2 Απρ 2016

Batman VS Superman: Dawn of Justice (2016, ελληνιστί «Batman εναντίον Superman: H αυγή τη δικαιοσύνης»)



Βαθμολογία 2 /5


Και να πεις ότι δεν με είχαν προειδοποιήσει...τα ήθελε ο απ’ αυτός μου που λένε. 2,5 ώρες χωρίς ιδιαίτερη ουσία, με καμία σεναριακή συνοχή, άνοστες ερμηνείες με ελάχιστες εξαιρέσεις και πολλά, μα πολλά μπάμ και μπουμ για να γεμίζουν την ώρα.

Όταν η DC Comics αποφάσισε να ενώσει 2 από τους θρυλικούς υπερήρωές της συν την Wonderwoman σε guest εμφάνιση, σίγουρα όλοι περιμέναμε μια επική ταινία.  Η μάχη δύο ηρώων που αντιπροσωπεύουν το καλό, κατά κύριο λόγο, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον. Στην ταινία βλέπουμε αυτό ακριβώς...πως ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου εξαιτίας ενός υποχθόνιου σχεδίου του Lex Luthor που έχει βάλει στο μάτι μια μεγάλη ποσότητα κρυπτονίτη με στόχο να δημιουργήσει ένα υπερόπλο που θα προστατεύει την ανθρωπότητα από εξωγήινους όπως ο Superman…ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται!!! Ο απλός κόσμος διαλέγει πλευρές, οι δύο υπερήρωες έχουν τους υποστηρικτές τους και τους πολέμιούς τους και η μάχη που όλοι αναμένουμε προβλέπεται να είναι πολύ σκληρή και θεαματική.


Έλα όμως που κάπου στην πορεία ο Jack Snyder μάλλον το έχασε το νόημα. Και έπεσε στην παγίδα που πέφτουν συνήθως οι συγκεκριμένες ταινίες με υπερήρωες. Όταν ντε και καλά πρέπει να γυρίσεις μια ταινία 2,5 ωρών, τότε είναι σίγουρο ότι αν και το σενάριο δεν είναι συνεκτικό, θα το χάσεις το παιχνίδι. Τουλάχιστον η 1 ώρα θα μπορούσε να παραληφθεί. Άπειρες οι σκηνές σε slow motion που ναι μεν προσδίδουν μια μεγαλοπρέπεια στους 2 ήρωες αλλά από κάποιο σημείο και μετά δίνουν την εντύπωση ότι δημιουργήθηκαν απλά και μόνο για να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. 
Τα εντυπωσιακά εφέ φυσικά δεν λείπουν και είναι από τα θετικά στοιχεία της ταινίας όπως και η παρουσία του Jesse Eisenberg που υποδύεται τον ελαφρώς μανιακό Lex Luthor. Μπορεί να είναι λίγο υπερβολική και προς το τέλος μάλλον κουραστική αλλά είναι ο μόνος που θυμίζει ηθοποιό. Η Diane Lane, ως η μητέρα του Superman, που θα μπορούσε να προσφέρει λίγη ποιότητα παραπάνω, εμφανίζεται σε ελάχιστες σκηνές ενώ χαμένος στη μετάφραση είναι και ο Laurence Fishburne. Κάπως περισσότερο φαίνεται ο Jeremy Irons ως ο Alfred, ο βοηθός του Batman. Ουσιαστικά έχουμε 3 μεγάλους ηθοποιούς σε δεύτερο πλάνο ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Ben Affleck και Henry Cavill ως Batman και Superman αντίστοιχα είναι άχρωμοι, άγευστοι και άοσμοι. Ευτυχώς που υπάρχουν οι στολές δηλαδή... Κάπως καλύτερη η Amy Adams ως η αγαπητικιά του Superman, Lois αλλά και αυτή μακριά από τον καλό της εαυτό . Εκτός από τα εφέ και τον Eisenberg, το μόνο θετικό σημείο είναι το 5λεπτο που κάνει την εμφάνισή της η Wonderwoman (Gal Gadot) με τρομερή μουσική επένδυση και εντυπωσιακή παρουσία. 

Το γεγονός ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη ταινία με τρομάζει. Αν η πρώτη ήταν τόσο μέτρια, τι θα γίνει στην επόμενη; Βέβαια τα hints που μας αφήνουν οι πρωταγωνιστές ως προς την υπόθεση, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για κάτι καλύτερο και πιο ουσιώδες, αλλά κρατάω μικρό καλάθι πλέον. Anyway…δεν χάνεται και τίποτα να τη δείτε ειδικά αν είστε φανς των κόμικς αν και θα σας συμβούλευα να τη δείτε σπίτι. Μπορεί να χάσετε κάτι από τη μαγεία των εφέ αλλά τουλάχιστον θα μπορείτε να πατήσετε Pause fast forward) για να ξεκουραστείτε λίγο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24