31 Μαΐ 2017

Επιτέλους ένα πραγματικό Rock(wave) Festival στο Terra Vibe (Αφιέρωμα-Μέρος 2ο)



Η πρώτη επίσημη μέρα (2η στο σύνολο αφού θα προηγηθεί το αφιέρωμα στο ελληνικό metal) έχει τελειώσει. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα είμαστε σπίτια μας (μένουμε και τέρμα θάλασσα, να πάρει), ξαπλώνουμε στο κρεβάτι έχοντας ακόμα στα αυτιά μας αυτό το γλυκό βουητό από την ηλεκτρική κιθάρα και τα δυνατά ντραμς και ξυπνάμε κατά τις 11 για να προλάβουμε να στηθούμε από νωρίς για την τελευταία μέρα του φεστιβάλ που αναμένεται ακόμα πιο δυνατή.

Για να δούμε όμως με τι θα ροκάρουμε στις 2 Ιουλίου...

ΚΥΡΙΑΚΗ, 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Evanescence
Ένα γκρουπ – μυστήριο....λατρεμένοι από το ελληνικό κοινό, οι Evanescence ιδρύθηκαν το 1995 από την Amy Lee και τον Ben Moody με την πρώτη όμως να είναι η μοναδική που παραμένει σε αυτό από τότε. Και ενώ τα πρώτα χρόνια δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση (παρότι το αρχικό τους υλικό είναι πολύ καλό) το 2003 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Fallen, πουλάνε πάνω από 17 εκ. αντίτυπα ανά τον κόσμο, κερδίζουν 2 Grammy και γνωρίζουν παγκόσμια αποδοχή τόσο για τον ήχο τους όσο και για την μελωδική φωνή της Amy Lee που είναι η ψυχή του γκρουπ. Η πορεία δεν ήταν ανάλογη αλλά οι επιτυχίες ήταν εκεί μέχρι και το 2011 και το τελευταίο τους μέχρι τώρα άλμπουμ με τίτλο Evanescence. Ακολούθησε μια μακρά περίοδο αποχής με κάποιες Live εμφανίσεις, πολλές solo προσπάθειες της Lee για να φτάσουμε το 2016 και το παγκόσμιο τουρ στα πλαίσια του οποίου μας επισκέπτονται. Μάλιστα το 2017,η Lee ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε νέο άλμπουμ στα τέλη του 2017 με τίτλο Synthesis. Παρά τις δυσκολίες, τις αποχωρήσεις, τις μεγάλες παύσεις, οι Evanescence αποδεικνύονται ανθεκτικοί. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να μας παρουσιάσουν πολύ καλό υλικό στη νέα τους δουλειά για να εκτιναχθεί η πορεία τους για μία ακόμη φορά. 


Gojira
Πριν τους μελωδικούς ήχους των Evanescence και τη βελούδινη φωνή της Lee, θα απολαύσουμε τους γάλλους Gojira, με πολύ πιο σκληρό ήχο και όπως αναφέρεται στο site του φεστιβάλ, διαδαλώδεις συνθέσεις, τιτάνια riffs, μπασογραμμές από μπετόν, σαρδόνιοι στίχοι και αριστουργηματικά artworks. Αυτοί είναι οι Gojira, μία από τις καλύτερες metal μπάντες των τελευταίων 20 ετών (ιδρύθηκαν το 1996). Μάλιστα το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Magma (2016) θεωρήθηκε από πολλούς ο κορυφαίος του είδους του για τη χρονιά που έφυγε και κλείνει επάξια μια αξιοπρόσεκτη δισκογραφική πορεία που ξεκίνησε το 2001 με το πρώτο τους άλμπουμ, Terra Incognita


Flogging Molly
Αλήθεια τώρα...νοείται πάρτυ χωρίς τους Ιρλανδούς; Όχι βέβαια...γι’ αυτό και οι Flogging Molly με πρωτότυπο και επηρεασμένο από την ιρλανδική μουσική, ήχο θα δώσουν έναν άλλο τόνο στη βραδιά. Μπορεί να ιδρύθηκαν στο Los Angeles το 1993 αλλά οι ιρλανδικές ρίζες των μελών του τους ώθησε να μαγειρέψουν μία απίστευτη μίξη μεταξύ της σκληρής ροκ και της παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής. Πρώτη τους δισκογραφική δουλειά το Swagger το 2000 για να ακολουθήσουν ακόμα 5 άλμπουμ με τελευταίο το φετινό Life is Good, που θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 2 Ιουνίου. Σίγουρα η συναυλία τους θα αποτελέσει ένα από τα Highlights της ημέρας. 


