4 Αυγ 2013

ΛΕΥΚΑΔΑ…Το γαλάζιο διαμάντι του Ιονίου



Η χώρα της Λευκάδας

Ένα μικρό γκάλοπ μεταξύ φίλων και γνωστών μου υπέδειξε ως φετινό αγαπημένο προορισμό διακοπών τα νησιά του Ιουνίου. Και μιας και το φετινό μου μπάτζετ διακοπών θα ξοδευτεί μέχρι τελευταίας δραχμής στη Λευκάδα, τι καλύτερο από ένα μίνι φωτογραφικό αφιέρωμα στο συγκεκριμένο νησί!!!

Λίγα λόγια για το νησί

Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 25.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (οι ακτές της βρίσκονται πολύ κοντά μ' εκείνες της ηπειρωτικής Ελλάδας τις οποίες τις χωρίζει ο ιστορικός πορθμός του Δρεπάνου) συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μαζί με την Εύβοια είναι τα δυο μοναδικά νησιά στην Ελλάδα στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς. Οι βασικές μορφές οικονομίας στο νησί είναι ο τουρισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο, καθιστώντας τη Λευκάδα ένα απ' τα πιο πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη μεσόγειο, ενώ η συχνή ενασχόληση των κατοίκων με τη γεωργία, την αμπελουργία, την ελαιουργία και την αλιεία απ' τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.


Αξιοθέατα

Λίγο έξω απ' την πόλη και απέναντι ακριβώς απ' την πλωτή γέφυρα (το άνοιγμά της είναι περίπου 40μ.) βρίσκεται το ενετικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το κάστρο αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης. Μέσα στην πόλη υπάρχει το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έργα τέχνης, καθώς κι ευρήματα απ' την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και η Μαρίνα Λευκάδας, η οποία θεωρείται απ' τις μεγαλύτερες και απ' τις πιο οργανωμένες στη Μεσόγειο. Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, (Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο), το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: (Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης, Κλεαρέτη Δίπλα - Μαλάμου), οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους. Αξίζει όμως κανείς να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ' το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απ' τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα απ' το λιμένα της πόλης. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Ρωσία. Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω απ' την πόλη βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Δυο χλμ νότια της πόλης υπάρχει η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται απ' την προϊστορική πόλη Νήρικος. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Εκτός απ' αυτά όμως, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί. Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απ' αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης και οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω απ' το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο δήμο Σφακιωτών. Το ακρωτήριο Λευκάτα, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του και προκαλεί θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονται.
Οι καταρράκτες στο Νυδρί
Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη. Στην παραλία της Γύρας, κοντά στην πόλη, βρίσκονται οι τέσσερις ανεμόμυλοι απ' τους δώδεκα που υπήρχαν παλιά, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα άλεθαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών, προερχόμενα κυρίως απ' την





Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει τη Λευκάδα από τα περισσότερα ελληνικά νησιά είναι οι παραλίες της που σύμφωνα με τους επισκέπτες είναι αν όχι οι καλύτερες, από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Μερικές είναι πασίγνωστες παγκοσμίως και κατά καιρούς εμφανίζονται σε λίστες με κορυφαίες παραλίες ανά τον κόσμο. Ιδού κάποιες από αυτές…
Πόρτο Κατσίκι
Πόρτο Κατσίκι: Θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου, με το κατάλευκο κόψιμο του βουνού και τα πανύψηλα κι απόκρημνα λευκά βράχια, να αφήνουν μια μικρή λωρίδα υπέροχης αμμουδιάς με κρυστάλλινα βαθυγάλαζα νερά, προσφέροντας μια εκπληκτική εικόνα. Βρίσκεται κοντά στο Αθάνι, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Την καλοκαιρινή περίοδο δημιουργείται το αδιαχώρητο με τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να την θαυμάσουν και να κολυμπήσουν στα νερά της.
Εγκρεμνοί

Εγκρεμνοί: Βρίσκεται και αυτή στη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας και διαθέτει μεγάλη παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Είναι από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά παραλίες και αγαπημένος προορισμός των νέων ηλικιών. Οι φίλοι του αλεξίπτωτου πλαγιάς, εδώ θα βρουν το δικό τους χώρο να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ.



