14 Απρ 2013

Ο Δρόμος για το Λονδίνο Νo 2



   Την Παρασκευή που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν τα 2 πρώτα παιχνίδια της φάσης των playoff της Εuroleague με τον  Ολυμπιακό, την Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ να παίρνουν σοβαρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους για το εισιτήριο που οδηγεί στο Final Four του Λονδίνου, ενώ ο Παναθηναϊκός -κόντρα στο προγνωστικά- έκανε το break απέναντι στην Μπαρτσελόνα, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την πρωτεύουσα της Αγγλίας.
   Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για ποιο λόγο είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη σειρά απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ. Η επιστροφή του KHRYAPA στα playoff έδειξε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στο roster της ομάδας, καθώς ο Ρώσος διεθνής κάνει όλες τις δουλειές μέσα στο παρκέ ανεβάζοντας κατά πολύ το ήδη ανεβασμένο επίπεδο της ρώσικης αρκούδας. Οι Βάσκοι για να αντιδράσουν σε αυτήν τη σειρά αγώνων θα πρέπει να ξεπεράσουν κατά πολύ τα standar τους, πράγμα δύσκολο αν συγκρίνουμε την ποιότητα των δύο ομάδων. Το 3 – 0 φαντάζει πιο πιθανό από το 2 – 1 την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς η ομάδα του Μεσίνα όσο περνάει ο καιρός ανεβάζει κατά πολύ τις στροφές για να φτάσει στο Final Four , γεγονός που φάνηκε από το δεύτερο γύρο του top16.
   Η Ρεαλ, έχοντας υπόψη την διαφορετικότητα των αγώνων που περιέχουν τα playoff, έκανε πιο εύκολα απ' ότι αναμενόταν το 2 – 0 απέναντι στην Μακάμπι, παίρνοντας σοβαρό προβάδισμα για το Final Four με τους Ισραηλινούς να απογοητεύουν αυτούς που πίστευαν ότι θα είναι αξιόπιστοι απέναντι στους Μαδριλένους. Η βασίλισσα, με πρώτα βιολιά τον FERNANDEZ στον πρώτο αγώνα και τον LLULL στον δεύτερο και με τον RODRIGUEZ να μοιράζει ιδανικά το παιχνίδι της ομάδας, έκανε τα 2 από τα 3 βήματα για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Λονδίνο. Η σειρά μεταφέρεται στο NOKIA ARENA με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αντίδραση της ομάδας του λαού, η οποία για να φτάσει στην ισοφάριση των νικών, θα πρέπει να ανεβάσει κατά πολύ την απόδοση της επιθετικά και να περιορίσει τα επιθετικά όπλα της Ρεάλ. Η εξέλιξη της σειράς θα εξαρτηθεί σαφέστατα από την Μακάμπι, από το αν θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την ομάδα που θέλει διακαώς να φτάσει στην τελική ευθεία της Euroleague.
   Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάει κόντρα σε όλους και σε όλα, σπάζοντας την έδρα μέσα στο PALAU PLAUGRANA και μεταφέροντας την σειρά στην Αθήνα, όπου χρειάζεται δύο νίκες για να πάρει εκείνος το εισιτήριο για το Λονδίνο και να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2011 απέναντι στην Μπαρτσελόνα που φαίνεται ότι σε μία σειρά αγώνων δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια όπως την είχε ενδεχομένως στην regular season και στο top16. Οι πράσινοι θα μπορούσαν να είχαν φύγει κιόλας και με το 2 – 0 αν ο Δημήτρης Διαμαντίδης στον πρώτο αγώνα μπορούσε να κάνει ότι έκανε στο δεύτερο. Οι πρωτοβουλίες του αρχηγού των πρασίνων στα τελευταία λεπτά του δευτέρου αγώνα δείχνουν το ρόλο που πρέπει να έχει μέσα στην ομάδα, δηλαδή του απόλυτου ηγέτη. Οι διεισδύσεις του παίρνοντας σημαντικά φάουλ, η assist στον Μπράμο καθώς και το νικητήριο καλάθι που σημείωσε ήταν δείγμα της μεγάλης κλάσης που διαθέτει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού. Ο Αργύρης Πεδουλάκης φάνηκε πιο διαβασμένος από τον Τσάβι Πασκουάλ, καθώς περιόρισε τα επιθετικά ατού της Μπαρτσελόνα με μοναδική εξαίρεση την απόδοση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που έδωσε ουσιαστικά τη νίκη στους Καταλανούς στον πρώτο αγώνα σε συνδυασμό με τα 5 λεπτά αφλογιστίας που είχε η πράσινη ομάδα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός για να τελειώσει τη σειρά στην Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να έχει την ίδια φιλοσοφία αμυντικά, που και πάλι είναι το κλειδί των αγώνων και να αυξήσει τις επιθετικές του επιλογές παίζοντας έξυπνα και εκμεταλλευόμενος τα πολλά miss match που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ριμπάουντ, θα τον φέρουν στο 3 – 1 και στο Final Four  του Λονδίνου.
