13 Απρ 2014

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE



  
Την μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία της Euroleague, με τους 8 μονομάχους να δείχνουν έτοιμες να παλέψουν για μία θέση στο Final 4, που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Έτσι λοπόν η ώρα της αλήθειας έφτασε, με τις Ελληνικές ομάδες να έχουν το μειονέκτημα έδρας στην φάση των playoff.
   Για να φτάσουμε όμως μέχρι εδώ, το φετινό top16 ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα το buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη απέναντι στους πράσινους του Φραγκίσκου Αλβέρτη, θέλοντας να δώσει μία άλλη διάσταση στους φετινούς τελικούς της Α1.
   Έντονες συγκινήσεις και πολλές εκπλήξεις διαμόρφωσαν το φετινό σκηνικό της φάσης του top16, ενώ από την 1η μέχρι και την τελευταία αγωνιστική τα δεδομένα άλλαζαν συνεχώς κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον της μπασκετικής Ευρώπης.
  
Στον όμιλο του θανάτου η έκπληξη δεν είναι άλλη από τον αποκλεισμό της Φενέρ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, όπου σε κανένα σημείο του top16 δεν έπεισε ότι μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω φέτος. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Σέρβος προπονητής την νέα χρονιά θα σηματοδοτήσει την νέα εποχή της ομάδας, με αρκετούς από το roster να αποτελέσουν παρελθόν, πληρώνοντας ουσιαστικά την κακή φετινή εικόνα εντός των 4 γραμμών.
   Στον άλλο όμιλο τα πράγματα φάνηκαν από την αρχή ξεκάθαρα, αλλά όμως δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην φετινή έκπληξη της Euroleague που δεν είναι άλλη απο την Λοκομοτίβ Κούμπαν, οπου τα τελευταία 2 χρόνια δημιούργησε ένα αξιόπιστο roster, με σκοπό σαφέστατα την καταξίωση της στα σαλόνια της Ευρώπης και γιατί όχι να θέση υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ εντός της Ρωσίας.
   Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα playoff; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα το δεδομένο στην παρούσα φάση είναι ένα και μοναδικό. Από την ερχόμενη (Μεγάλη) Τρίτη αρχίζει το πραγματικό μπάσκετ, με τον κόσμο να είναι συντονισμένος με αγωνία για να δει τα φετινά playoff που κρίνονται στις 3 νίκες. Σε περίπτωση πρόκρισης και των 2 ελληνικών ομάδων στο final 4 του Μιλάνο, δε θα διασταυρωθούν στα ημιτελικά.
Τα 4 ζευγάρια που δημιουργήθηκαν είναι ως εξής :

1.      ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
   Οι 2 φιναλίστ του περσινού Final 4 διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με την βασίλισσα να θέλει να πάρει εκδίκηση από τον Πρωταθλητή Ευρώπης της τελευταίας 2ετίας, έχοντας και οι 2 κύρια έμφαση το transition game και τις επιθετικές άμυνες. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τον ρόλο του αουτσάϊντερ, αλλά με μπροστάρη τον ηγέτη της, Βασίλη Σπανούλη να θέλει να κάνει το break και ταυτόχρονα να δώσει ηχηρό μύνημα σε όλη την Ευρώπη ότι το three peat είναι ο στόχος της ομάδας. Το κλειδί της σειράς θα είναι σίγουρα η περιφερειακή άμυνα των ερυθρολέυκων, όπου παρουσιάζει προβλήματα φέτος και ο έλεγχος του ρυθμού, με την βασίλισσα να φαίνεται ασταμάτητη, αλλά όμως παρουσιάζοντας γενικά προβλήματα σε παιχνίδια με σκληρές άμυνες και αργού tempo απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Η σειρά ίσως οδηγηθεί τουλάχιστον σε 4 παιχνίδια, όπου αυτό θα εξαρτηθεί από τις ορέξεις των Πρωταθλητών Ευρώπης.

2.    

  ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
   Οι 2 άκρως αμυντικές ομάδες της Euroleague, με την Ρώσικη αρκούδα να αποτελεί το φαβορί, αλλά με τους πράσινους να θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω που δεν είναι αλλός από την συμμετοχή τους στο Final 4. Η ταχύτητα στην εκτέλεση και η περισσότερη σπιρτάδα, είναι μερικά από τα στοιχεία του νέου τεχνικού team των πρασίνων, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την αμυντική φιλοσοφία του, όπου θα αποτελέσει κλειδί, κυρίως απέναντι στην ισχυρή front line της ΤΣΣΚΑ, με τον Έτορε Μεσίνα να θέλει να δώσει λύσεις στην αλλοπρόσαλλη επίθεσή της ομάδα του που ουκ’ ολίγες φορές παρουσίασε φέτος. Η ομάδα γενικά που θα δεχτεί τους λιγότερους πόντους σε όλα τα παιχνίδια θα έχει τον πρώτο λόγο για την επόμενη φάση. Η σείρα ίσως οδηγηθεί στα 4 παιχνίδια, όπου αυτό σαφώς θα εξαρτηθεί από την αμυντική προσήλωσή των πρασίνων.

    
      ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Το run and gun στοιχείο επικρατεί και στις 2 ομάδες, με τους Ιταλούς να αποτελούν το φαβορί της σειράς. Ο ερχομός του Λούκα Μπάνκι, αλλά και η μεταγραφή του Χάκετ έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του Μιλάνο, με τον Ιταλό προπονητή να ανοίγει καλύτερα το rotation, δίνωντας ουσιαστικα ξεκάθαρους ρόλους στους Λανκφορντ, Τζέρελς, Μός και Τζεντίλε. Η σκληρή αμυντική τακτική και το επιθετικό ταλέντο της ομάδας αποτελούν ισχυρά όπλα της φετινής ομάδας του Μιλάνο. Στην αντίπερα όχθη η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλάτ δείχνει σημάδια άναρχου μπάσκετ επιθετικά, ενώ στην άμυνα η match up ζώνη αποτελεί το μοναδικό αμυντικό όπλο. Η σειρά πιθανώς να οδηγηθεί στο 3 – 0 ή και στο 3 – 2, πράγμα που θα επιβεβαιωθεί από τις επιθετικές ορέξεις των παικτών τις Αρμάνι Μιλάνο στα εκτός έδρας παιχνίδια στο Ισραήλ.

4.      ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ
   Το απόλυτο φαβορί απέναντι στο απόλυτο αουτσάϊντερ της σειράς. Η τουρκική ομάδα θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί απέναντι στην ανανεωμένη Μπαρτσελόνα. Φέτος η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ παρουσιάζει ένα σύνολο που παίζει κυρίως με αυτοματισμούς σε γρήγορο ρυθμό, με ηγέτη τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά με άξιο συμπαραστάτη τον Άντε Τόμιτς, όπου θέλει να αποδείξει για πιο λόγο θέλει να βρίσκεται του χρόνου στις αρένες του ΝΒΑ. Οι καταλανοί θα προσπαθήσουν να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, επιδιώκοντας το sweep και γίνοντας ταυτόχρονα η πρώτη ομάδα που θα πάρει το πρώτο εισιτήριο στο Final 4. Η σειρά λογικά θα παέι στο 3 – 0. 

   Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται η συναρπαστική φάση των playoff. Το ερώτημα που τίθεται πλέον απο εδώ και μπρος είναι για το ποια ομάδα δείχνει ικανή να φτάσει στο τέλος του δρόμου που είναι η κατάκτηση του ιερού δισκοπότηρου της Ευρώπης. Μέχρι να δοθεί η τελική απάντηση, φίλοι του μπάσκετ προσδεθείτε, διότι πολύ απλά το αληθινό μπάσκετ μόλις τώρα αρχίζει.

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή ανάλυση! δύσκολα τα πράγματα για τις ομάδες μας. Προβλέπω Real, Cska, Barca και Armani στο F4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24