29 Ιουν 2014

Ισραήλ: Εκεί που η εξωτική ομορφιά συναγωνίζεται την άσχημη όψη του πολέμου (2ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)



9η Συμμετοχή από την Αλεξάνδρα Κόκλα


Μια παραθαλάσσια χώρα κλεισμένη με ασφυκτικά σύνορα. Μια ομορφιά που σε κάνει για λίγο να ξεχνάς πως βρίσκεσαι σε μια χώρα της ανατολής που περιφρουρείται τόσο στενά. Αυτό είναι το Ισραήλ. Είναι το μπλε χρώμα της θάλασσας που μπλέκεται με το χακί της παραλλαγής και κάνει το μυαλό σου να μπλοκάρει.

Τελ Αβιβ: Η Νέα Υόρκη της Μεσογείου


Παραλίες στο Τελ Αβίβ

Επισκεπτόμενη το Ισραήλ  και συγκεκριμένα το Τελ Αβίβ, την πρωτεύσουσά του, βρέθηκα αντιμέτωπη με αυτό το περίεργο θέαμα. Απ’ τη μία πλευρά οι ψηλοί ουρανοξύστες που με την επιβλητική τους παρουσία κοσμούν ολόκληρη την πόλη ακριβώς επάνω από την απέραντη αμμώδη παραλία που διασχίζει ολόκληρο το Τελ Αβίβ και σε κάνει για λίγο να φαντάζεσαι πως βρίσκεσαι κάπου στην Αμερική. Και απ’ την άλλη πλευρά οι ένστολοι στατιώτες να μεταφέρουν τα ογκώδη δολοφονικά τους όπλα την ίδια στιγμή που ο εκκωφαντικός θόρυβος από τους έλικες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που επιβλέπει ολόκληρη την περιοχή κάνει τα αυτιά σου να πονούν. Ο φόβος ενός επικείμενου πολέμου κατατρώγει ολόκληρη την πόλη. Αυτή την εντύπωση σου δίνει τουλάχιστον. Πως από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μία μάχη. Όμως κάνοντας μια βόλτα μέσα στους δρόμους του Τελ Αβίβ συνειδητοποιείς πως τίποτα απ’αυτά δεν συμβαίνει. Ο κόσμος που κατοικεί εκεί δείχνει ήρεμος και γαλήνιος. Οι ρυθμοί της πόλης κυλούν ομαλά. Τόσο οι ίδιοι οι Ισραηλινοί όσο και εκατοντάδες τουρίστες απολαμβάνουν την ομορφιά του τόπου. Χαλαρώνουν στις ξαπλώστρες τους, κάνουν το μπάνιο τους στα γαλανά νερά της θάλασσας και πίνουν τον καφέ τους δίχως να δυσανασχετούν ή να φοβούνται. Τι κι αν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά ανατινάσονται βόμβες που σκοτώνουν χιλιάδες Παλαιστίνιους. Εκείνοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται απ’ αυτό. Μάλλον έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον πόλεμο με την καλοπέραση. Έχουν μπλέξει το κόκκινο χρώμα του θανάτου με το όμορφο μπλε χρώμα της θάλασσας και έχουν δημιουργήσει το μωβ. Ένα ουδέτερο χρώμα που αποτελεί συνδετικό κρίκο αυτών των αντιθέσεων. 
Αυτή η τόσο περίεργη και ιδιαίτερη χώρα σου κινεί το ενδιαφέρον να την επισκεφτείς. Και κατά τη γνώμη μου αξίζει να το κάνεις έστω και για μια φορά στη ζωή σου. Για να βιώσεις αυτό το περίεργο αίσθημα που σου προκαλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24