31 Αυγ 2013

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΓΕΙΑ ΣΟΥ



   Λίγες μέρες έχουν απομείνει για το 38ο Eurobasket που θα διεξαχθεί στην Σλοβενία και οι 12 εκλεκτοί του Αντρέα Τρινκιέρι ή οι 12 θεοί του Ολύμπου που θα εκπροσωπήσουν την Γαλανόλευκη φανέλα έχουν ως στόχο την κατάληψη μίας θέσης όπου θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση ενός μεταλλίου.
   Η σχέση της Εθνικής μας ομάδας με το Eurobasket άρχισε από το 1987 όπου, αν το    λάβουμε σαφώς ιστορικά, εκείνο το καλοκαίρι άλλαξε πραγματικά το ρου της ιστορίας σε ολόκληρο το Ελληνικό μπάσκετ σε συλλογικό (κυρίως) και σε εθνικό επίπεδο. Από την εποχή εκείνη η επίσημη αγαπημένη αριθμεί 2 κατακτήσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο μετάλλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις τελευταίες 13 διοργανώσεις η Εθνική μας έχει φτάσει 8 φορές στην τελική τετράδα.
  
Το τελευταίο δέιγμα που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, λίγες μέρες πριν την έναρξη των επίσημων αγώνων, ήταν αυτό του τουρνουά Ακρόπολης με την Εθνική μας ομάδα να κερδίζει ισάριθμα και τις 3 αντιπάλους του όπου 2 εξ’ αυτών (Λιθουανία, Ιταλία) έχουν τις ίδιες βλέψεις για ένα μετάλλιο υπολογίζοντας σαφέστατα την Γαλλία και τους Ισπανούς Πρωταθλητές Ευρώπης κάνοντας το ιστορικό repeat. 
  
Η εικόνα των αγώνων μας κάνει να αισιοδοξούμε για την συνέχεια με τον Ιταλό προπονητή να επιλέγει την τελική 12αδα που θα παίξει στα γήπεδα της Σλοβενίας και να δείχνει τις προθέσεις του για το ποια θα είναι η ταυτότητα της ομάδας μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ.
  
Επιθετικά δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα όπου η εθνική θα είναι μία ομάδα του set παιχνιδιού δηλαδή του 5 εναντίον 5, ελέγχοντας τον ρυθμό και τρέχοντας στο transission εκεί που πρέπει χωρίς να βιάζεται αποφεύγοντας τα λάθη με αιχμή του δόρατος τον καλύτερο παίκτη της Euroleague, Βασίλη Σπανούλη. Ο αστέρας της Εθνικής θα είναι ο ηγέτης της ομάδας και ο Ιταλός προπονητής θέλει να τον αξιοποιήση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφαρμόζοντας πάνω του αλλεπάλληλα το pick nroll (κυρίως το κεντρικό και λιγότερο στο πλάι) παίρνοντας πρωτοβουλίες είτε τελειώνοντας μόνος του τις φάσεις είτε δημιουργώντας εκμεταλλευόμενος την αδύνατη πλευρά έχοντας ταυτόχρονα οι παίκτες τις σωστές μεταξύ τους αποστάσεις για μία έξτρα πάσα που θα οδηγήσει είτε σε ελεύθερο σουτ είτε σε διείσδυση για ένα εύκολο καλάθι. Ένα ακόμα στοιχείο που ενδέχεται να δούμε συνέχεια είναι το post up παιχνίδι με κύριους εκφραστές τους Στράτο Περπέρογλου και Λουκά Μαυροκεφαλίδη σκοράροντας στο low post ή δημιουργώντας πασάροντας κατάλληλα στην αδύνατη πλευρά. Ο Ιταλός προπονητής σκεπτόμενος την επιθετική ισορροπία που θέλει να έχει η Εθνική θέλει να αξιοποιήσει τα γρήγορα 4αρια που διαθέτει στο οπλοστάσιο του δηλαδή τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Αντώνη Φώτση και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη με τον πρώτο να εκμεταλλεύεται την κάθετη κίνηση προς το καλάθι μετά το pick nroll τον δεύτερο να εκμεταλλεύεται το περιφερειακό σουτ και τον τρίτο να χτυπάει τα αντίπαλα καλάθια από την μέση απόσταση και από το high post. Η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας καθώς και το περιφερειακό σουτ θα αποτελέσουν κλειδιά στην επιθετική λειτουργία κυρίως απέναντι σε αντίπαλες άμυνες ζώνης όπου σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το Eurobasket. Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλη την επιθετική γραμμή είναι πως θα ανταπεξέλθει στις δύσκολες και σκληρές άμυνες οπού η έλλειψη ενός γενικού κουμανταδόρου με καθαρό μυαλό point guard τύπου Δημήτρη Διαμαντίδη μπορεί να αποβεί καταλυτική στην πορεία της Εθνικής.
  
