6 Νοε 2019

Σκυτάλη του Τρόμου - Ηφαιστίων Χριστόπουλος

Με την υπογραφή και επιμέλεια της Σοφίας Κραββαρίτη


Ηφαιστίων Χριστόπουλος
Ηφαιστίωνα, σε καλωσορίζουμε με χαρά στη "σκυτάλη του τρόμου" όπου βρίσκεσαι μετά από πρόσκληση - πρόκληση της Γιούλης Αναστασοπούλου, και θέλουμε να μας πεις ποιο ήταν το βιβλίο που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη σου και για ποιο λόγο έκανε τη διαφορά από τα υπόλοιπα που έχεις διαβάσει. Υπάρχει κάποιο σημείο στην πλοκή του, που πιστεύεις πως δε θα ξεχάσεις ποτέ;

Θα μου επιτρέψετε να κλέψω λίγο απαντώντας στην ερώτησή σας, καθώς τον τρόμο και το φανταστικό γενικότερα τον πρωτοέμαθα μέσα από διηγήματα, που άλλωστε πάντα αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι αυτού του είδους. Οπότε λογικό είναι να είναι διηγήματα αυτά που έχουν εντυπωθεί περισσότερο στο μυαλό μου, καθώς αυτά διάβαζα περισσότερο τον καιρό που γνώριζα ακόμα τον κόσμο αυτής της μορφής λογοτεχνίας.
Ένα από αυτά που δεν θα ξεχάσω είναι το «I Have no Mouth, and I Must Scream» του Χάρλαν Έλισον· ένα διήγημα που κατ’ επίφαση ανήκει στην επιστημονική φαντασία, στην πραγματικότητα όμως είναι τρόμος, και όχι μόνο γιατί ασχολείται μ’ ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να φανταστεί κανείς – το τέλος της ανθρωπότητας. Αναλογιζόμενος εκ των υστέρων τι μπορεί να είναι αυτό που το κάνει τόσο σοκαριστικό, κατέληξα στο εξής: Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι να χάσω τον έλεγχο του μυαλού μου, να μη θυμάμαι ποιος είμαι, να σβήσουν οι αναμνήσεις που με κάνουν αυτό που είμαι. Εδώ ο Έλισον κάνει το ακριβώς αντίθετο: Παρουσιάζει ένα λειτουργικό μυαλό παγιδευμένο σ’ ένα αθάνατο σώμα που δεν έχει κανέναν τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο – ή ό,τι απομένει από αυτόν. Ένα μυαλό που είναι καταδικασμένο να αναμασά παλιές αναμνήσεις και να μην μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες, που δεν μπορεί ούτε να ουρλιάξει από απελπισία, όπως λέει ο τίτλος. Κι αυτό είναι μάλλον ακόμα πιο φρικτό.


 Επίσης... ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η συγγραφέας που θα πάρει από το χέρι σου την... "σκυτάλη του τρόμου;"

Θα ήθελα να δώσω τη σκυτάλη στον Σταμάτη Λαδικό, που εκτός από ικανότατος συγγραφέας τρόμου είναι και εξαιρετικά ενημερωμένος βιβλιοπώλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24