   Τέλος, οι ερυθρόλευκοι αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έδρα τους στα 2 πρώτα παιχνίδια στο Σ.Ε.Φ. και επιβεβαίωσαν με τον τρόπο που έπαιξαν το λόγο που τους έφερε στην κορυφή της Ευρώπης, πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρωταθλητές Ευρώπης με το 2 – 0 είναι το μεγάλο φαβορί της σειράς που θέλει μόνο μία νίκη για να βρεθεί σε ένα ακόμα Final Four. Η αμυντική προσήλωση, υπερκαλύπτοντας τη σημαντική απουσία του Μάντζαρη και ο γρήγορος ρυθμός στο transition, κυρίως στο δεύτερο αγώνα, αποτελούν την ταυτότητα των ερυθρολεύκων, στοιχεία που διαθέτει και η Εφές με τη διαφορά ότι οι Τούρκοι παρουσίασαν ένα πρόσθετο πρόβλημα που έχει ως ομάδα σε σχέση με τον Ολυμπιακό, αυτό της χημείας. Οι ερυθρόλευκοι και στους 2 αγώνες ακολούθησαν πιστά τα αμυντικά σχέδια του Γιώργου Μπαρτζώκα περιορίζοντας σχεδόν 100% το γρήγορο ρυθμό καθώς και το σουτ στην περιφέρεια που διαθέτουν οι Τούρκοι. Στον πρώτο αγώνα και οι 2 ομάδες έπαιξαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αμυντικά, αλλά ο Σπανούλης μοιράζοντας με μαεστρία το παιχνίδι του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τη μαχητικότητα του Χάινς και τη μεγάλη βραδιά του Πρίντεζη (που σημείωσε προσωπικό ρεκόρ πόντων), έκανε το 1 – 0 . Στο δεύτερο αγώνα τα πράγματα για τους πρωταθλητές έγιναν πιο εύκολα επιβάλλοντας το δικό τους ρυθμό, κυρίως τρέχοντας στο transition και παίζοντας άμυνα, πνίγοντας τα όποια σχέδια είχε ο Μαχμούτι στην επίθεση της Εφές σε συνδυασμό βέβαια με την πολύ καλή απόδοση που είχε ο ηγέτης του Ολυμπιακού καθώς και την αστείρευτη ενέργεια που είχε ο Χάινς που δίνει πολύ σημαντικές λύσεις τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση των ερυθρολεύκων. Οι πρωταθλητές για να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους ως ομάδα απέναντι στους Τούρκους και θέλοντας να πάρουν το εισιτήριο για το Λονδίνο, πρέπει να μην επαναπαυτούν στο 2 – 0 αλλά να παίξουν με το ίδιο ακριβώς πλάνο που έπαιξαν στο Σ.Ε.Φ., με τη διαφορά ότι πρέπει να βρουν περισσότερες επιθετικές λύσεις και να εκμεταλλευτούν τα όποια miss match δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα κυρίως στη θέση 3 που θα δημιουργήσει πολλά ρήγματα στην άμυνα των Τούρκων. Η σειρά ίσως τελειώσει στην Κωνσταντινούπολη, αν συνυπολογίσουμε την εικόνα που παρουσιάζουν οι ερυθρόλευκοι στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24