10 Σεπ 2013

ΑΜΥΝΑ = ΕΠΙΤΥΧΙΑ



   Μία σοφή μπασκετική ρήση λέει ότι οι επιθέσεις φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα αλλά οι άμυνες είναι αυτές που φέρνουν τους τίτλους. Η Εθνικής μας ομάδα στο φετινό Eurobasket που διεξάγεται στην Σλοβενία και πιο συγκεκριμένα στους αγώνες που έδωσε στο Κόπερ, απέδειξε ακράδαντα ότι για να φτάσεις στον τελικό στόχο, που είναι η κατάκτηση μία εκ’ των τριών θέσεων που οδηγούν στο μετάλλιο θα πρέπει να έχει σταθερή αμυντική προσήλωση σε οποιοδήποτε αντίπαλο σχήμα, όπου σε μία διοργάνωση μόλις 14 ημερών οι ισορροπίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
 
 Οι αριθμοί προδίδουν του λόγου το αληθές καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σους αγώνες με την Σουηδία, την Ρωσία και την Τουρκία, που αποδείχτηκαν πολλή κατώτερες των περιστάσεων, δέχτηκε μ.ο. 61 πόντους ενώ με τους Ιταλούς και τους Φιλανδούς 83,5 πόντους αντίστοιχα.
   Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο αμυντικό κομμάτι στις 2 τελευταίες αγωνιστικές ήταν αρκετά και σημαντικά καθώς η Ιταλία και η Φιλανδία έχουν καλύτερη περιφέρεια σε σχέση με υπόλοιπες ομάδες του ομίλου μας, χωρίς όμως να θεωρείται ότι δεν μπορούν να λυθούν στους επόμενους τελικούς που καλείται να δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην ‘’Στόζιτσε Αρένα’’.
 Ένα από αυτά τα προβλήματα που παρουσίασε η Εθνίκη μας ομάδα ήταν :
·         Η κακή αντιμετώπιση του pick nroll, όπου πολλές φορές δεχτήκαμε πολλά σουτ μετά από ντρίμπλα χωρίς να σπάσουμε το pick και χωρίς να πιέσουμε τον περιφεριεακό παίκτη πάνω στην μπάλα αφήνοντας ελεύθερο το σουτ. 
·         Η ατομική άμυνα όπου οι διεθνείς μας ήταν μία ταχύτητα πιο κάτω από τον προσωπικό τους αντίπαλο με αποτέλεσμα να χάνοται αρκετές φορές προσωπικές μονομαχίες στο ένας εναντίον ενός καθώς επίσης και αμυντικά ριμπάουντ.
·        
Οι κακές περιστροφές της άμυνας οδήγησε τους αντιπάλους μας σε πολλά ελεύθερα περιφερειακά σουτ και εύκολα καλάθια μέσα στο ζωγραφιστό.
Τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρονται αποδεικνύονται από το γεγονός ότι στον αγώνα με τους Ιταλούς ο Μπελινέλλι σημείωσε 23 πόντους και ο Νταντόμ 19 πόντους ενώ στον αγώνα με τους Φιλανδούς ο Κόπονεν σημείωσε 29 πόντους με 5 εύστοχα τρίποντα.
   Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο επιθετικό κομμάτι καθώς η Εθνική ομάδα δεν είχε έτοιμες απαντήσεις στις προσαρμοσμένες άμυνες των Ιταλών και των Φιλανδών, όπου οι αντίπαλοί μας δημιούργησαν πολλές παγίδες στο pick nroll και στο low post, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε σε βιαστικές επιλογές κάνοντας ταυτόχρονα πολλά ατομικά λάθη. Επίσης ένα ακόμα στοιχείο είναι η έλλειψη ενέργειας καθώς και στο γεγονός ότι στις 2 τελευταίες αγωνιστικές χάσαμε τον έλεγχο του ρυθμού ακολουθώντας αυτων των αντιπάλων μας (κυρίως με τους Φιλανδούς).
   Μέσα σε όλα αυτά η Εθνική μας ομάδα πηγαίνει στην δέυτερη φάση της διοργάνωσης, όπου θα διεξαχθεί στην Λουμπιάνα, κουβαλόντας πλέον τις 2 ήττες του πρώτου γύρου. Ο αγώνας με τους Ισπανούς θα είναι ίσως ο πιο σημαντικός που θα δώσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς την συνέχεια μας στην διοργάνωση καθώς επίσης και την συμμετοχή μας στο Moundobasket της Ισπανίας. Τα πράγματα πλέον δυσκολεύτηκαν καθώς για να περάσουμε στους 8 θα πρέπει να πετύχουμε τουλάχιστον 2 νίκες και αυτές σε συνδυασμό αποτελεσμάτων, με την ευχή η Εθνική μας να παρουσιάσει το πραγματικό της πρόσωπο και  να αποδέιξει (για ακόμη μία φορά) ότι και σε εθνικό επίπεδο βρισκόμαστε στην ελίτ του Παγκόσμιου μπάσκετ.   

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!!
   

2 σχόλια:

  1. όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση...

    - Έχεις δίκιο κόουτς

    - Δεν θέλω δίκιο, θέλω άμυνα.

    Giovanni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τρινκιέρι είπε: "Τι έχουμε εμείς; Περηφάνεια, τεράστιο κίνητρο, ξεκάθαρους ρόλους στο παρκέ, παίκτες με αντοχή, ενέργεια..."

    (http://www.gazzetta.gr/basketball/article/540798/ehoyme-na-toys-nikisoyme-155-hronia-vids )


    Είστε σοβαρός Κύριε Τρινκιέρι ;
    -Έχετε μια ομάδα που σχεδόν οι μισοί παίχτες πήραν 2 συνεχόμενες φορές την Ευρωλίγκα με τον ολυμπιακό!
    -Οι άλλοι μισοί πάνω κάτω έχουν πάρει Ευρωλίγκα είτε με ΠΑΟ είτε με Τσεσεκά!
    -Έχετε τον καλύτερο παίχτη της Ευρώπης-Βασίλης Σπανούλης
    -Έχετε τον Παπανικολάου που η Μπαρτσελόνα έδωσε τα εκατομύρρια για να τον αποκτήσει!
    -Έχετε παίχτες που έχουν πάρει Ευρωμπάσκετ!
    -Έχετε παίχτες που στην ομάδα νέων σάρωσαν τα πάντα!
    -Έχετε μια εθνική που έχει βαριά φανέλα!

    Έχετε λοιπόν μια ομάδα με παρελθόν, παρών και μέλλον και θεοποιείτε την Ισπανία; Ομαδάρα είναι συμφωνώ κι εγώ! Αλλά σας παρακαλώ αφήστε δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα και δουλέψτε με τους παιχταράδες που έχετε στη διάθεσή σας. Δηλαδή η Φινλανδία τι είχε και σας κέρδισε; Έναν Λιτμάνεν στη μπάλα που κι αυτός κρέμασε τα παπούτσια του....

    Υ.Γ. Μπασκετόφιλε θα ήθελα την γνώμη σου για τις δηλώσεις του Τρινκιέρι.

    Giovanni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24