25 Οκτ 2014

Hercules (2014, ελληνιστί «Ηρακλής: Θρακικοί Πόλεμοι»)



 Βαθμολογία 3 / 5

Ναι, καλά βλέπετε…3/5. Όχι γιατί η ταινία είναι τόσο καλή αλλά γιατί η ταινία είναι πολύ καλύτερη των (δικών μου) προσδοκιών ειδικά μετά από την πατάτα που έφαγα με τον προηγούμενο φετινό Ηρακλή!!
Η ταινία παρουσιάζει τον Ηρακλή (Dwayne Johnson) και την παρέα του που αποτελείται από τους Amphiaraus (Ian McShane), Aytolycus (Rufus Sewell), Tydeus (Aksel Hennie), Atalanta (Ingrid Bolso Berdal), Iolaus (Reece Ritchie) και Rhesus (Tobias Santelmann) να γυρίζουν την Ελλάδα ως μισθοφόροι σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν ένα καλό κομπόδεμα ώστε να συνταξιοδοτηθούν. Η τελευταία τους περιπέτεια είναι η συμμετοχή στους θρακικούς πολέμους στο πλευρό (αρχικά τουλάχιστον) του βασιλιά Cotys (John Hurt) ενάντια σε μία θρυλική μορφή της Θράκης που απειλεί να καταστρέψει όλο το Βασίλειο. Η φήμες για θεϊκή υπόσταση του εχθρού, για τη συμμετοχή τεράτων, κενταύρων και άλλων παρόμοιων πολεμικών μηχανών δημιουργεί την προσμονή της μεγάλη μάχης!! Στην πορεία όμως οι πρωταγωνιστές διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ότι φαίνονται!

Μια πολύ ελεύθερη απόδοση της ελληνικής μυθολογίας και ενός εκ των πιο δημοφιλών ηρώων της. Η ταινία προσφέρει μια πιο γήινη ματιά για τον Ηρακλή αφού αφήνει να εννοηθεί ότι οι άθλοι του δεν είναι ακριβώς όπως περιγράφονται στα βιβλία. Επίσης, προσφέρει και μερικές στιγμές γέλιου (όχι πολλές, μη φανταστείτε) ικανές να ανανεώσουν την ένταση από τις μάχες. Μάχες…ε όπως καταλαβαίνετε είναι το δυνατό στοιχείο της ταινίας. Εντυπωσιακές, αιματηρές, πληθωρικές και συνεχείς. Καλή η σκηνοθεσία του Brett Ratner που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μεταφέρει το αρχιτεκτονικό στυλ της αρχαίας Ελλάδας, ενώ μας δίνει ορισμένες εντυπωσιακές σκηνές μάχης με ξεκάθαρο βλέμμα (χωρίς να μπερδεύεται ο θεατής ποιος είναι ποιος) και δίνοντας βάση την τακτική του πολέμου. Παραδόξως καλές και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών προεξέχοντος του McShane που εκπέμπει μια χαλαρότητα και μια διάθεση αυτοσαρκασμού. Βέβαια, η ταινία δεν είναι κάτι παραπάνω από αυτό που υπόσχεται…μια καλογυρισμένη περιπέτεια με βασικό ήρωα έναν πολυπαιγμένο Ηρακλή!
Οι λάτρεις των αρχαιοελληνικών περιπετειών θα τη λατρέψουν (ίσως), οι υπόλοιποι θα διασκεδάσουν (κατά πάσα πιθανότητα) και οι κολλημένοι στην άποψη «αυτές οι ταινίες κακομεταχειρίζονται την ελληνική μυθολογία» καλύτερα να μην την δουν. Εν αναμονή της επόμενης (σίγουρα θα υπάρξει) ελληνικής εμπνεύσεως ταινίας….!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24