16 Ιουν 2013

GAME OF THRONES TRIBUTE

7 βιβλία (τα 2 καθοδόν), 3 τηλεοπτικές σεζόν (με την 4η να έχει ανακοινωθεί για την άνοιξη του 2014) και εκατομμύρια ακόλουθοι ανά τον κόσμο συνθέτουν την πραγματική διάσταση μιας φανταστικής ιστορίας του George R.R. Martin που, στα χνάρια του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, αφηγείται το παιχνίδι εξουσίας σε έναν φανταστικό κόσμο και στις ηπείρους Westeros και Essos.


Game of Thrones GR FANS
Μετά από το γκάλοπ που έτρεχε για αρκετές ημέρες στο blog μας για τον αγαπημένο ήρωα των αναγνωστών (δείτε εδώ τα αποτελέσματα), ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε ένα μίνι αφιέρωμα στα βιβλία και στη σειρά. Σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα fans, την Game of Thrones Gr fans, που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του blog μας, σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να μάθετε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία και τη σειρά, τόσο για τους νέους fans όσο και για τους μυημένους στον κόσμο του Westeros. Επιπλέον, παράλληλα με το αφιέρωμα τρέχει και ένα μίνι κουίζ για να τεστάρετε τις γνώσεις σας στη σειρά! Η προσπάθειά μας είναι να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τα spoilers αφού κάποιοι από εσάς μπορεί να σκοπεύετε να ξεκινήσετε τώρα το ταξίδι σας στο Kings Landing, στο Winterfell και στο Casterly Rock. Enjoy!!!!

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα αργήσαμε να μάθουμε για τα βιβλία του George R.R. Martin. Στην ελληνική πραγματικότητα η σειρά βιβλίων «A song of fire and ice» (αυτός είναι ο επίσημος τίτλος ενώ το Game Of Thrones είναι η ονομασία του πρώτου βιβλίου) εμφανίστηκε κατά βάση μετά την προβολή της τηλεοπτικής σειράς. Η ιστορία όμως ξεκινάει 22 χρόνια πριν, το 1991 όταν ο Martin άρχισε να συγγράφει το πρώτο βιβλίο της σειράς, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1996. Ακολούθησαν ακόμα 4, ενώ αναμένονται 2 ακόμα που θα κλείσουν την εξιστόρηση τρομακτικών γεγονότων εξουσίας, βίας και πολέμων.

Α/Α
Τίτλος βιβλίου
Αριθμός Σελίδων
Ημερομηνία δημοσίευσης
1
A Game of Thrones
704
1996
2
A Clash of Kings
768
1999
3
A Storm of Swords
992
2000
4
A Feast for Crows
753
2005
5
A Dance with Dragons
1056
2011
6
The Winds of Winter
-
Αναμένεται
7
A Dream of Spring
-
Αναμένεται

Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έχουν πουληθεί πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν είχε απολαύσει τόση δημοφιλία. Μάλιστα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συγγραφή μιας τριλογίας που τελικά κατέληξε (προς τέρψιν των θαυμαστών) να απλωθεί σε 7 (ίσως και 8) μέρη.

