6 Μαΐ 2013

FINAL FOUR 2013 : ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ



   Την Παρασκευή 10 Μαΐου φτάνουμε στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του ιερού δισκοπότηρου της Ευρώπης με τις 4 ομάδες που το διεκδικούν να δηλώνουν πανέτοιμες να δώσουν τις μάχες τους μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο στο επιβλητικό γήπεδο THE O2 ARENA.
   Η επιτυχημένη συνταγή της Euroleague ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Μαΐου μετά από μία σειρά αγώνων όπου άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τα playoff του Απριλίου με τις ομάδες που είχαν το πλεονέκτημα έδρας να κερδίζουν το πολυπόθητο εισιτήριο για το Final Four του Λονδίνου. Στην ημιτελική φάση προκύπτει ο Ισπανικός εμφύλιος μεταξύ της Μπαρτσελόνας και της Ρεάλ Μαδρίτης και ο περσινός επικός τελικός της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και της ΤΣΣΚΑ.
   Σήμερα θα αναλύσουμε το πρώτο ζευγάρι του ημιτελικού όπου θα γίνει την Παρασκευή στις 19:00.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
   Ο Πρωταθλητής Ευρώπης πηγαίνει στο Final Four του Λονδίνου με σκοπό να κάνει το repeat και να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης απέναντι στην ρώσικη αρκούδα και περσινή φιναλίστ όπου διψάει για εκδίκηση για τον τρόπο που έχασε τον τίτλο στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι και μετά το τέλος εποχής του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο ήρθε η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα αλλά διατηρώντας όλο σχεδόν τον κορμό με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις στο roster όπως η σημαντική προσθήκη του Περπέρογλου. Οι ερυθρόλευκοι προερχόμενοι από μία σειρά 5 αγώνων στα playoff επί της Εφές Πίλσεν στηρίζονται στα αλλεπάλληλα pick nroll που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι guard, στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και στο περιφερειακό σουτ χωρίς να εκμεταλλεύονται το low post, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων (Περπέρογλου, Πρίντεζης). Αμυντικά μετά την σοβαρή απώλεια του καλύτερού της αμυντικού (Μάντζαρης) παρουσίασε αρκετά σκαμπανεβάσματα όπου είχε επιπτώσεις και στην συνολκή εικόνα των πρωταθλητών καθ’ όλη την διάρκεια της Euroleague καθώς είναι το πιο ισχυρό όπλο των ερυθρολεύκων όπου οι καλές και σκληρές του άμυνες μπορούν να τον οδηγήσουν σε γρήγορα και εύκολα καλάθια στο transition.

TΣΣΚΑ 
   Η ΤΣΣΚΑ μετά τον χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης έκανε σοβαρές αλλαγές στο roster της. Οι απουσίες του Κιριλένκο και του Σβέντ είναι πέρα για πέρα σημαντικές αλλά με τον ερχομό του Έτορε Μεσίνα στον πάγκο της ομάδας η ρώσικη αρκούδα παίζει πιο ουσιαστικό και στοχευόμενο μπάσκετ εκμεταλλευόμενη την ισχυρή front line που διαθέτει παίζοντας πολύ με τα screen και το low post καθώς είναι η καλύτερη ομάδα στο inside game όπου σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύεται το σουτ στην αδύνατη πλευρά (weak side). Αμυντικά η ομάδα βασίζεται και πάλι στο ύψος της προσπαθώντας να περιορίζει το αντίπαλο περιφερειακό σουτ καθώς και να έχει τον απόλυτο έλεγχο των ριμπάουντ και στις 2 ρακέτες του γηπέδου.   

ΤΣΣΚΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
   Το απόλυτο παιχνίδι στην κατάλληλη στιγμή. Οι 2 ομάδες αναμετρόνται ακριβώς μετά από ένα χρόνο μετά τον ασύλληπτο τελικό του περσινού Final Four. To λογικό φαβορί του παιχνιδιού είναι η ΤΣΣΚΑ λόγω της γενικής απόδοσης της ομάδας στην διοργάνωση όμως οι πρωταθλητές φημιζόμενοι από την μαχητικότητα, το πάθος και την ενέργεια που βγάζει ως ομάδα, με πρώτο τον Χάινς, μέχρι και το άκουσμα της τελευταίας κόρνας θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο και να πάρουν το εισιτήριο του τελικού. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να περιορίσει κατά πολύ την ισχυρή front line της ΤΣΣΚΑ να έχει τον έλεγχο των ριμπάουντ, να μειώσει κατά πολύ τα λάθη του αγώνα και να επιβάλει τον γρήγορο ρυθμό μέσα στο παιχνίδι. Το κλειδί της αναμέτρησης για τους ερυθρόλευκους σαφέστατα θα είναι η άμυνα σε συνδυασμό με το περιφερειακό του σουτ όπου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον καλύτερό της σουτέρ των Παπανικολάου καθώς και τις ορέξεις που θα έχει ο αρχηγός της Βασίλης Σπανούλης όπου θέλει να τον οδηγήσει σε μία ακόμη κατάκτηση Ευρωπαϊκού τίτλου με σκοπό να γίνει ο Ολυμπιακός η νέα υπερδύναμη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για την ΤΣΣΚΑ το κλειδί του παιχνιδιού θα είναι ο έλεγχος των ριμπάουντ σε συνδυασμό σε τη μέρα θα βρεθεί όλη η front line της ομάδας καθώς και η απόδοση του Τεόντοσιτς και του Κριάπα παίκτες βαρόμετρα για την ρώσικη αρκούδα ενώ αμυντικά κατά πόσο θα περιορίσει τον αρχηγό των ερυθρολεύκων που με τις διεισδύσεις του δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες.
  Το ερώτημα πλέον που γενάτε σε ένα τέτοιο ημιτελικό και με βάση όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους των 2 ομάδων είναι ποιος θα επικρατήσει. Η εκδίκηση της ρώσικης αρκούδας ή το πάθος των πρωταθλητών; ΕΙΔΩΜΕΝ..

Ο Μπασκετόφιλος!!!
   

2 σχόλια:

  1. Παρότι βάζελος, θα ήθελα να δω να στραπατσάρωνοται οι αγαπημένες της Euroleague, Barca και ΤΣΣΚΑ, οπότε για πρώτη φορά ίσως είμαι και λίγο με τον Ολυμπιακό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά διαβάζω άρθρο από καθαρά μπασκετικη σκοπιά και με ουσιαστική ανάλυση.ΜΠΡΑΒΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24