9 Ιουν 2019

Release Athens 2019 - Day 4: New Order, Johnny Marr, Morcheeba, Fontains D.C., Ta Toy Boy

Η 4η μέρα του Release Athens 2019 κατεβάζει λίγο τα decibels και μετά τους Manowar και τον χαμό που θα φέρουν στην Πλατεία Νερού, μας οδηγεί σε πιο indie rock μονοπάτια συνδυασμένα με ηλεκτρονικό ήχο και όχι μόνο. Με headliners τους New Order και από κοντά τον Johnny Marr αλλά και ακόμα 3 συγκροτήματα της ίδιας φιλοσοφίας, ίσως αποτελεί την πιο ομοιογενή μέρα του φεστιβάλ.

Για να δούμε αναλυτικά τους συμμετέχοντες και να πάρουμε και μια μουσική 




NEW ORDER

Αναμφίβολα οι New Order είναι ένα από τα δυνατότερα ονόματα του φετινού Release Athens μιας και μιλάμε για μία μπάντα με 40 χρόνια ιστορίας και επίδρασης στη ροκ μουσική ιδίως τη δεκαετία του ’80. Δημιουργήθηκαν το 1980 από τις στάχτες μίας άλλης μπάντας, των Joy Division μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή τους, Ian Curtis. Αυτό που τους έκανε ιδιαίτερους και τους οδήγησε στην επιτυχία είναι το γεγονός ότι συνδύαζαν αρμονικά την post-punk και rock μουσική με την ηλεκτρονική και χορευτική μουσική. Η δεκαετία του ’80 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη με την κυκλοφορία 5 (εκ των συνολικά 10) στούντιο άλμπουμ τους με κορυφαίο ίσως το Power, Corruption & Lies το 1983 από το οποίο προήλθε και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το Blue Monday. To 1993 έκαναν μία παύση ως συγκρότημα ώστε τα μέλη να ακολουθήσουν σόλο καριέρες αλλά σχετικά γρήγορα, το 1998 επανασυνδέθηκαν. Έκτοτε έγιναν αρκετές αλλαγές, με κυριότερη την αποχώρηση του Hook (εκ των ιδρυτών) το 2007 (με τον οποίο μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στα δικαστήρια). Το τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο Music Complete
 Blue Monday (1983)

JOHNNY MARR

Λίγοι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τον Johnny Marr… και αν δεν σας λέει κάτι το όνομα, σίγουρα θα γνωρίζετε το συγκρότητα με το οποίο μεγαλούργησε ως κιθαρίστας και συνδημιουργός των τραγουδιών τους, τους The Smiths. Μόλις 5 χρόνια διήρκησε η ζωή αυτής της μπάντας αλλά ο Marr έκανε τόσο καλό όνομα που έκτοτε είτε μέσα από συνεργασίες (Oasis, Pearl Jam, Pet Shop Boys κτλ) είτε με προσωπικές δουλειές παρέμενε στην κορυφή της βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής. Στην Ελλάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια ιστορική βραδιά αφού θα ακούσουμε ζωντανά για πρώτη φορά τραγούδια όπως How Soon is Now, Panic, Bigmouth Strikes Again των The Smiths ή προσωπικές του δημιουργίες όπως το Easy Money, Hey Angel, Rise.

 The Messanger

MORCHEEBA

Όπως έχετε καταλάβει, η 4η μέρα του Release Athens δεν είναι μια καθαρά ροκ μέρα αλλά συνδυάζει πολλά είδη μουσικών. Ένα ιδιαίτερα ταιριαστό συγκρότημα σε αυτό το line up είναι οι Morcheeba που χαρακτηρίζονται αφενός από την εκπληκτική φωνή της τραγουδίστριας Skye Edwards αφετέρου από τις επιρροές τους από διάφορα μουσικά είδη όπως η trip hop, rock, folk rock και άλλα. Από το 1995, όταν και δημιουργήθηκαν, κυκλοφόρησαν συνολικά 9 άλμπουμς με τελευταίο το Blaze Away το 2018. Παρά το γεγονός ότι το 2003 η Edwards αποχώρησε από το συγκρότητα (του οποίου μέλη ήταν ακόμα οι αδερφοί Godfrey), Οι Morcheeba συνέχισαν να υπάρχουν με διάφορους τραγουδιστές μέχρι και το 2010, όταν η Edwards επέστρεψε μετά από μια σημαντική σόλο καριέρα που της είχε δώσει αυτοπεποίθηση και μουσική ωριμότητα, κάτι που φάνηκε στα τελευταία τους άλμπουμς. 

 Blood like lemonade

FONTAINS D.C.

Για 2η φορά στην Ελλάδα μόλις μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά κάποιο στούντιο άλμπουμ (το πρώτο τους κυκλοφόρησε μόλις τον Απρίλιο) μάλλον μιλάμε για κάτι καλό εδώ. Σύμφωνα με τους ίδιους, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι θα έπαιζαν στην Αθήνα μέσα στο καταχείμωνο (στην 1η τους εμφάνιση εδώ) αφού είχαν συνηθίσει να επισκέπτονται κοντινές τους χώρες. Οι 5 Ιρλανδοί κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα από μερικά singles και από τις ζωντανές εμφανίσεις τους είτε ως headliners είτε στο πλευρό άλλων συγκροτημάτων όπως οι Shame και οι Idles. Τελικά το άλμπουμ τους Dogrel όντως θεωρήθηκε αποκάλυψη και είναι υποψήφιο για ένα από τα καλύτερα άλμπουμς της χρονιάς στην indie rock μουσική σκηνή. 

 Boys in the better land

TA TOY BOY

Από μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ελληνικό συγκρότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος βέβαια, με indie rock επιρροές, τη σκηνή θα πατήσουν πρώτοι οι Ta Toy Boy (δηλαδή οι Γιώργος Μπέγκας και Ηλίας Σμήλιος). Με ήχο μελαγχολικό και άκρως βρετανικό μας προσκαλούν να λικνιστούμε κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Σε μια παλιότερη συνέντευξή τους μάλιστα είχαν δηλώσει ότι ένα από τα συγκροτήματα που άκουγαν ως έφηβοι ήταν και οι New Order οπότε καταλαβαίνετε ότι ο ενθουσιασμός τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερος μιας και μοιραστούν μαζί τους τη σκηνή. 

 Goodbye



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24