Κάθισμα

Κάθισμα: Βρίσκεται και αυτή στη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας και διαθέτει μεγάλη παραλία με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Είναι από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικά παραλίες και αγαπημένος προορισμός των νέων ηλικιών. Οι φίλοι του αλεξίπτωτου πλαγιάς, εδώ θα βρουν το δικό τους χώρο να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους σπορ.

Γυαλός
Γυαλός: Ο συνδυασμός του βραχώδους τοπίου με την παραλία δίνει μια άγρια ομορφιά σε αυτή την παραλία, στο δυτικό μέρος της Λευκάδας.
Άγιος Ιωάννης: Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού δίπλα στην πρωτεύουσα του νησιού. Διαθέτει γαλαζοπράσινα νερά μεγάλη και όμορφη παραλία με δυνατούς ανέμους που την κάνουν ιδανικό μέρος στην επίδοση ή εκμάθηση αθλημάτων όπως το windsurfing και το kitesurfing. Το τοπίο της παραλίας συμπληρώνουν και οι κλασικοί ανεμόμυλοι δίνοντας μια ξεχωριστή όψη.
Άγιος Ιωάννης
Κάστρο: Είναι και αυτή στο βορειότερο σημείο του νησιού και αποτελεί τη συνέχεια της παραλίας Γύρας. Παρ' ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Λευκάδας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη.
Άγιος Νικήτας: Μικρή σε έκταση χωρίς όμως να υστερεί σε ομορφιά και σε πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Αγιος Νικήτας και θα βρείτε πολλές ταβέρνες και μπαράκια για τη διασκέδασή σας. Για τους λάτρεις της θάλασσας αλλά και του καλού φαγητού σε κοντινή απόσταση, αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς.
Μύλος: Βρίσκεται νότια και δίπλα από την παραλία του Αγίου Νικήτα αρκετά δημοφιλής με επισκέπτες που έρχονται κυρίως με καραβάκια από τον Αγιο Νικήτα.
Αγιοφύλι
Πευκούλια: Διπλανή παραλία από τον Αγιο Νικήτα με μεγάλο μήκος και κρυστάλλινα νερά. Με την μισή παραλία να είναι οργανωμένη θα βρείτε σίγουρα κάποιο σημείο που να είναι στις προτιμήσεις σας.
Αγιοφύλι: Εξαιρετική παραλία στο νότιο μέρος του νησιού στη ρίζα ενός βράχου, στο άκρο του κόλπου της Βασιλικής. Η παραλία είναι απομονωμένη με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.
Νικιάνα
Νικιάνα: Το ήσυχο τουριστικό θέρετρο της Νικιάνας διαθέτει την δική του μικρή παραλία, με παραθαλάσσιες ταβέρνες.
Νυδρί: Πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο με μικρή, γραφική και όμορφη παραλία.
Η θέα, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, η διασκέδαση από το πρωί μέχρι το βράδυ και ο κόσμος ελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες.  Διαθέτει οργανωμένο κέντρο θαλασσίων σπορ και καταδύσεων που θα σας βοηθήσει να μυηθείτε και να εξοικειωθείτε με τη θάλασσα και τις χαρές της. Από το Νυδρί ξεκινούν πολλά εκδρομικά σκάφη για τα γύρω νησάκια και τον παγκοσμίως γνωστό Σκορπιό.

Νυδρί
Διασκέδαση

Όπως κάθε ελληνικό νησί που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και η Λευκάδα προσφέρει ποικίλους τρόπους διασκέδασης τόσο νυχτερινής όσο και στα πλαίσια καλοκαιρινών σπορ. Πολλά τα beach Bar που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από επισκέπτες όλων των ηλικιών ενώ τόσο η χώρα όσο και κάποια από τα γύρω τουριστικά θέρετρα προσφέρουν επιλογές για φαγητό και ποτό.

Με λίγα λόγια, η Λευκάδα είναι ένα νησί για όλα τα γούστα, τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο και για πιο ξέφρενους ρυθμούς. Το κυριότερο και μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχετε κολυμπήσει σε γαλανότερα νερά και ομορφότερες παραλίες. Περί ορέξεως δηλαδή….!!!!

 Ιστοσελίδες:







1 σχόλιο:

who is online

Ad24