26 Ιουν 2019

Σκυτάλη του Τρόμου - Γιώργος Λαγκώνας

Με την υπογραφή της Σοφίας Κραββαρίτη

Γιώργος Λαγκώνας
 Γιώργο σε καλωσορίζουμε με χαρά στη "σκυτάλη του τρόμου" και θέλουμε να μας πεις ποιο ήταν το βιβλίο που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη σου και για ποιο λόγο έκανε τη διαφορά από τα υπόλοιπα που έχεις διαβάσει. Υπάρχει κάποιο σημείο στην πλοκή του, που πιστεύεις πως δε θα ξεχάσεις ποτέ;
Καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για την τιμή να συμμετάσχω στη σκυταλοδρομία που οργανώσατε. Είδα ενδιαφέροντα βιβλία, που κάποια από αυτά θα ήθελα να προτείνω κι εγώ (αχ, μου προλάβανε το Hellbound Heart του Barker!). Ωστόσο, αν και θεωρώ ΜΕΓΑΛΗ αδικία τη μέχρι τώρα απουσία του H.P.Lovecraft από τα βιβλία που μέχρι τώρα παρουσιάστηκαν, θα προσπεράσω και εγώ, ελπίζοντας κάποιος άλλος συγγραφέας να τιμήσει Τα Βουνά της Τρέλας, την Περίπτωση του Τσάρλς Ντέξτερ Γουόρντ, ή έστω τη Σκιά Έξω από τον Χρόνο. Οπότε θα προτείνω… Βρυκόλακες. Για να ξηγηθώ. Το 99,99% των ιστοριών/βιβλίων αυτού του θέματος, είναι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Πετάξτε τα ΤΩΡΑ, ακόμα καλύτερα ΧΤΕΣ, και κρατήστε ΜΟΝΟ τον Δράκουλα του Στόκερ (για καθαρά ιστορικούς λόγους), την Καρμίλλα, το Άσε το Κακό να Μπει, άιντε και το Σάλεμς Λοτ του Κινγκ. Και… άλλο ένα, διαφορετικό, το μαύρο πρόβατο της παρέας, αν προτιμάτε να το σκέφτεστε έτσι. Αν ήταν μουσική, θα ήταν κάτι σε thrash/punk. Αν ήταν ομάδα, μάλλον θα ήταν ο ΠΑΟΚ. Είναι όμως ο ΝΕΚΡΟΣΚΟΠΟΣ του Brian Lumley και είναι η πλέον διασκεδαστική/balls-to-the-wall προσέγγιση ενός μάλλον «ξεζουμισμένου» θέματος της λογοτεχνίας τρόμου. Παρά τις όποιες αδυναμίες του (μη ρεαλιστικοί διάλογοι, κάποιες υπερβολές, αχρείαστες επαναλήψεις και επεξηγήσεις) οι ιδέες του είναι ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ. Το εύρημα του Νεκροσκόπου και των υπόλοιπων ψυχικών ταλέντων (νεκρομάντες, προγνώστες, τηλεπαθητικοί, κλπ), η καλύτερη (ίσως) αποδόμηση και επανεφεύρεση του βρυκόλακα σε κάτι τόσο larger than life, αλλά και η ανάμειξη του τρόμου με άλλα είδη λογοτεχνίας (κατασκοπικό θρίλερ, στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, κλπ) έχουν ως αποτέλεσμα ένα πραγματικά εκρηκτικό μείγμα, το απόλυτο page turner που ένας φίλος του τρόμου απλά δεν γίνεται να μην το απολαύσει. Ο Νεκροσκόπος είχε τεράστια επιτυχία (βασικά ήταν η μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του συγγραφέα) κι έφτασε να έχει διψήφιο αριθμό sequels. Δεν αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε όλα αυτά τα βιβλία, ωστόσο τα πέντε πρώτα της σειράς (είναι αυτά που μεταφράστηκαν και στα Ελληνικά), πλην του πρώτου που το θεωρώ απόλυτο must, έχουν και αυτά τη χάρη τους και σίγουρα έχουν πολλή διασκέδαση να σας προσφέρουν.

Επίσης... ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η συγγραφέας που θα πάρει από το χέρι σου την... "σκυτάλη του τρόμου;"

Εκλεκτή φίλη, ΜΕΓΑΛΗ πένα και ένα παιδί που πραγματικά θα είχε αναδειχθεί σε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ συγγραφέα αν ζούσε οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ψαροκώσταινα, είναι η Ειρήνη Μαντά, και είναι και το άτομο που θα ήθελα να δω να παίρνει τη σκυτάλη. Σας ευχαριστώ πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24