Αμυντικά η Εθνική μας παρουσίασε μεγάλα προβλήματα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά δείχνοντας σημάδια τεράστιας βελτίωσης με την πάροδο του χρόνου όπου έχοντας συνυπολογίσει τα τελευταία φιλικά της ομάδα στο τουρνουά Ακρόπολης αποδεικνύεται περίτρανα ότι μία λέξη πρέπει να περιτριγυρίζει γύρω από το μυαλό των διεθνών για να επιτευχθεί ο στόχος. Η λέξη άμυνα. Ο Ιταλός προπονητής ξέροντας ότι αυτό το στοιχείο θα αποτελέσει κλειδί για την πορεία της Εθνικής έριξε όλο το βάρος σε αυτόν τον τομέα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δηλώσει αρχής εξαρχής ότι η ταυτότητα της ομάδας θα είναι η αμυντική της φιλοσοφία. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και σαφέστατα παρουσίασε την μεγαλύτερη βελτίωση μέχρι τώρα, ήταν οι περιστροφές της άμυνας όπου σε αυτό το κομμάτι πρέπει να περιοριστούν τα ελεύθερα σουτ και οι κενοί χώροι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Στο μυαλό του Ιταλού προπονητή υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστεί μια matchup ζώνη (3 – 2) και μάλιστα σε ειδικές περιπτώσεις. Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Βασίλης Καββαδάς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα αντίπαλα καλάθια ενώ η περιφέρεια με πρώτους τον Μάϊκ Μπράμο, Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου θα προσπαθήσουν να περιορίσουν όσο το δυνατό γίνεται την διεισδυτικότητα και τα περιφερειακό σουτ των αντιπάλων. Τέλος ένα ακόμα κλειδί στην πορεία της Εθνικής μας ομάδας είναι ο έλεγχος των ριμπάουντ όπου ο Ιταλός προπονητής τοποθετόντας αρκετές φορές τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στη θέση 5 αντιμετώπισε προβλήματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ομάδα να βγαίνει γρήγορα στον αιφνιδιασμό.
   Αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Ελλάδος μέχρι τώρα και μόλις λίγες μέρες πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα απέναντι στην Σουηδία που θα διεξαχθεί στο Κόπερ της Σλοβενίας. Εμείς από την σειρά μας θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην επίσημη αγαπημένη μας με την ευχή να δούμε ένα μετάλλιο και γιατί όχι την κατάκτηση του 3ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην ιστορία της όπου θα επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο την κυριαρχία του Ελληνικού μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη.

ΥΓ.  Η 12αδα της Εθνικής Ελλάδος : Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Ζήσης, Κώστας Σλούκας, Κώστας Παπανικολάου, Μάϊκ Μπράμος, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Καϊμακόγλου, Γιώργος Πρίντεζης, Αντώνης Φώτσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Βασίλης Καββαδάς, Γιώργος Μπουρούσης.         

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24