος. Από την πλευρά των grounders, σημαντικό ρόλο έχει η Indra (Adina Porter), κάτι σαν λοχαγός του στρατού των grounders αλλά και η Lexa (Alycia Debnam- Carey), αρχηγός των grounders.

H σειρά χαρακτηρίζεται από το καλοστημένο σενάριο (εφηβικό μεν αλλά ενδιαφέρον), την σχετικά απλή αλλά ικανοποιητική σκηνοθεσία της και τις ανεκτές ερμηνείες των ηθοποιών. Μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κοινωνική αφού θίγει κάποιες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης όπως ο υπερπληθυσμός που έχει ως συνέπεια την έλλειψη βασικών αγαθών, την προσπάθεια κατάληψης εξουσίας πολλές φορές με ύπουλα μέσα, την οργώναση κοινοτήτων από το μηδέν. Φυσικά επειδή είναι και της μόδας, περιλαμβάνει ομοφυλοφιλικές side stories όπως η σχέση της Clarke με τη Lexa αλλά και η σχέση δύο εκ των 100. Γενικά η σειρά έχει πάρει θετικές κριτικές, ειδικά όσον αφορά τις 2 πρώτες σεζόν. Έχει μια σχετικά καλή βάση τηλεθεατών που την παρακολουθούν αν και η θεαματικότητα έχει ελαφρώς φθίνουσα τάση. Παρόλα αυτά, αυτό δεν πτόησε το τηλεοπτικό δίκτυο Τhe CW, να την ανανεώσει για 4η σεζόν με ιδιαίτερα καλές προοπτικές σεναριακά τουλάχιστον αφού απ’ ότι φαίνεται οι ήρωες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμα μία πυρηνική καταστροφή που αυτή τη φορά θα εξαλείψει εντελώς το ανθρώπινο γένος. 

Προσωπική άποψη μου είναι ότι η επιτυχία της σειράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ενδιαφέροντες και ιδιαίτερα δυναμικούς χαρακτήρες που παρουσιάζει. Όλοι οι τηλεθεατές ταυτίζονται και παθιάζονται με κάποιον ή κάποιους από τους χαρακτήρες. Βοηθάει επίσης και το γεγονός ότι εκτός από τους πολύ βασικούς πρωταγωνιστές, όλοι είναι αναλώσιμοι (στα πρότυπα του Game of Thrones) και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία. Στα πλαίσια του αφιερώματος, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι χαρακτήρες, άντρες και γυναίκες. Ψηφίστε λοιπόν, στα παρακάτω polls για τους αγαπημένους σας ήρωες (μέχρι 2 ψήφοι στο κάθε poll). Το poll σας δίνει τη δυνατότητα να δηλώσετε κάποιον άλλον πέρα από τους προτεινόμενους ήρωες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24