Η ιστορία της σειράς λαμβάνει χώρα στις φανταστικές ηπείρους Γουέστερος και Έσσος, με ιστορία χιλιάδων χρονών. Η σειρά αφηγείται στο τρίτο πρόσωπο από 31 απόψεις χαρακτήρων. Οι τρεις κύριες ιστορίες είναι : η καταγραφή ενός εμφύλιου πολέμου για τον έλεγχο του Γουέστερος μεταξύ πολλών ανταγωνιστικών οικογενειών, η αυξανόμενη απειλή των ψυχρών υπερφυσικών πλασμάτων Άλλων, που κατοικούν πέρα από ένα τεράστιο τείχος από πάγο στα βόρεια σύνορα του Γουέστερος και η φιλοδοξία της Νταινέρυς Ταργκάρυεν εξόριστης κόρης ενός βασιλέα δολοφονημένου 15 χρόνια πριν σε έναν εμφύλιο πόλεμο, να επιστρέψει στο Γουέστερος και να διεκδικήσει το νόμιμο θρόνο της. Η σειρά φαντασίας έχει επαινεθεί για το ρεαλισμό της. Διαπραγματεύεται τη μαγεία για χάρη των μαχών και των πολιτικών ιντριγκών. Έχοντας εμπνευστεί από ιστορικά γεγονότα, ο Μάρτιν σκόπιμα αψηφά τους συμβιβασμούς τις φανταστικής λογοτεχνίας και συχνά εμφανίζει βία, σεξουαλικότητα και ηθικές κρίσεις. Αυτή η ωμή ρεαλιστικότητα έχει δεχθεί κριτικές κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες αλλά και η θρησκεία.


Ουσιαστικά όλα αρχίζουν τη στιγμή που ο Βασιλιάς του Westeros Robert Baratheon σκοτώνεται και στο θρόνο ανεβαίνει ο μεγάλος γιός του Joffrey, που διατάσσει τον απαγχονισμό του Eddard Stark, βοηθού του Βασιλιά.  Αμέσως εμφανίζονται 5 μνηστήρες του θρόνου, οι οποίοι με ορμητήρια διαφορετικές περιοχές του Westeros ξεκινούν ένα θανατηφόρο παιχνίδι εξουσίας με στόχο να ανατρέψουν τον Joffrey Baratheon και να ανακτήσουν το θρόνο. Παράλληλα με αυτή την ιστορία, οι αναγνώστες και εσχάτως θεατές παρακολουθούν την ολοένα και αυξανόμενη απειλή από τον βορρά, όπου νεκροζώντανα πλάσματα  απειλούν τα βόρεια σύνορα της ηπείρου που προστατεύονται (πλημμελώς) από ένα τεράστιο τοίχος πάγου και τους υπερασπιστές του. Η τρίτη ιστορία είναι η προσπάθεια της Daenerys Targaryen, μοναδική επιζήσασα της οικογένειας των Targaryens (παλαιάς δυναστείας του Westeros) να συγκεντρώσει δυνάμεις στην ήπειρο Essos (όπου οι πόλεις λειτουργούν περισσότερο ως τις αρχαιοελληνικές πόλεις-κράτη, παρά ως ενιαία βασίλεια) και να ανακαταλάβει τον θρόνο που, όπως θεωρεί η ίδια (αλλά και πολλοί fans της ιστορίας), της ανήκει δικαιωματικά. Λεπτομέρεια, την Daenerys συνοδεύουν 3 δράκοι που όσο μεγαλώνουν αυξάνουν τις ελπίδες της για επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς της. Οι τρεις ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα και όπως είναι λογικό αλληλεπιδρούν τόσο σε γεγονότα όσο και σε χαρακτήρες. Η πορεία των γεγονότων δείχνει ότι όσο εξελίσσεται η ιστορία τόσο πιο δυσδιάκριτα θα γίνουν τα όρια των τριών αφηγήσεων μέχρι να γίνουν ένα και να ολοκληρώσουν τον τεράστιο αυτό κύκλο που έχει ανοίξει ο Martin με τη φαντασία του.

Γενεολογικά δέντρα


Οι βασικοί χαρακτήρες ανήκουν κατά κύριο λόγο στους 9 μεγάλους Οίκους που διαδραματίζουν σημαντικούς και μη ρόλους στην υπόθεση. Οι Οίκοι και τα ρητά που αντιπροσωπεύουν τον κάθε ένα είναι:

