11 Ιαν 2013

Κύπρος: Προβάδισμα Αναστασιάδη για τις Προεδρικές του Φεβρουαρίου

 



Καθώς το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ είναι στραμμένο το τελευταίο καιρό στην εκταμίευση της δόσης, η προεκλογική περίοδος στη Κύπρο έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θεωρούνται στη Μεγαλόνησο ως οι πιο κρίσιμες από την ανεξαρτησία καθώς ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί θα πρέπει να διαχειριστεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο το κυπριακό μνημόνιο, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να επιταχύνει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και να είναι έτοιμος για οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για λύση του κυπριακού. Το blog koalakia παρουσιάζει κάποια από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρία Cypronetwork για λογαριασμό του ΡΙΚ 1 και παρουσιάστηκε στην εκπομπή Προεδρικές Εκλογές 2013 του Γιάννη Καρεκλά στις 17/12/12 (http://www.cybc-media.com/video/index.php/video-on-demand?task=play&id=2555&sl=cats)

 
Καταρχήν πρέπει να κάνουμε τρεις προκαταρκτικές διευκρινίσεις πριν εξετάσουμε τα ευρήματα της έρευνας που επιλέξαμε. Πρώτον, το πολιτικό σύστημα της Κύπρου είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό. Πρόκειται για ένα κλασσικό προεδρικό σύστημα όπου ο Πρόεδρος της χώρας εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με καθολική ψηφοφορία από το λαό, χωρίς την παρέμβαση του κοινοβουλίου στην ανάδειξή του. Δεύτερον, από τους τρεις βασικούς υποψηφίους για την προεδρία, ο Νίκος Αναστασιάδης στηρίζεται από το ΔΥΣΥ , το κόμμα του οποίου ηγείται, καθώς και από το ΔΗΚΟ. Ο Σταύρος Μαλάς στηρίζεται από το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, το ΑΚΕΛ, ενώ ο Γιώργος Ληλίκας στηρίζεται από την ΕΔΕΚ. Το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι αποφάσισαν ψήφο κατά συνείδηση. Τρίτον, στον άξονα αριστερά-δεξιά το ΔΗΣΥ τοποθετείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, το ΔΗΚΟ στο κέντρο προς τα κεντροδεξιά, το ΕΥΡΩΚΟ στα κεντροδεξιά, η ΕΔΕΚ στο κέντρο προς τα κεντροαριστερά, και το ΑΚΕΛ (πρόκειται για το κομουνιστικό κόμμα) στα αριστερά.

Μνημόνιο - Οικονομία
 
Οι Κύπριοι που πήραν μέρος στην πιο πάνω δημοσκόπηση τάσσονται υπέρ της υπογραφής μνημονίου με ποσοστό 54%. Δεν είναι ικανοποιημένοι από το χειρισμό του ζητήματος του μνημονίου από το Πρόεδρο Χριστόφια  (71%) , ενώ θεωρούν ότι τα μέτρα για την οικονομία και η λιτότητα θα τους επηρεάσει στην τελική τους επιλογή για τις εκλογές (84%).
 
Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τριών βασικών υποψηφίων δείχνει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υπερέχει των αντιπάλων τους σε όλες τις κατηγορίες, ακόμα και στην καταλληλότητα για τη διαχείριση του κυπριακού, παρά το γεγονός ότι  το 2004 τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου Ανάν το οποίο καταψηφίστηκε από τους Κύπριους. Ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση σχετικά με το ποιος υποψήφιος φέρνει νέες ιδέες στην οποία υπερέχει και πάλι ο Αναστασιάδης παρά το γεγονός ότι είναι πιο παλιός πολιτικός σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του.

Παράσταση Νίκης – Πρόθεση Ψήφου – Συσπειρώσεις Κομμάτων
 
Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 50 σχεδόν μονάδες σε σχέση με τους ανθυποψηφίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 64%. Προηγείται επίσης στην πρόθεση ψήφου, όπου συγκεντρώνει το 37,1% των ψήφων. Έπεται ο Σταύρος Μαλάς με 23,1 % και ακολουθεί ο Γιώργος Ληλίκας με 20,4%. Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, τη μεγαλύτερη καταγράφει το ΔΗΣΥ και η ΕΔΕΚ, όπου το 93,1 και το 78,8 των οπαδών τους θα υποστηρίξουν τους υποψηφίους που στηρίζουν τα κόμματα τους. Το ΔΗΚΟ φαίνεται διχασμένο μεταξύ της επίσημης επιλογής Αναστασιάδη (44,7%) και της υποψηφιότητας Ληλίκα (38,8%). Προβλήματα συσπείρωσης αντιμετωπίζει και το ΑΚΕΛ, όπου μόνο το 73,1% των οπαδών του υποστηρίζουν τον Σταύρο Μαλά, ποσοστό χαμηλό για τα δεδομένα ενός κομμουνιστογενούς κόμματος  που μας έχει συνηθίσει σε πιο υψηλές συσπειρώσεις.

 
Συνεισφορά του φίλου Γιάννη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24