7 Μαΐ 2019

Release Athens 2019 - Day 1: Marley, Third World, Hollie Cook


Σε ένα μήνα περίπου ξεκινάει ένα θερμό συναυλιακά καλοκαίρι με επίκεντρο το Release Athens που φέτος έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του κλασικού φεστιβάλ και μας προσφέρει έναν μήνα με σούπερ live για όλα τα γούστα. Από τον πιο σκληρό ήχο μέχρι τον πιο ποπ, και από την κλασική ροκ μέχρι τη ρέγκε. 9 ημέρες μέσα στον Ιούνιο, η Πλατεία Νερού θα γεμίσει με κόσμο για να παρακολουθήσει σημαντικούς μουσικούς όπως ο Iggy Pop, οι New Order, οι Manowar και πολλοί άλλοι. Ας δούμε όμως αναλυτικά ανά ημέρα τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα...

Day 1: Παρασκευή, 7/6

DAMIAN "JR GONG" MARLEY
Με όνομα βαρύ και μουσική κληρονομιά, ο νεότερος γιος του Bob Marley μπορεί να μην γνώρισε ουσιαστικά τον θρυλικό πατέρα του, αφού αυτός πέθανε όταν ο Damian ήταν μόλις 2 ετών αλλά το μικρόβιο της μουσικής το είχε μέσα του από μικρός. Σε ηλικία 13 ετών, δημιούργησε τους Shephards αλλά γρήγορα ακολούθησε σόλο καριέρα. Έκανε δισκογραφικό ντεμπούτο το 1996 με το άλμπουμ Mr. Marley και εξέπληξε πολλούς αφού ουσιαστικά στον δίσκο αυτό εμφανίζεται ως deejay και όχι ως τραγουδιστής. Η πρώτη σημαντική αναγνώριση ήρθε το 2002 με το άλμπουμ Halfway Tree για το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο reggae δίσκο της χρονιάς. Το 2005 κυκλοφορεί τον τρίτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Welcome to Jamrock ο οποίος πουλάει πάνω από 500.000 αντίτυπα στις Η.Π.Α. και περιελάμβανε επιτυχίες όπως το The Master has come back, Road to Zion και Khaki Suit. Για τον ίδιο δίσκο κέρδισε το 2006 grammy για τον καλύτερο reggae δίσκο της χρονιάς και καλύτερης εναλλακτικής ερμηνείας για το Welcome to Jamrock. Η συνεργασία του με τον Nas είχε ως αποτέλεσμα τον δίσκο Distant Relatives που άνοιξε στην 5η θέση του US Billboard 200 ενώ κατέλαβε υψηλές θέσεις και σε άλλα charts των Η.Π.Α., του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας. Η σημαντικότερη συνεργασία της καριέρας του ήταν με τον Mick Jagger και το μουσικό σχήμα SuperHeavy με τους οποίους ερμήνευσε το Miracle Worker το 2011. Ο 4ος και τελευταίος προσωπικός δίσκος του κυκλοφόρησε το 2017 με τίτλο Stony Hill και κέρδισε ακόμα ένα grammy στην κατηγορία καλύτερου reggae δίσκου.
 Welcome to Jamrock
Στις συναυλίες του συνηθίζει να ερμηνεύει μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του Bob Marley (Could you be loved, No more trouble, Get up Stand Up, Is this love κτλ) αλλά και δικές τους επιτυχίες. Είναι σίγουρο ότι θα μας μεταφέρει λίγη από την κουλτούρα της Τζαμάικα και θα ανοίξει ιδανικά την καλοκαιρινή συναυλικά σεζόν.


THIRD WORLD

Οι Third World, με πάνω από 45 χρόνια μουσικής πορείας, θεωρούνται οι πρεσβευτές της reggae και είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα του συγκεκριμένου είδους. Συνδυάζουν στοιχεία από την R&B, funk, pop και rock ενώ πρόσφατα πρόσθεσαν στο ρεπερτόριό τους και στοιχεία από τη rap και dancehall. Έχουν στο παλμαρέ τους 10 grammy υποψηφιότητες και αρκετές επιτυχίες όπως το Now that we found love, 96 degrees in the shade, Try Jah Love ενώ το μεγάλο τους ατού θεωρείται η διάδραση με το κοινό κάτι στο οποίο είναι μοναδικοί. Με μια δισκογραφία που ξεκινάει από το 1975 με το Railroad Track και καταλήγει στο 2018 με το Loving You is Easy είναι σίγουρο ότι κάτι θα έχουν να μας πουν...
 Try Jah Love (1982)

HOLLIE COOK

Last but not least που λένε και οι Άγγλοι, η μικρότερη της παρέας Hollie Cook από το Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του punk/reggae συγκροτήματος The Slits αλλά από το 2010 ακολουθεί σόλο καριέρα. Με πατέρα τον Paul Cook των Sex Pistols, μητέρα την Jeni Cook, που έκανε φωνητικά στους Culture Club και νονό τον Boy George, ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθήσει αυτή την καριέρα. Το 2011 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Hollie Cook ενώ έκτοτε έχει στη δισκογραφία της ακόμα 2 άλμπουμς με τελευταίο το Vessel of Love στις αρχές του 2018.  Απόδειξη της ιδιαίτερης φωνής της αποτελεί η συμμετοχή της στο Q Covers αλμπουμ του Back to Black της Amy Winehouse, ερμηνεύοντας το You Know Im No Good. Ετοιμαστείτε λοιπόν για πολύ reggae ή αλλιώς tropical pop όπως αρέσκεται η ίδια να χαρακτηρίζει τη μουσική της. 

 Postman (2014)

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια Release Athens 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24