18 Αυγ 2013

INFERNO – Η ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ…BROWN



H ελληνική έκδοση του βιβλίου

Έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση του τελευταίου μυθιστορήματος του Dan Brown αναρωτήθηκα για ακόμα μία φορά αν ο συγκεκριμένος συγγραφέας έχει τόση επιτυχία επειδή είναι πολύ καλός ή επειδή ξέρει να δίνει στο κοινό αυτό που θέλει. Κατέληξα (για ακόμα μία φορά) στη δεύτερη εκδοχή χωρίς να απαρνούμαι πλήρως την πρώτη.
Παλάτσο Βέκιο - Φλωρεντία








Η συνταγή η γνωστή και επιτυχημένη. Ο καθηγητής Robert Langton στο τέταρτο μυθιστόρημα της φανταστική καριέρας του ξυπνάει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου της Φλωρεντίας (ναι, καλά καταλάβατε, ο Brown χρησιμοποιεί ακόμα μια φορά τα ιστορικά κτίρια της Ιταλίας ως σκηνικό για το νέο του βιβλίο) με μερική αμνησία και ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Εκεί συναντάει την συμπρωταγωνίστριά του στο βιβλίο Dr Sienna Brooks και μαζί ξεκινούν μια περιπέτεια που θα τους οδηγήσει (ελαφρώς spoiler) εκτός από την Φλωρεντία, στην Βενετία και στην Κωνσταντινούπολη. Ο κακός (?) αυτή τη φορά είναι ο μεγαλύτερος γενετιστής Dr Bertrand Zobrist που με την αυτοκτονία του λίγο πριν τα γεγονότα που περιγράφει το βιβλίο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αυτό που φαίνεται πως είναι η υπερπροσπάθεια των πρωταγωνιστών να αποτρέψουν μια βιολογική τρομοκρατική ενέργεια. Λογικό είναι στην πλοκή να εμπλέκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κυρίως μέσω της Προέδρου του, Dr Elizabeth Sinskey αλλά και μια μυστηριώδης εταιρία που έχει ως αντικείμενο εργασιών να προσφέρει διακριτικές υπηρεσίες (παντός τύπου) σε πλούσιους. Σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές φαίνεται να αλλάζουν στρατόπεδα κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αναγκάζοντας τον αναγνώστη να μην θεωρεί τίποτα ως δεδομένο. 



Οι Πύλες του Παραδείσου - Φλωρεντία
Αν αναρωτιέστε για το ερωτηματικό δίπλα από τη λέξη «κακός» είναι γιατί καθώς προχωράει η ιστορία, ο αναγνώστης βρίσκεται σε δίλλημα να υποστηρίξει την μία ή την άλλη πλευρά. Τα κίνητρα που οπλίζουν τον κακό της υπόθεσης είναι ευγενή και μάλιστα ενδύονται με μια καθ’ όλα πραγματική επιστημονική θεωρία που υποστηρίζει ότι το ανθρώπινο γένος πάσχει από υπεργονιμότητα με αποτέλεσμα να στριμωχνόμαστε σε μια γη που δεν μας αντέχει. Οι συνέπειες θα είναι κάποια στιγμή να στερέψουν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και η φύση να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση (κάτι παρόμοιο ισχυρίζονται οι επιστήμονες ότι έγινε στα χρόνια του Μεσαίωνα με την πανδημία πανώλης που είχε ξεκληρίσει πάνω από το 1/3  του ανθρώπινου πληθυσμού). Τα παραπάνω δίνουν στο βιβλίο μια αληθοφάνεια που ίσως έλειπε από προηγούμενες συγγραφικές προσπάθειες του Brown. Επιπλέον, η δράση αν και παρατραβηγμένη σε ορισμένα σημεία (στα όρια του James Bond) είναι κάπως πιο αληθοφανής (ειδικά σε σχέση με το ανεκδιήγητο Deception Point). Τέλος, η ύπαρξη του βιβλίου βασίζεται στο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Κόλαση του Δάντη που εμπνέει τον Dr Zobrist να δημιουργήσει έναν κατά κάποιον τρόπο χάρτη θησαυρού που καθοδηγεί τους πρωταγωνιστές στην τελική τους μάχη (κερδισμένη ή χαμένη θα δείξει…).
Ο τάφος του Δόγη Ενρίκο Ντάντολο - Κων/πολη
Αυτό όμως που εγώ λατρεύω στα βιβλία του Dan Brown δεν είναι ούτε η δράση, ούτε η πλοκή από τις ιστορίες του. Αυτά μπορώ να τα βρω και σε βιβλία άλλων συγγραφέων, πολύ καλύτερων του Brown. Διαβάζοντας ένα βιβλίο του Brown είναι σαν να διαβάζω ένα τουριστικό οδηγό ή ένα βιβλίο ιστορίας για συγκεκριμένες πόλεις και μνημεία. Μάλιστα, η εμμονή του με την Ιταλία με βολεύει πραγματικά αφού την λατρεύω ως χώρα και ως ιστορικό μέρος. Οι περιγραφές των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων είναι ακριβείς και τεκμηριωμένες, με λεπτομέρειες με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη δράση που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω από αυτά να προκαλούν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι περπατάει στα στενά δρομάκια της Φλωρεντίας, ανεβοκατεβαίνει τα κανάλια της Βενετίας ή χάνεται στην αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, είναι συχνές οι αναφορές στην Ελλάδα αφού η ιστορία της Ιταλίας αλλά και της Κωνσταντινούπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ελληνικό στοιχείο. Η συνεργασία του με ιστορικούς αλλά και η προφανής έρευνα που πραγματοποιεί προτού ξεκινήσει τη συγγραφή κάποιου βιβλίου του εξασφαλίζουν μια αληθοφανή και λεπτομερής περιγραφή και αναφορά όλων των ιστορικών τόπων που αναφέρονται στο βιβλίο.
Οι πλημμυρισμένες κατακόμβες - Κων/πολη
 Με λίγα λόγια…ένα κλασικό βιβλίο του Dan Brown με θεραπευμένες πολλές από τις ασθένειες των προηγούμενων βιβλίων του, πολλές ανατροπές στην πλοκή και ίσως για πρώτη φορά, αναγκάζει τους αναγνώστες να ταλαντευτούν μεταξύ του ηθικά σωστού και του λογικού, του καλού και του κακού (όπως αυτό ορίζεται από την κοινή λογική) και να σκεφτούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης…Μήπως τελικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα???


 Ηλεκτρονικές Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24