15 Οκτ 2014

Gone Girl (2014 – ελληνιστί «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»)



Βαθμολογία 4 ,5 / 5



Στα Koalakia είμαστε φανατικοί αναγνώστες των αριστουργηματικά αρρωστημένων μυθιστορημάτων της Gillian Flynn και το άκουσμα της είδησης της κινηματογραφικής μεταφοράς του ενός εκ των τριών βιβλίων της (κατά τη γνώμη μας του χειρότερου εκ των τριών) μας προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια!! Έχοντας ήδη γράψει την κριτική του βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ήρθε η ώρα να κρίνουμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε την ταινία.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την περιπέτεια ενός ζευγαριού συγγραφέων , του Nick Dunne (Ben Affleck) και της Amy Dunne (Rosamund Pike). Όταν η Amy εξαφανίζεται ξαφνικά από το σπίτι την ημέρα της 5ης επετείου γάμου τους, όλες οι υποψίες πέφτουν στον σύζυγο. Συντριπτικά τα στοιχεία, παράξενη συμπεριφορά του ίδιου, ψίθυροι που γίνονται κραυγές για δυσλειτουργικό γάμο και μια άγνωστη λεπτομέρεια που έρχεται στο φως στην πορεία υποδεικνύουν τον ένοχο στο πρόσωπο του Nick. Τι έχει γίνει πραγματικά όμως? Όσο δεν βρίσκεται το πτώμα αλλά και όσο πιο «εύκολο» γίνεται για την αστυνομία να ανακαλύπτει ενοχοποιητικά στοιχεία, οι αμφιβολίες γεμίζουν τους θεατές για το τι πραγματικά έχει συμβεί στο ζευγάρι. Και όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης μέσα σε 2,5 γεμάτες ώρες, τόσο πιο σοκαριστική παρουσιάζεται η πραγματική ιστορία.


Εκπλητκική μεταφορά στον κινηματογράφο ενός παγκόσμιου Best seller από το Next best thing των ιστοριών μυστηρίου, Gillian Flynn. Ο συνδυασμός του έξοχου σεναρίου (το οποίο επιμελήθηκε η ίδια η Flynn) και της αριστουργηματικής σκηνοθεσίας του μετρ David Fincher, που έχει γυρίσει μερικά από τα αριστουργήματα του σύγχρονου κινηματογράφου (Seven, Fight Club, Panic Room, Zodiac) εγγυώνται ότι ο σεβασμός στο βιβλίο, που τόσο συχνά χάνεται , είναι αναπόφευκτος. Αν μάλιστα σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις κάτι παραπάνω από πειστικές ερμηνείες των Ben Affleck, Neil Patrick Harris, Kim Dickens τότε πλησιάζουμε στα όρια της wannabe οσκαρικής ταινίας. Άφησα για το τέλος την απίστευτη Rosamund Pike που χωρίς το ανάλογο background δημιουργεί έναν χαρακτήρα τόσο γοητευτικό (στην αρχή) που όμως εξελίσσεται όσο περνάνε τα λεπτά σε κάτι τελείως διαφορετικό. Και αυτό το πετυχαίνει η Pike είτε ανταποκρινόμενη πλήρως στις ανάγκες του σεναρίου, είτε χρησιμοποιώντας το εκφραστικότατο πρόσωπό της είτε τονίζοντας το κάθε τι με τις προσεγμένες τις κινήσεις ακόμα και τον τόνο της φωνής της.
Με λίγα λόγια η ταινία τα σπάει…χιούμορ, σοκαριστικές σκηνές, παράνοια, μυστήριο και αγωνία αποτελούν τα υλικά για την πολύ πετυχημένη συνταγή. Προσθέστε σε αυτά και τους δύο «σοβαρούς» πυλώνες που στηρίζουν την ταινία, δηλαδή την ωμότητα των media που μπρος στα νούμερα δεν σέβονται τίποτα και τα προβλήματα ενός φαινομενικά ιδανικού γάμου και έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα από εικόνες, συναισθήματα και προβληματισμούς.
Απλά υπέροχη….!!!

Υ.Γ. 1 Πάω στοίχημα ότι θα θυμηθούμε την ταινία στα OSCAR (Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένου σεναρίου και Α’ Γυναικείου Ρόλου τουλάχιστον!!!) 
Υ.Γ. 2 Δεν είμαι fan του Affleck αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ το γεγονός ότι επιλέγει προσεκτικά τις επαγγελματικές του κινήσεις τόσο που μπορώ να τον συγκρίνω με τους Di Caprio και Pitt που από απλά το όνειρο κάθε γυναίκας έγιναν υπολογίσημα μεγέθη του κινηματογράφου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24