2 Αυγ 2016

«Αίθουσα VIP» από τον Jens Lapidus


Συνεχίζοντας τον μαραθώνιο αστυνομικής λογοτεχνίας, προσγειώθηκα στη Σουηδία για ένα μυθιστόρημα του Jens Lapidus που συνδύαζε το έγκλημα με μια φευγαλέα ματιά στη σύγχρονη Σουηδία που μοιάζει σε περισσότερα απ’ όσα νομίζαμε σημεία με την Ελλάδα (διαφθορά, παρακμάζων σύστημα υγείας και εκπαίδευσης – αν και έτη φωτός μακριά από αυτά της Ελλάδας).

Η ιστορία αφορά ένας προσφάτως αποφυλακισθέντα τύπο, τον Τέντι, ο οποίος αφού πέρασε 8 χρόνια στη φυλακή, βγήκε στην κοινωνία μετανοιωμένος και αποφασισμένος να μην ξανακυλήσει στο έγκλημα. Α, ήταν όμως και άφραγκος και τον κυνηγούσαν τα λάθη του παρελθόντος. Έτσι γρήγορα (από την πρώτη μέρα κιόλας) βρέθηκε σε μεγάλη ανάγκη για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε το δικηγορικό γραφείο Λεϊγιόν που είχε αναλάβει μια πολύ λεπτή υπόθεση...αυτή της απαγωγής του Φίλιπ Σάλε, ενός πλούσιου επιχειρηματία. Κατ’ απαίτηση της οικογένειας, η υπόθεση δεν έπρεπε να φτάσει στην αστυνομία ούτε φυσικά και στον τύπο. Έτσι το δικηγορικό γραφείο αναθέτει στον Τέντι την υπόθεση, ως εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος μαζί με την Έμελι, μια νεαρή και πολλά υποσχόμενη δικηγόρο αναλαμβάνουν να βουτήξουν στον υπόκοσμο της Στοκχόλμης και να ανασύρουν στην επιφάνεια περισσότερα μυστικά απ’ όσα ήλπιζαν ότι θα βρουν όταν αναλάμβαναν μια απλή υπόθεση απαγωγής. 


Καλογραμμένο με εξαιρετικό ρυθμό που παρά τις 600 σελίδες του δεν κάνει πολλές κοιλιές. Πατάει σε ένα καλοσχηματισμένο background των πρωταγωνιστών και με τις παράλληλες ιστορίες που μας παρουσιάζει (συγκεκριμένα γεγονότα στην φυλακή που αφορούσαν τον πρωταγωνιστή Τέντι, αλλά και μια παράλληλη ιστορία παιδικής πορνογραφίας) δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου και δημιουργεί ερωτήματα που απαντώνται με έξοχο τρόπο στο τέλος αλλά παράλληλα δεν αποπροσανατολίζουν τον αναγνώστη από τη βασική ιστορία. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθής τύπος που παρά το εγκληματικό του παρελθόν δείχνει να έχει μπει στον σωστό δρόμο. Δημιουργεί μάλιστα ένα πολύ καλό δίδυμο με την έτερη ηρωίδα, την Έμελι που είναι το άκρως αντίθετο. Στρωμένη ζωή, προκαθορισμένη σταδιοδρομία με την ίδια αίσθηση δικαίου με τον Τέντι όμως και την ίδια ή και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η πλοκή περιλαμβάνει απαγωγή, οικογενειακή βία, πορνεία, βιασμούς, παιδική πορνογραφία και μια σειρά άλλα καλούδια που αποτυπώνουν ότι η σουηδική κοινωνία δεν είναι τόσο αγγελικά πλασμένη.
O συγγραφέας Jens Lapidus
Πολύ καλή επιλογή για όσους αρέσκονται στην αστυνομική λογοτεχνία και στην εξιχνίαση μυστήριων υποθέσεων όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης (ή καλύτερα όταν το θύμα δεν είναι και τόσο....αθώο!!!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24