27 Ιουν 2015

Γνωρίζουμε τον Ηλία Πολίτη (3ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)



Από τον Γιάννη Σολακίδη

Η 9η  Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ηλία Πολίτη.

Ποιος ήταν όμως ο Ηλίας Πολίτης και πώς καθιερώθηκε  «ημέρα αιμοδοσίας Ηλία Πολίτη»;

Ο Ηλίας Πολίτης γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1916. Ήταν ιδρυτής και διευθυντής του περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας και Παραγώγων Πλάσματος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά. 

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά μιλούν για τον επιστήμονα με δυνατή ψυχική ακτινοβολία, για τον άνθρωπο με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση. 

Παρουσία απέριττη.
Ψηλός, λεπτός, απλός σε εμφάνιση και συμπεριφορά.
Στο μέτωπο η σφραγίδα του στοχασμού.
Στα μάτια η έκφραση της περίσκεψης.
Κινήσεις άνετες.
Φρόνημα υψηλό.
Πίστη οι ηθικές αξίες.
Θρησκεία ο σεβασμός στον άνθρωπο.

Τον κοίταζες και δίσταζες να τον αγγίξεις. Μα όταν σου άπλωνε το χέρι του, ένοιωθες πως προσφερόταν ολόκληρος, έτοιμος να σε στηρίξει κι ακόμα να σε οδηγήσει εκεί κάπου που στεκόταν αυτός, στα υψηλά επίπεδα της κατανόησης, της ανθρωπιάς, της αρετής.

Ήρεμος συνεργάτης και συζητητής.
Διακριτικός πάντοτε ο τόνος της φωνής του.
 Ο λόγος του λιτός και μεστός.
 Η ειλικρίνεια του αφοπλιστική.

Το θάρρος της γνώμης του αρμονικά δεμένο με την ευθύνη της πράξης του.

 Έκρηξη συνείδησης η ασέβεια, η παράβαση, η περιφρόνηση στις ηθικές αρχές.

Έδωσε τον εαυτό του για να οργανωθεί και να εξελιχθεί η εθελοντική αιμοδοσία. Εκείνος, πρώτος ανέλαβε την προσπάθεια παρασκευής παραγώγων αίματος, αφιερώνοντας ολοκληρωτικά την επιστημονική του προσπάθεια και αναλώνοντας κυριολεκτικά τη ζωή του. Επίσης προγραμμάτισε και παραχώρησε την Παρασκευή ορρών Τεστ για τον καθορισμό ομάδων αίματος.

Ο ξαφνικός χαμός του το Μάρτη του 1976 ήταν μια πραγματική απώλεια. Μετά από κάποιο λάθος που έγινε, όταν δεν αποστειρώθηκε μια ολόκληρη παρτίδα φιαλών-που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο επτά μικρών παιδιών με μεσογειακή αναιμία- ο Ηλίας Πολίτης ως διευθυντής του κέντρου νιώθοντας ηθικά υπεύθυνος και μη αντέχοντας μια τέτοια βαριά ευθύνη φόρτωσε στον εαυτό του την ευθύνη ότι αποδέχτηκε τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς και προχώρησε σε αυτό που μοιάζει τιμωρία.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το έργο του καθιέρωσε «ημέρα αιμοδοσίας Ηλία Πολίτη» και απονομή διπλωμάτων, βραβείων και μεταλλίων σε εθελοντές αιμοδότες.

Η 9 Μαρτίου είναι μια αφορμή σκέψης πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι μια αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε, ώστε το αίμα απλά να υπάρχει για όποιον το χρειάζεται.

Η 9 Μαρτίου είναι μια αφορμή να αναλογιστούμε πως οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι για να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Πηγές
Περιοδικό ταχυδρόμος 1976
Πανιατρική Υγειονομική Επιθεώρηση 1976
Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο «Τα νέα των αιμοδοτών» του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κυπρίνου Έβρου, τεύχος 4ο 1993

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24