7 Δεκ 2017

Loving Vincent (2017, ελληνιστί "Με αγάπη Vincent")



Βαθμολογία 4,5 / 5

Η αλήθεια είναι ότι πήγαμε να παρακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη ταινία με κάποια διστακτικότητα και μάλιστα ήμασταν αναποφάσιστοι μέχρι λίγο πριν μπούμε στην κινηματογραφική αίθουσα (btw σε μικρό σινεμά που καλό είναι να στηρίζουμε). Βγαίνοντας από την αίθουσα όμως, πέρα από την ικανοποίηση μου είχε δημιουργηθεί και μια απορία… με ποια κριτήρια άραγε μια ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί αριστούργημα ή έστω κορυφαία. 

Η ταινία “Loving Vincent” αποτελεί μια πραγματική καινοτομία για τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Χρονικά βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία του μεγάλου ζωγράφου Vincent Van Gogh σε ένα μικρό χωριό της Γαλλίας. Ένας καλός φίλος του ζωγράφου, ο ταχυδρόμος του συγκεκριμένα, έχει στην κατοχή του ένα γράμμα που έγραψε λίγο πριν πεθάνει ο Van Gogh και επιθυμεί να το παραδώσει στον αδερφό του ζωγράφου. Έτσι, στέλνει τον γιο του, Armand, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν και μεγάλος φαν του Van Gogh σε ένα ταξίδι που καταλήγει σε μια εσωτερική ματιά στην ταραγμένη ψυχοσύνθεση του ζωγράφου και σε μια ανασκόπηση τόσο κάποιων σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του όσο και στις τελευταίες ημέρες πριν την αυτοκτονία του. 



Η απίστευτη καινοτομία της ταινίας είναι ότι αποτελεί μια συρραφή από πολλές χιλιάδες εικόνες ζωγραφισμένες από μια ομάδα 100 και πλέον ζωγράφων με την τεχνοτροπία του Van Gogh. Αυτοί οι μοναδικοί πίνακες έχουν έρθει στη ζωή με την τεχνική του animation. Αν προσθέσουμε τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους ήρωες αλλά και την επιβλητική μουσική επένδυση της ταινίας τότε έχουμε ένα πραγματικά κορυφαίο έργο του κινηματογράφου. Στα συν της ταινίας και το γεγονός ότι το σενάριο είναι έτσι δομημένο ώστε να θυμίζει αστυνομική ταινία (κάπως υποτονική βέβαια) αφού o βασικός ήρωας (πέρα από τον ίδιο τον Van Gogh, που παρακολουθούμε σαν σε όνειρο) ουσιαστικά καταλήγει να διεξάγει αστυνομική έρευνα γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του ζωγράφου. Η κατάληξη δεν έχει μεγάλη σημασία αφού ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει την αλήθεια, παρά μόνο με εικασίες να μαντέψει τι πραγματικά έγινε. 


Οι λάτρεις των έργων του Van Gogh θα αγαπήσουν πραγματικά την ταινία αφού ουσιαστικά είναι σαν μια επίσκεψη σε μια 3D έκθεση ζωγραφικής που όμως διηγείται μια ιστορία ανθρώπινη και τραγική. Δεν γνωρίζω αν τελικά θα χαρακτηριστεί ως κορυφαία αλλά σίγουρα είναι μοναδική και αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσει κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24