12 Ιαν 2013

Υποψήφιες ταινίες για το OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ



 Σε συνέχεια του πρώτου γκάλοπ του blog μας πρέπει να παρουσιάσουμε με λίγα λόγια τις υποψήφιες ταινίες ώστε να πάρουν μια ιδέα και όσοι δεν τις έχουν δει όλες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν κυκλοφορήσει όλες οπότε είναι δύσκολο να έχει κανείς ολοκληρωμένη άποψη!!! Πάμε λοιπόν….
 
1.     Amour - Αγάπη
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Michael Haneke


Μία πολύ συγκινητική και σκληρή ίσως γαλλική ταινία με αρκετές διακρίσεις μέχρι τώρα (Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ Καννών και 5 υποψηφιότητες για Oscar). Οι δύο πρωταγωνιστές, οι ογδοντάχρονοι Ζορζ και Αν, συνταξιούχοι δάσκαλοι μουσικής, έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με το τέλος της για δεκαετίες κοινής τους διαδρομής. Ένα πρόβλημα της Αν τους φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και δοκιμάζει την αγάπη τους.


2.     Argo – Επιχείρηση: Αργώ
Σκηνοθεσία : Ben Affleck
Σενάριο: Chris Terrio Joshuah Bearman
Πρωταγωνιστές: Ben Affleck, Bryan Cranston, Bryan Cranston, John Goodman

Ήδη βραβευμένη η νέα ταινία του Ben Affleck την οποία σκηνοθετεί αν και παραμελημένη κάπως από την Ακαδημία των Oscar. To Argo είναι μια κατασκοπευτική περιπέτεια με θέμα την αληθινή ιστορία έξι αμερικανών διπλωμάτων οι οποίοι κρύβονται στην Τεχεράνη κατά την διάρκεια της επανάστασης στο Ιράν το 1979. Είναι θέμα χρόνου να τους πιάσουν όμως μια πανέξυπνη ιδέα ενός πράκτορα της CIA θα είναι η αιτία της διάσωσης τους. Η ιδέα είναι να γυρίσουν μια ψεύτικη ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Αrgo» και οι αμερικάνοι διπλωμάτες να παραστήσουν τα μέλη του συνεργείου.





3.     Beasts of the Southern Wild
Σκηνοθεσία : Benh Zeitlin
Σενάριο: Lucy Alibar, Benh Zeitlin
Πρωταγωνιστές: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry ,Levy Easterly

Προβάλλοντας ήδη σαν φαβορί για τα βραβεία, με μια μεθυστική κινηματογραφική γλώσσα, και μια απίστευτη εξάχρονη πρωταγωνίστρια, το φιλμ του Μπεν Ζάιτλιν, είναι σχεδόν ένα instant classic. Αντιμέτωπη με έναν ευέξαπτο πατέρα και τα προβλήματα υγείας του, η εξάχρονη πρέπει να αντιμετωπίσει τη ζωή με θάρρος και αγάπη. Τοποθετημένη σε ένα τοπίο ανάμεσα στην πραγματικότητα της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης κι ένα κόσμο σχεδόν μυθολογικό, με μια ιστορία, λογική και κανόνες ξεκάθαρα δικούς της μας εισάγει στο μικρόκοσμο του Μπάθταμπ, ενός νησιού στην ακτή της Λουιζιάνα, πέρα από τα γιγαντιαία φράγματα που κρατούν τους κατοίκους της ξηράς στεγνούς.


4.     Django Unchained – Django Ο τιμωρός
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Quentin Tarantino

Δυο χρόνια πριν από τον αμερικάνικο εμφύλιο και ο Django, ένας σκλάβος, συναντά τον Dr. King, έναν γερμανό κυνηγό επικηρυγμένων. Μαζί θα αρχίσουν ένα ανελέητο κυνηγητό, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους. Ο Dr. King ακολουθεί τα ίχνη των αδελφών Brittles και χρειάζεται την βοήθεια του Django. Ο Django, εκτός από την ελευθερία του, προσπαθεί να ξαναβρεί την γυναίκα του, με την οποία αποχωρίστηκαν σε ένα σκλαβοπάζαρο. Ο Tarantino συνεχίζει να αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του και ο Di Caprio συνεχίζει να συλλέγει συμμετοχές σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών.




