22 Ιουν 2015

Ο σκοτεινός κόσμος του διαδικτύου (3ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)

Από την Μαρία Διαμαντοπούλου
Υπάρχει ένα μέρος που καραδοκεί κάτω από το παραδοσιακό ίντερνετ που σερφάρουμε καθημερινά.  Εκεί, στο μαλακό υπογάστριο του Παγκόσμιου Ιστού, υπάρχει ένας χώρος που αποτελεί φιλόξενο σπίτι τόσο για πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές όσο και για το οργανωμένο έγκλημα φυσικά, καθώς είναι προσβάσιμος μόνο με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού που παρέχει ασύγκριτη ανωνυμία.
 
 Το μέρος αυτό είναι μυστικό μεν, πολυχρηστικό δε: εκεί κρύβουν οι αντιφρονούντες της Αραβικής Άνοιξης τα ψηφιακά τους ίχνη, εκεί γίνονται οι υπόγειες συναλλαγές ανάμεσα σε πληροφοριοδότες και Μέσα Ενημέρωσης, εκεί οργανώνονται κινήματα και τάσεις και εκεί επίσης λαμβάνει χώρα όλη η παρανομία που αντέχει και δεν αντέχει ο νους!
  Το υπόγειο αυτό δίκτυο είναι ένα μέρος επικίνδυνο, μην αμφιβάλλετε, καθώς εκεί εδράζεται πια το διεθνές παραεμπόριο, η μαφία, αλλά και πολλά δίκτυα τρομοκρατίας: το τμήμα της κοινωνίας δηλαδή που καραδοκεί επίτηδες στα τυφλά σημεία των μηχανών αναζήτησης.
  Κάποιοι το λένε «Darknet», όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι δύσκολα (και ηθελημένα δύσκολα) προσβάσιμο, αν και πλέον δεν λογίζεται απόρθητο όπως άλλοτε, καθώς πολλές σκοτεινές ιστοσελίδες έχουν γκρεμοτσακιστεί και αρκετοί άτρωτοι ως χθες διαχειριστές είναι σήμερα στα χέρια των διωκτικών αρχών.
  Σαν αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ή σαν γη παρανόμων, το λεγόμενο Darknet δεν είναι ένα μέρος για τους πολλούς ούτε και τους φιλήσυχους πολίτες. Αν πάντως θέλετε να μάθετε περισσότερα για το παράλληλο αυτό ηλεκτρονικό σύμπαν και τι μπορεί να κάνει, ετοιμαστείτε να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες από όσες θα σας δώσουν ποτέ οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης. Ο όρος «Darknet» δεν είναι καν σωστός. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για Darknets, καθώς είναι πολλές και μικρές γωνιές αυτού που αποκαλούμε συχνά «Βαθύς Ιστός», ένας περιεκτικός όρος δηλαδή για να περιγραφούν όλα τα διασυνδεδεμένα δίκτυα που περνούν απαρατήρητα από τις κορυφαίες μηχανές αναζήτησης.
  Κι αυτό γιατί το υλικό που φιλοξενείται στον Βαθύ Ιστό δεν δουλεύει με τον παραδοσιακό ψηφιακό τρόπο: πρόκειται για δυναμικές βάσεις δεδομένων και περίεργους τύπους αρχείων που οι μηχανές αναζήτησης δεν είναι εξοπλισμένες να εντοπίζουν. Πόσο μάλλον που τα Darknets είναι ηθελημένα σκοτεινά, καθώς κρύβονται επίτηδες και επιμελώς από τα αδιάκριτα μάτια του ίντερνετ: διασυνδέονται με έναν αφανή μανδύα, μέσω εξειδικευμένων λογισμικών δηλαδή που εγγυώνται κωδικοποίηση και απαράμιλλη ανωνυμία μεταξύ των χρηστών, την ίδια ώρα που τα πρωτόκολλα και τα domains που χρησιμοποιούν είναι τέτοια που κανένας ανύποπτος χρήστης δεν μπορεί να σκοντάψει κατά λάθος πάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24