Ø      ArrynsAs High as Honor (Τόσο ψηλά όσο η τιμή)
Ø      BaratheonsOurs is the Fury (Δική μας η οργή)
Ø      GreyjoysWe do not sow (Δεν σπέρνουμε)
Ø      LannistersHear me Roar! (Άκουσέ με να βρυχώμαι)
Ø   MartellsUnbowed, Unbent, Unbroken (Δεν προσκυνούμε, δεν λυγίζουμε, δεν σπάμε)
Ø    StarksWinter is coming (Ο χειμώνας έρχεται)
Τα logos των 9 μεγάλων Οίκων
Ø      TargaryensFire and Blood (Φωτιά και Αίμα)
Ø  TullysFamily, Duty, Honor (Οικογένεια, Καθήκον, Τιμή)
Ø      TyrellsGrowing strong (Δυναμώνοντας)

Τον βασικότερο ρόλο έχουν οι Baratheons, οι Greyjoys, οι Lannisters, οι Starks, οι Targaryens και οι Tyrells με συμμαχίες όπου το συμφέρον έρχεται πρώτο!

George R.R. Martin
Martin. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας συμμετέχει στην προσαρμογή του σεναρίου και μάλιστα, όπως λέγεται έχει εκμυστηρευτεί στους σεναριογράφους το οριστικό τέλος που έχει ο ίδιος στο μυαλό του σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τα βιβλία. HBO τον Απρίλιο του 2011 και πριν μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος που περιγράφει το μισό τρίτο βιβλίο της σειράς. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το συνδρομητικό κανάλι Novacinema. Οι δεκάδες χαρακτήρες έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Sean Bean (Eddard Stark), o Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Charles Dance (Tywin Lannister), Ian McElhinney (Barristan Selmy), Mark Addy (Robert Baratheon) και Michelle Fairley (Catelyn Stark – που προσέφερε στους θεατές ίσως την δυνατότερη ερμηνευτικά σκηνή της σειράς).  Η δημοφιλία της σειράς εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Τα 5 εκατομμύρια θεατών κάθε επεισοδίου, η μέση βαθμολογία του 9,4 /10 της σειράς από πάνω από 350.000 αναγνώστες του IMDB, οι πάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων και τα δεκάδες εκατοντάδες blogs οπαδών της σειράς που έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η σειρά, προς τιμήν των σεναριογράφων, ακολουθεί σε μεγάλο ποσοστό, όπου αυτό είναι εφικτό, την πλοκή που παρουσιάζεται στα βιβλία προσπαθώντας να μείνει πιστή στις βασικές αρχές του Martin. Άλλωστε, ο ίδιος ο συγγραφέας συμμετέχει στην προσαρμογή του σεναρίου και μάλιστα, όπως λέγεται έχει εκμυστηρευτεί στους σεναριογράφους το οριστικό τέλος που έχει ο ίδιος στο μυαλό του σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τα βιβλία. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το αμερικανικό δίκτυο HBO τον Απρίλιο του 2011 και πριν μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος που περιγράφει το μισό τρίτο βιβλίο της σειράς. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται από το συνδρομητικό κανάλι Novacinema. Οι δεκάδες χαρακτήρες έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Sean Bean (Eddard Stark), o Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Charles Dance (Tywin Lannister), Ian McElhinney (Barristan Selmy), Mark Addy (Robert Baratheon) και Michelle Fairley (Catelyn Stark – που προσέφερε στους θεατές ίσως την δυνατότερη ερμηνευτικά σκηνή της σειράς). Η δημοφιλία της σειράς εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Τα 5 εκατομμύρια θεατών κάθε επεισοδίου, η μέση βαθμολογία του 9,4 /10 της σειράς από πάνω από 350.000 αναγνώστες του IMDB, οι πάνω από 20 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων και τα δεκάδες εκατοντάδες blogs οπαδών της σειράς που έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Οι τίτλοι έναρξης της τηλεοπτικής μεταφοράς των βιβλίων

Αυτά τα ελάχιστα λοιπόν, για τη μόδα της εποχής, το επικό μυθιστόρημα φαντασίας του Martin, ο οποίος στα χνάρια του Tolkien μεγαλουργεί. Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο? Ότι ακόμα είμαστε στα μισά…..!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24