7 Απρ 2013

Ο Δρόμος για το Λονδίνο



  

Αν και διανύσαμε 7 μήνες διαδρομής στη φετινή Εuroleague, την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν τα 2/4 της διοργάνωσης για να φτάσουμε στην τελική ευθεία που θα οδηγήσει μία από τις 8 ομάδες στο ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης.
   Με την ολοκλήρωση του top16 επικράτησαν τα σενάρια, με εξαίρεση το πλασάρισμα του Παναθηναϊκού στην τέταρτη θέση χάνοντας (από την ΤΣΣΚΑ εντός έδρας) την ευκαιρία να δούμε τον ελληνικό εμφύλιο στη φάση των playoff.
  Το πραγματικό μπάσκετ αρχίζει στις 9 Απριλίου και ο κόσμος είναι συντονισμένος με αγωνία για να δει τα φετινά playoff που κρίνονται στις 3 νίκες. Σε περίπτωση πρόκρισης και των 2 ελληνικών ομάδων στο final four του Λονδίνου, δε θα διασταυρωθούν στα ημιτελικά όπως έγινε πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.
Τα 4 ζευγάρια που δημιουργήθηκαν είναι ως εξής :

1.     ΤΣΣΚΑ vs ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ
 




Οι Ρώσοι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί της σειράς απέναντι στους Ισπανούς. Το πλεονέκτημα έδρας καθώς και η ποιότητα των παικτών της ρωσικής αρκούδας την βάζει ένα κλικ παραπάνω από τους Βάσκους. Κατά τη διάρκεια του top16 η απόδοση των 2 ομάδων είχε αντίθετη πορεία, με τους Ρώσους να παίρνουν την πρώτη θέση του ομίλου και τους Βάσκους την τέταρτη θέση. Οι πιθανότητες λένε ότι η σειρά των αγώνων θα τελειώσει σε λιγότερο από 5 παιχνίδια.

2.     ΡΕΑΛ vs ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 


Ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι αυτής της φάσης με την Ρεάλ να έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά με τους ισραηλινούς να περιμένουν στη γωνία να αρπάξουν από τη βασίλισσα την πολυπόθητη πρόκριση. Οι μαδριλένοι δεν έχουν πείσει με την απόδοση τους ενώ η Μακάμπι συνεχίζει την ανοδική της πορεία παίζοντας το ίδιο γρήγορο και πολλές φορές άναρχο μπάσκετ με τους μαδριλένους, αλλά φαίνονται να είναι πιο προσηλωμένοι στα σχέδια του Ντέιβιντ Μπλαντ. Η σειρά ίσως οδηγηθεί μέχρι τέλους χωρίς να ξέρουμε με βεβαιότητα ποιος θα πάρει το εισιτήριο για το Λονδίνο.  

3.     ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ vs ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ






Η ελληνική ομάδα συναντά την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Euroleague αυτήν την περίοδο, με μειονέκτημα έδρας. Συγκρίνοντας τις φετινές ομάδες, οι Καταλανοί είναι το φαβορί της σειράς αλλά με τους πράσινους να θέλουν να επαναλάβουν το θρίαμβο του 2011 που τους οδήγησε στον 6ο ευρωπαϊκό τίτλο μέσα στην Βαρκελώνη. Η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ παρουσιάζει διαφορετικό μπάσκετ εντός και εκτός Ισπανίας, ενώ ο Παναθηναϊκός με οδηγό την άμυνα του καθώς και τα αθλητικά προσόντα που διαθέτει ως ομάδα πλέον, σε συνδυασμό με τις ορέξεις του Δημήτρη Διαμαντίδη καθώς επίσης και με την απουσία του Μάικλ (ίσως και του Ναβάρο) κάνει την απόσταση να μικραίνει επικίνδυνα για τους Καταλανούς. Η σειρά ίσως οδηγηθεί σε 5ο παιχνίδι, γεγονός που  θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι πράσινοι θα περιορίσουν τα επιθετικά ατού των Καταλανών, τα οποία φέτος είναι πολλά.

4.     ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ vs ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ


Οι πρωταθλητές Ευρώπης την Πέμπτη που μας πέρασε έπαιξαν το πιο κρίσιμο παιχνίδι της φετινής περιόδου διότι με τη νίκη με την Κίμκι πήραν την πρόκριση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoff. Στη σειρά αυτή θα συναντήσει την Εφές, την οποία αντιμετώπισε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Το απόλυτο φαβορί είναι η ελληνική ομάδα που φέτος παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα -κυρίως αμυντικά- αλλά με όπλα τις μεγάλες νίκες που παρουσίασε στα εκτός έδρας και την εικόνα που παρουσιάζουν οι ερυθρόλευκοι στα μεγάλα παιχνίδια, έρχεται ένα κλικ πιο πάνω από την τούρκικη ομάδα. Η Εφές που βρίσκεται σε περίοδο κάμψης, παρουσιάζει 2 εντελώς διαφορετικά πρόσωπα φέτος: ικανή και για το καλύτερο και για το χειρότερο με τον τρόπο που παίζει μέσα στο παρκέ. Το κλειδί της σειράς θα είναι η άμυνα των ερυθρολεύκων, που πρέπει να υπερκαλύψουν την απουσία του καλύτερου αμυντικού τους (Μάντζαρης) και να περιορίσουν το γρήγορο ρυθμό που θέλουν να επιβάλουν οι Τούρκοι, σε συνδυασμό με τις επιθετικές ορέξεις των Σπανούλη και του Παπανικολάου, με τους Τούρκους να έχουν στο νου τους να γίνουν η πρώτη τούρκικη ομάδα που φτάνει σε final four. Η σειρά ίσως κριθεί στα 4 παιχνίδια αν λάβουμε υπόψη την εικόνα που παρουσιάζουν οι πρωταθλητές στους εκτός έδρας αγώνες.

Ο Μπασκετόφιλος!



1 σχόλιο:

who is online

Ad24