Paradise Lost
Η αγγλική ροκ σκηνή είναι αξιοπρόσεκτη και ένα από τα καλύτερα δείγματά της είναι οι Paradise Lost με πορεία που ξεκίνησε το μακρινό 1988 στο Χάλιφαξ. Ξεκίνησαν ως death metal συγκρότημα αλλά στην πορεία μαλάκωσαν κάπως και απέκτησαν πιο goth επιρροές και μελωδικό ήχο. Πέρασε και από μια φάση με ηλεκτρονικό ήχο αλλά ευτυχώς την προσπέρασε γρήγορα. Με σταθερή σύνθεση (περίεργο για το είδος τους) έχουν δημιουργήσει φανατικό κοινό σε όλη την Ευρώπη. Επίσης έχουν πλούσια δισκογραφική πορεία που ξεκινάει το 1990 με το άλμπουμ Lost Paradise για να καταλήξουμε στο 2017 με το Medusa και 13 ακόμα άλμπουμς στο ενδιάμεσο. Το Medusa αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του καλοκαιριού και ελπίζουμε να είμαστε από τους πρώτους που θα απολαύσουμε κάποια από τα νέα τους τραγούδια.


Anathema
Λίγο μετά τους Paradise Lost, ιδρύθηκαν οι διόσκουροί τους, Anathema. Το συγκεκριμένο δίδυμο συγκροτημάτων ευθύνεται για την άνθιση του ατμοσφαιρικού doom-death metal. Και οι έλληνες θα έχουν την τύχη να τους δουν back to back στη σκηνή της Μαλακάσας. Παρότι η πορεία τους τελικά εξελίχθηκε σε πιο ατμοσφαιρικά μονοπάτια με πιο μελωδικά vocals, δεν παύουν να είναι πρωτοπόροι με εξαιρετικά άλμπουμς στην καριέρα τους (το Alternative 4 το 1998 θεωρείται κορυφαίο όπως και το A Fine day to exit το 2001). Τελευταία τους δουλειά που θα μας παρουσιάσουν το The Optimist που θα κυκλοφορήσει μερικές μέρες μόνο πριν το Rockwave. Ετοιμαστείτε για εκπληκτικές μελωδίες...


Epica
Η ανακοίνωση της συμμετοχής των Epica στο φετινό Rockwave αποτέλεσε το ελαφρύ σπρωξιματάκι που χρειαζόμουν για να αγοράσω το εισιτήριο. Δεν προκάλεσε βέβαια έκπληξη αφού το ελληνικό κοινό τους λατρεύει και οι Ολλανδοί το τιμούνε δεόντως συχνά-πυκνά. Ιδρύθηκαν το 2002 από τον Mark Jansen (Κιθαρίστα και φωνή) και γρήγορα έγινε η κίνηση που τους καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα symphonic metal συγκροτήματα των ΄00...φωνητικά ανέλαβε η εκπληκτική Simone Simons που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του συκγροτήματος (όπως βέβαια και η συμμετοχή χορωδίας στα τραγούδια τους). 7 στούντιο άλμπουμς από το 2003 μέχρι και το 2016 (The Holographic Principle) εκτόξευσαν την καριέρα τους και τους τοποθέτησαν στα charts πολλών ευρωπαϊκών κυρίως χωρών. Τραγούδια όπως το Cry for the Moon, Never Enough Και Unleashed στιγμάτισαν το συγκρότημα και ελπίζουμε να απολαύσουμε κάποιες από τις διαχρονικές τους επιτυχίες και φέτος. 


Poem
Φυσικά από τη 2η μέρα του φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει μια σημαντική ελληνική συμμετοχή, αυτή της Progressive rock/metal μπάντας από την Αθήνα. Σχηματίστηκαν το 2006 και πλέον αριθμούν 4 μέλη (ο εκ των ιδρυτών Γιώργος Προκοπίου και οι Bergstom, Χάιδος και Ρίγος). Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα πως 4 τόσο διαφορετικοί μουσικοί με διαφορετικές επιρροές μπορούν να δημιουργήσουν κάτι τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό. Το ντεμπούτο τους με το άλμπουμ The Great Secret Show το 2008 ήταν θριαμβευτικό αφού χαρακτηρίστηκε ένα από τα 10 καλύτερα όλων των εποχών για τη metal ελληνική μουσική σκηνή. Έγιναν γνωστοί στην Ευρώπη κυρίως για τις live εμφανίσεις τους με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο τουρ το 2016 με συγκροτήματα όπως οι Amorphis, Textures και Omnium Gatherum. Ακολούθησαν τουρ με τους Persefone και τους έλληνες Until Rain για να φτάσουμε στη συμμετοχή τους σε μια από τις πιο δυνατές ημέρες στην ιστορία του Rockwave. Διαθέσιμο είναι επίσης και το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο Skein Syndrome


Tardive Dyskinesia
Ακόμα μία ελληνική συμμετοχή είναι το γκρουπ Tardive Dyskinesia, αντιπροσωπευτικό δείγμα της Prog metal σκηνής, που χάρη στη σταθερή τους ποιότητα και ιδιαίτερο ήχο μπήκαν γρήγορα στα σαλόνια της ευρωπαϊκής prog metal σκηνής με συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους όπως το Euroblast και το UK Tech-Metal Fest. Τόσο το πρώτο τους άλμπουμ (Distorting point of view) αλλά και το εμβληματικό Static Apathy in fast forward το 2012 τους καταξίωσε και δισκογραγικά. Το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Harmonic Confusion κυκλοφόρησε πρόσφατα και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο Rockwave.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24