28 Μαΐ 2016

Θερινό σινεμά «Εξωραϊστική»

Ο κινηματογράφος - μνημείο του Βόλου



Εδώ και 86 χρόνια, από το 1930, ο θερινός κινηματογράφος «Εξωραϊστική», ένας από τους πρώτους πανελλαδικώς και ένας από τους λίγους εναπομείναντες πλέον, προσφέρει στους βολιώτες αλλά και στους επισκέπτες μοναδικές βραδιές τέχνης και πολιτισμού. 


Από την γενιά των προπαππούδων μας μέχρι και τη σημερινή νεολαία, όλοι μας έχουμε περάσει από τις πλαστικές ή υφασμάτινες καρέκλες της «Εξωραϊστικής» είτε με μια μπύρα στο χέρι για να πολεμήσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες (όχι ότι χρειάζεται βέβαια λόγω της θαλασσινής δροσιάς που επικρατεί το βράδυ) είτε με τον κλασικό κουβά με ποπ κορν. 


H οικία Σαραφόπουλου 
Ήταν ο δεύτερος μόλις κινηματογράφος του Βόλου μετά το Αχίλλειον, μόλις μερικά μέτρα πιο δίπλα. Και ο μοναδικός ουσιαστικά, πάλι μαζί με το Αχίλλειον, που συνεχίζει να λειτουργεί. Ο Βόλος είχε φτάσει να μετράει 38 κινηματογράφους τη χρυσή δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν πολλές μορφές διασκέδασης και μεσορανούσαν οι κινηματογραφικοί αστέρες της εποχής. Μάλιστα μέχρι το 1955 όταν και καταστράφηκε το αρχικό κτίσμα από τον μεγάλο σεισμό που είχε ισοπεδώσει τον Βόλο, κατέγραφε χρυσές σελίδες στην ιστορία του με γεμάτες αίθουσες καθημερινά, ειδικά στις βραδινές προβολές. 

Ακόμα και τις δεκαετίες του ’80 και ’90, που ο ένας μετά τον άλλον οι κινηματογράφοι έκλειναν εξαιτίας της δημοφιλίας της βιντεοκασέτας, η «Εξωραϊστική» συνέχισε να στέκει χωρίς να έχει χάσει την αίγλη της. Από τον χώρο αυτό παρήλασαν κατά διαστήματα μεγάλα ονόματα του θεάτρου όπως οι αδερφές Καλουτά, η Σπεράντζα Βανά, ο Γιώργος Οικονομίδης και άλλοι. Το 1994 αποτέλεσε μια ημερομηνία σταθμός στην ιστορία της «Εξωραϊστικής». Με εισήγηση του Δήμου Βόλου, της Νομαρχίας Μαγνησίας και της 5ης Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων, κρίθηκε ομόφωνα Διατηρητέο Κτίριο αφού αποτελούσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας και του έδωσε την ώθηση για μια νέα πολύ επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία του ιδίως από το 2000 μέχρι και σήμερα. Πλέον, προσφέρει στο κοινό πρώτες προβολές από χολιγουντιανές παραγωγές, ποιοτικές κατά βάση ταινίες, ευρωπαϊκό κινηματογράφο αλλά και πιο εμπορικές ταινίες. Επίσης μέχρι το 2014 φιλοξενούσε το CINE Μεσόγειος με αφιερώματα σε δημιουργούς που προέρχονταν από Μεσογειακές χώρες ενώ διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως Bazaar.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο που αποτέλεσε το κλειδί στην επιτυχία είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι θεατές πηγαίνουν στην «Εξωραϊστική» όχι τόσο για την ταινία αλλά περισσότερο για την ατμόσφαιρα. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε παρακολουθήσει ταινίες από το Πακιστάν, το Ιράν και την Ινδία μόνο και μόνο επειδή παίζονταν στην «Εξωραϊστική»; Και μόνο η αίσθηση ότι ζεις σε μια άλλη εποχή, με την παρέα σου και το ποτό σου στο χέρι του δίνει μια αξία ανεκτίμητη. Οι μυρωδιές των λουλουδιών από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, οι απόμακρες φωνές των εφήβων από την παραλία και το φεγγάρι δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που ξεπερνά την ίδα την ταινία και δίνει άλλη διάσταση στις 2 ώρες που περνά κανείς εκεί.

Με εισητήριο μόλις 6 ευρώ (5 ευρώ για τους φοιτητές και τους άνεργους), η «Εξωραϊστική» και φέτος μας προσφέρει σημαντικές ταινίες. Μερικές από αυτές που θα παρακολουθήσουμε φέτος είναι «Το δωμάτιο» (μέχρι στις 29/5) με τους Brie Larson, Jacov Tremblay και Joan Allen, το αγγλικό «45 Years» με τους Charlotte Rampling και Tom Courtenay, το γερμανοπολωνικό «Το Τραγούδι του Φοίνικα» με τους Nina Hoss, Ronald Zehrfeld και Nina Kunzendorf, το εξαιρετικό «Σουφραζέτες» με τις Helena Bonham Carter, Meryl Strip και Carey Mulligan, τα ψαγμένα «Γαλλική Σουίτα», «Το αλάτι της γης» και η «Ελιά», τα πιο εμπορικά «Ο αρχάριος» με τους Robert de Niro και Anne Hathaway, το οσκαρικό «Το κορίτσι από τη Δανία» με τους Eddie Redmayne και Alicia Vikander, το «Γάμος αλά Ελληνικά» της Nia Vardalos και τόσα ακόμα. 
Επίσης στις 11/7 θα φιλοξενήσει μέρος του Φεστιβάλ Βόλου 2016 (30/6-17/7) όπου όλος ο Βόλος θα μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη διαδραστική σκηνή.  


Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε κάποιες από τις ταινίες του φετινού καλοκαιριού στηρίζοντας έτσι ένα από τα λίγα ιστορικά σημεία της πόλης που έχει παραμείνει αναλοίωτο από τον χρόνο....

Περισσότερες πληροφορίες για τον κινηματογράφο και το πρόγραμμα προβολών στο παρακάτω Link
http://exoraistiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24