5.     Les Misérables – Οι άθλιοι
Σκηνοθεσία : Tom Hooper

Η καινούργια ταινία σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά) συνιστά μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του πολύ επιτυχημένου θεατρικού μιούζικαλ Οι Άθλιοι (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ), το οποίο, έχουν παρακολουθήσει πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε 42 χώρες. Το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη (Χιου Τζάκμαν), ενός πρώην καταδίκου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία, καταλήγοντας να γίνει δήμαρχος μιας πόλης της Γαλλίας, μολονότι σε όλο το έργο καταδιώκεται από τον αδίστακτο αστυνομικό Ιαβέρη. Μετά από χρόνια ο Αγιάννης γνωρίζει τη Φαντίν, η οποία, αφού απολύθηκε από το εργοστάσιο όπου δούλευε όταν μαθεύτηκε ότι έχει εξώγαμο παιδί, κατέληξε στην πορνεία. Πριν πεθάνει, η Φαντίν παρακαλά τον Γιάννη Αγιάννη να φροντίσει το παιδί της, τη μικρή Κοζέτ. Τότε όλα αλλάζουν για τον ήρωα, ακόμα μια φορά. Εξαιρετικό κάστ και μια κλασική ιστορία που εγγυάται την επιτυχία!

6.     Life of Pi – Η ζωή του Πι
Σκηνοθεσία : Ang Lee
Σενάριο: David Magee,Yann Martel
Πρωταγωνιστές: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain

O Pi Patel πιστεύει σε πολλούς θεούς. Είναι φιλοπερίεργος, φιλομαθής και αγαπά την περιπέτεια. Από μικρός, στο ζωολογικό κήπου που συντηρούσε η οικογένειά του στην Ινδία, είχε πνευματικές αναζητήσεις που τον οδήγησαν σε περισσότερες από μία θρησκείες. Και αυτό που του έμαθαν -όχι ο κάθε θεός χωριστά, μα όλες οι θρησκείες στις οποίες στράφηκε μαζί- είναι ότι την πίστη μπορείς να την βρεις παντού και ότι η πίστη αυτή, η εσωτερική, μπορεί να κάνει τα πάντα δυνατά. Έτσι, όταν βρεθεί καραβοτσακισμένος μέσα σε μια σωσίβια λέμβο στη μέση του Ειρηνικού έχοντας χάσει τα πάντα στο ναυάγιο και με μοναδικούς συν-επιζώντες κάποια από τα άγρια ζώα του ζωολογικού κήπου, το μόνο που του απομένει είναι η πίστη. Και η φαντασία του. Μία ιδιόμορφη ταινία από έναν έμπειρο όμως σκηνοθέτη που συνεχίζει να επιλέγει ιδιαίτερα θέματα στις ταινίες του.

7.     Lincoln
Σκηνοθεσία : Steven Spielberg



Καθώς ο εμφύλιος συνεχίζεται, ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να διαχειριστεί τις μάχες και παράλληλα παλεύει με πολιτικούς αντιπάλους και μη για την χειραφέτηση των δούλων. Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Spielberg σκηνοθετεί μια ταινία για μία από τις ιστορικότερες φιγούρες της αμερικανικής ιστορίας και προκύπτει ένα αριστούργημα.






8.     Silver Linings Playbook – Οδηγός αισιοδοξίας
Σκηνοθεσία - Σενάριο : David O. Russell
Πρωταγωνιστές: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Η ταινία είναι βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Μάθιου Κουίκ και αφηγείται την ιστορία του πρώην καθηγητή Πατ Σολιτάνο, ο οποίος μετά από παραμονή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα επιστρέφει στο πατρικό του και ζει με τους γονείς του ενώ προσπαθεί να τα ξαναβρεί με την πρώην σύζυγό του. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Πατ γνωρίζει την Τίφανι, μια μυστηριώδης κοπέλα με τα δικά της προβλήματα. Από τα outsiders μάλλον για τη συγκεκριμένη κατηγορία, έχει λάβει όμως αρκετά βραβεία ήδη και 8 υποψηφιότητες για Oscar.






9.     Zero Dark Thirty
Σκηνοθεσία : Kathryn Bigelow
Σενάριο: Mark Boal
Πρωταγωνιστές: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Chris Pratt

Η ταινία διηγείται την αποστολή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Έχει ήδη ψηφιστεί ως η 'καλύτερη ταινία της χρονιάς' από το National Board of Review, τους online κριτικούς και τις Ενώσεις Κριτικών Νέας Υόρκης και Βοστώνης. Το 'Zero Dark Thirty' είναι ουσιαστικά το χρονικό της καταδίωξης του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, από τη στιγμή της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, μέχρι τη στιγμή του θανάτου του στις 6 Μαΐου 2011. Η ταινία έχει προκαλέσει ερωτηματικά για το πώς οι δημιουργοί απέκτησαν απόρρητες πληροφορίες και η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24