29 Δεκ 2017

Hidden Figures (2016, ελληνιστί «Αφανείς Ηρωίδες»)

Βαθμολογία 4 / 5

Απευθύνομαι στον ανδρικό πληθυσμό του blog…έχετε και εσείς το πρόβλημα οι κοπέλες σας να θέλουν να δείτε δραματικές ταινίες με βαθυστόχαστα ερωτήματα και τραγικές ερωτικές ιστορίες ενώ εσείς θέλετε να δείτε κάτι πιο ανάλαφρο απλά για να περάσει ευχάριστα η ώρα; Ε, λοιπόν η ταινία Hidden Figures μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή λύση.
Η τανία είναι μια βιογραφική δραματική ταινία που διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1960 στις Η.Π.Α. όπου δειλά δειλά είχε αρχίσει να πέφτει και το τελευταίο ρατσιστικό, σεξιστικό τείχος...αυτό που υποβάθμιζε σε εξευτελιστικό βαθμό μερικές φορές τις αφροαμερικάνες. Διηγείται την συγκινητική ιστορία τριών εξαιρετικών γυναικών, της Ντόροθι Βον (Octavia Spencer – μαζί με τη Viola Davies, η καλύτερη αφρο ηθοποιός της γενιά της κατά την ταπεινή μου γνώμη), Κάθριν Τζόνσον (Taraji Henson) και Μέρι Τζάκσον (Janelle Monae) οι οποίες εργάζονταν στη ΝΑΣΑ, ήταν λαμπρά μυαλά η κάθε μία στον τομέα της  και με το πείσμα τους, την επιμονή τους και το τσαγανό κατάφεραν να συνεισφέρουν αποφασιστικά σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός, την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά γύρω από τη γη. Για να πετύχουν κάτι τόσο σημαντικό έπρεπε να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση των λευκών συναδέρφων τους, τα στερεότυπα αιώνων και όλα αυτά έχοντας μόνο το μυαλό τους ως όπλο.

Αυτό που κάνει την ταινία ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι μας παρουσιάζει ένα εν δυνάμει «βαρύ» θέμα (σεξισμός, ρατσισμός, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων) με έναν ανάλαφρο τρόπο, σχεδόν παιχνιδιάρικο κάτι που οφείλεται φυσικά στη σκηνοθετική ματιά του Ted Melfi (που παρόλα αυτά δεν μας δίνει κάτι το ιδιαίτερο σκηνοθετικά από άποψη εικόνας) αλλά ακόμα περισσότερο στο τρίο των πρωταγωνιστριών που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με μπριο και ένα μαύρο χιούμορ υπερβολικό σε κάποια σημεία. Στο συμπληρωματικό καστ βρίσκουμε τον Kevin Costner ως τον επικεφαλής της ομάδας μηχανικών της ΝΑΣΑ, την Kirsten Dunst ως μια από τις αρχιγραμματείς και τον Jim Parsons σε μια πιο σοβαρή αντιγραφή του ρόλου του στη σειρά «The Big Bang Theory» (δυστυχώς γι’ αυτόν φαίνεται ότι του έχει κολλήσει η ταμπέλα της geek ιδιοφυίας). Όλοι τους εξαιρετικοί...Η ταινία δεν χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική της καλλιτεχνική αρτιότητα αλλά μας λέει μία άγνωστη ιστορία με τέτοιο τρόπο που περνά τα μηνύματά της τόσο ανάλαφρα, χωρίς να κάνει σοβαρές κοιλιές και να παραφορτώνει συναισθηματικά τον θεατή.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξαπλώσετε στον καναπέ, αγκαλιά με την κοπελιά (και έναν κουβά ποπ κορν το κυριότερο) κάντε την έκπληξη...προτείνετε να δείτε μια δραματική ιστορία, την ταινία Hidden  Figures και ανεβείτε αρκετούς πόντους στα μάτια της. Οπότε την επόμενη φορά που εσείς θα θέλετε να δείτε το Justice League ή τo X-Μen θα έχετε ένα ωραιότατο πάτημα.. «Θυμάσαι αγάπη μου την προηγούμενη φορά που είδαμε δράμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24