1 Νοε 2014

Agatha Christie: The monogram murders / Έγκλημα με υπογραφή



By Sophie Hannah





Τα τελευταία χρόνια βιώνω μια ψυχολογική καταπίεση από το γεγονός ότι δυσκολεύομαι πλέον να βρω βιβλίο της Agatha Christie το οποίο να μην έχω διαβάσει. Όταν έχεις μεγαλώσει με κάτι (έστω και τόσο μικρό όσο τα βιβλία ενός αγαπημένου συγγραφέα) , δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς ότι δεν θα υπάρξει κάτι νέο, μια νέα δημιουργία να σε συναρπάσει και να σε αναγκάσει να κοιμηθείς έστω και μισή ώρα αργότερα από αυτή που σου υπαγορεύουν οι αντοχές σου! Το τελευταίο το παθαίνω με αρκετά βιβλία, αλλά μόνο μία συγγραφέας μου το προκαλούσε πάντα, η Agatha Christie.



Οπότε καταλαβαίνετε την έκπληξη και ανυπομονησία μου όταν έμαθα ότι θα κυκλοφορήσει νέα περιπέτεια του Ηρακλή Πουαρό, γραμμένη από την συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Sophie Hannah. Το καλύτερο ήταν ότι, σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές, η Hannah δεν προσπάθησε να αλλάξει το σύμπαν της Christie αλλά να το ακολουθήσει όσο πιο πιστά μπορούσε. Η υπόσχεση ότι διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο δεν θα μπορώ να ξεχωρίσω ποια από τις 2 κυρίες το έγραψε, με ιντρίγκαρε περισσότερο από κάθε τι!



Τα μυστηριώσδη μανικετόκουμπα παίζουν βασικό ρόλο στην ιστορία
Κάπου στα μέσα του Οκτώβρη λοιπόν προμηθεύτηκα το βιβλίο και είναι περιττό να σας πω ότι το διάβασα πολύ γρήγορα. Και οι προσδοκίες μου επαληθεύτηκαν κατά ένα ποσοστό 90%. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Λονδίνο του Μεσοπολέμου και έχει βασικό ήρωα, ποιον άλλον, τον παμμέγιστο Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος βρίσκεται στα χρόνια της συνταξιοδότησής του αλλά φυσικά δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από ένα «καλό» έγκλημα. Όταν το δείπνο του σε ένα ήσυχο εστιατόριο κάπου στο Λονδίνο διακόπτεται βιαίως από την είσοδο μιας τρομοκρατημένης νεαρής, θα οσμιστεί ότι η συγκεκριμένη κυρία βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η ιστορία θα έχει συνέχεια. Το ίδιο βράδυ η μυστηριώδης δολοφονία 3 ενοίκων μεγάλου ξενοδοχείου του Λονδίνο θα δέσουν με την αόριστη ιστορία της νεαρής γυναίκας, με τρόπο που μόνο η Christie (και προφανώς και η Hannah) μπορούσαν να παρουσιάσουν. Με τη βοήθεια του νεαρού και ολίγον άπειρου ντετέκτιβ Κάτσπουλ θα προσπαθήσει να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να ανακαλύψει τους πραγματικούς ενόχους πίσω από τις δολοφονίες.

Sophie Hannah
Θα μπορούσα να γράφω ολόκληρες σελίδες για τις ομοιότητες της γραφής της Hannah και της Christie. Αλλά θα επικεντρωθώ στο 10% που δεν μου κολλούσε. Για τον απαίδευτο αναγνώστη  2-3 βιβλίων της Christie, οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες και ασήμαντες. Δεν χρειάζεται μάλιστα να μπει σε μια διαδικασία σύγκρισης αφού είναι σαν να «ψειρίζουμε την μαϊμού», όπως λέει και η παροιμία. Αλλά σε έναν φανατικό αναγνώστη των ιστοριών του Πουαρό, εν προκειμένω, οι διαφορές φαίνονται αλλά, κατά την άποψή μου, δεν δυσαρεστούν. Ίσως η βασική διαφορά με τα κλασικά βιβλία της Christie είναι ότι η ιστορία, στην προσπάθεια της συγγραφέας να οδηγήσει τον αναγνώστη σε λάθος μονοπάτια, είναι κάπως πιο πολύπλοκη. Και δεν εννοώ ότι η πλοκή των βιβλίων της Christie ήταν απλή και μονοδιάστατη. Το αντίθετο, ήταν τόσο αριστοτεχνικά δομημένη που αποσυντόνιζε τον αναγνώστη με 2-3 λεπτομέρειες, 2-3 τρικ, 2-3 φράσεις που οδηγούσαν υποσυνείδητα τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα. Η Hannah επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν πιο πολύπλοκο τρόπο. Επίσης, ο Πουαρό δείχνει λιγότερο αποστασιοποιημένος απ’ ότι συνήθως. Πιο συναισθηματικός χωρίς φυσικά να χάνει τον ορθολογικό τρόπο σκέψης του. Έχει τον ρόλο του παιδαγωγού προς τον νεαρό ντετέκτιβ (νέο στοιχείο αφού στα βιβλία της Christie ο συνεργάτης του Επιθεωρητής Τζαπ, ήταν έμπειρος), πιάνεται από τις πιο μικρές και φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες (ως συνήθως), αναλαμβάνει με τη πληθωρικότητα που τον διακρίνει την ευθύνη της έρευνας και επιδεικνύει με κινηματογραφικό τρόπο τις ικανότητές του.

 Αν αντί για Πουαρό, ο ντετέκτιβ λεγόταν αλλιώς, και αν πάνω από το όνομα της Hannah δεν υπήρχε με μεγάλα, χρυσά γράμματα  το όνομα της Agatha Christie, θα μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς και όχι μόνο. Τώρα, χάνει μερικούς πόντους αφού αναπόφευκτα συγκρίνεται με το τέλειο. Παρόλα αυτά, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν όλοι γιατί έχει ιστορική αξία αλλά και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.



Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24