29 Σεπ 2016

Ναύπλιο – Ο ρομαντισμός συναντά την ιστορία



Ότι και να πει κανείς για το Ναύπλιο είναι λίγο. Ένα μόνο θα πω και νομίζω συνοψίζει την άποψη που έχω για τη συγκεκριμένη πόλη...είναι η μόνη πόλη (πέρα από τον Βόλο, τη γενέτειρά μου) που θα ήθελα να ζω (εντάξει, και η Θεσσαλονίκη είναι λατρεία αλλά είναι μεγαλούπολη και μπαίνει σε άλλη κατηγορία).  Η μαγεία του Ναυπλίου είναι μοναδική. Από τις πιο καλοδιατηρημένες, καθαρές και τουριστικά αξιοποιημένες πόλεις της Ελλάδας, αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης (και όχι καταστροφής για χάρη του τουρισμού).

 Έχοντας επισκεφτεί το Ναύπλιο τα 2 τελευταία καλοκαίρια, η μόνη μου σκέψη είναι η εξής απλή: ότι πρέπει να πάω και χειμώνα για να μπορέσω να απολαύσω τις ομορφιές του σε όλο τους το μεγαλείο. Όταν οι τουρίστες δεν θα στριμώχνονται στα υπέροχα σοκάκια, όταν η Πλατεία Συντάγματος θα είναι πιο άδεια (όχι εντελώς γιατί δε νομίζω ότι αυτή η πόλη αδειάζει ποτέ) και όταν στην παραλία θα κυκλοφορούν λίγοι, ονειροπαρμένοι περαστικοί που θα απολαμβάνουν τον χειμωνιάτικο καιρό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πλατεία Συντάγματος
Το Ναύπλιο ή αλλιώς Ανάπλι είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας στην ανατολική Πελοπόννησο. Έχει περίπου 15.000 κατοίκους  και είναι ίσως η πιο γραφική πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μάλιστα υπήρξε η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους από το 1828 έως το 1833. Ίσως ένας από τους λόγους που έχει διατηρηθεί αναλοίωτο στον χρόνο είναι το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η κοντινή του απόσταση από την Αθήνα αλλά και γενικότερα από τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου το έχουν καταστήσει δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες διακοπές με αποτέλεσμα, ειδικά τα σαββατοκύριακα, να κατακλύζεται από τουρίστες προερχόμενους κυρίως από την Αθήνα. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Μπούρτζι
Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής αλλά και της σύγχρονης και παλιότερης ελληνικής ιστορίας, θα λατρέψουν το Ναύπλιο. Μια απλή βόλτα στο ιστορικό κέντρο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ιστορική ξενάγηση σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι χωρίς κουβέντα, το Παλαμήδι, το ένα από τα 2 ενετικά κάστρα (το έτερο είναι η Ακροναυπλία) το οποίο κρέμεται επιβλητικό πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί μπορείτε να φτάσετε είτε οδικώς είτε ανεβαίνοντας τα 999 σκαλιά (αν και στην πραγματικότητα είναι λιγότερα). 

Εκεί θα δείτε τον τόπο καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και θα επισκεφτείτε το κελί στο οποίο φυλακίστηκε (αν και σύμφωνα με την ξεναγό μας, το συγκεκριμένο κελί ήταν κάτι σαν απομόνωση οπότε πολλοί φυλακισμένοι είχαν περάσει από εκεί). Το δεύτερο πολύ γνωστό αξιοθέατο του Ναυπλίου είναι το φρούριο Μπούρτζι χτισμένο στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Αφού επισκεφτείτε αυτά τα 2 μνημεία, είστε ελεύθεροι να απολαύσετε τις βόλτες σας στο ιστορικό κέντρο και να δείτε μερικά ακόμα εξαιρετικά κτίρια όπως τα δύο τούρκικα τζαμιά (το ένα είναι πλέον κινηματοθέατρο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων και σήμερα λειτουργεί ως εκθετήριο), το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα  όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας αλλά και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πλατεία των Τριών Ναυάρχων  στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη που πέθανε στην πόλη το 1832. Τέλος, φωτογραφήστε οπωσδήποτε τα παλιά αρχοντικά Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ.

Μέσα στο Παλαμήδι
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο Ναύπλιο, αλλά και στις γύρω κοντινές περιοχές υπάρχουν αρκετές σύγχρονες τουριστικές μονάδες και παραθαλάσσια χωριά με τουριστική ανάπτυξη (όπως ο Τολός, περίπου 10 λεπτά από το Ναύπλιο). Βέβαια, το καλύτερο (αν και ολίγον πιο ακριβό) θα ήταν να μένατε σε ένα από τα πολλά αρχοντικά της παλιάς πόλης που έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακές πανσιόν και βρίσκονται διάσπαρτα στα σοκάκια. Τα μπαλκόνια των πανσιόν αλλά και των κατοικιών της περιοχής αποτελούν πολυφωτογραφημένα σημεία του Ναυπλίου αφού τα περισσότερα είναι πνιγμένα στα λουλούδια. 

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΕΙΤΕ

Η αλήθεια είναι ότι το Ναύπλιο δεν φημίζεται για το φαγητό του. Υπάρχουν ορισμένα καλά εστιατόρια στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία αλλά μην περιμένετε κάτι το εξαιρετικό. Καλό φαγητό, ολίγον τσιμπημένο σε αρκετές περιπτώσεις ενώ υπάρχουν και τα απαραίτητα σουβλατζίδικα στα οποία μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο και οικονομικό. Καλύτερες επιλογές θα βρείτε στα γύρω χωριά και κυρίως στα παραθαλάσσια με φρέσκο ψαράκι και γευστικά κρεατικά. Το ποτό είναι άλλη ιστορία...είτε θέλετε ποτό δίπλα στη θάλασσα (τα κλασικά παραλιακά καφέ μπαρ με τον πολύ κόσμο ή τα πιο ρομαντικά μπαράκια στο τέλος της οδού Μπουμπουλίνας δίπλα στο κύμα) είτε στα πολύβουα σοκάκια σίγουρα θα βρείτε το αγαπημένο σας στέκι. Προσωπικά αγαπημένα ο Σκαντζόχοιρος, ένα μικρό και cozy μπαράκι και το πιο κυριλέ 3Sixty με τα υπέροχα και βραβευμένα κοκτέιλ του. Βέβαια αυτό που δεν πρέπει να χάσετε (και πως να το χάσετε άλλωστε όταν βρίσκεται σε κάθε γωνία) είναι το απίστευτο και ιταλικής τεχνοτροπίας παγωτό. 

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για το Ναύπλιο. Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω αρκετά αξιοθέατα που θα πρέπει να δείτε ή εκδρομές που μπορείτε να κάνετε (Μυκήνες btw και definitely Θέατρο Επιδαύρου, ιδανικά σε συνδυασμό με κάποια παράσταση) ή μέρη να φάτε, να πιείτε, να κάνετε μπάνιο. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζετε οπωσδήποτε και είναι αρκετό να σας πείσει να το επισκεφτείτε είναι ότι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Ναύπλιο δεν περιγράφεται και είναι μοναδική στην Ελλάδα (τουλάχιστον). Ιστορία, αρχιτεκτονική, ρομαντισμός, χαλαρή διάθεση, θάλασσα...όλα αυτά μαζί δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24