23 Αυγ 2016

The Night of VS Stranger Things: Οι σειρές του καλοκαιριού



Συνήθως τα καλοκαίρια είναι νεκρές περίοδοι για το τηλεοπτικό τοπίο. Και δεν αναφέρομαι στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια είναι κρανίου τόπος αλλά για το αμερικάνικο και το αγγλικό. Και όμως, τότε είναι που ανακαλύπτουμε μικρά και πολύτιμα μαργαριτάρια, συνήθως με τη μορφή μίνι σειρών ή έστω σειρών με λίγα σχετικά επεισόδια.

Φέτος, είχα την τύχη να βρω δύο τέτοια μαργαριτάρια διαφορετικού προσανατολισμού το καθένα αλλά το ίδιο υπέροχα. Και δυσκολεύομαι να αποφασίσω ποιο είναι το καλύτερο (όχι ότι έχει μεγάλη σημασία αλλά έτσι, κουβέντα να γίνεται). Από τη μια έχουμε το The Night of που βρίσκεται μια ανάσα προτού ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν 8 επεισοδίων ενώ η δεύτερη σειρά, Stranger Things έχει ολοκληρωθεί (και αυτή με τον μαγικό αριθμό των 8 επεισοδίων).  Και για τις δύο σειρές υπάρχουν συζητήσεις για το κατά πόσο θα ακολουθήσουν και επόμενες σεζόν αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι. Για την ώρα, μιλάμε για 2 σειρές που ολοκλήρωσαν (ή ολοκληρώνουν) τον κύκλο τους και την ιστορία που αφηγούνται τόσο εξαιρετκά. Για να δούμε όμως κάποιες λεπτομέρεις για την κάθε μία...


The Night of….πως μια νύχτα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή

Η σειρά βασίζεται στ βρετανικό Criminal Justice (2008-2009), έχει γραφτεί από τους Richard Price και Steven Zaillian και σκηνοθετηθεί από τους Zailiian και Marsh. Προβάλλεται από το HBO, πράγμα που από μόνο του εγγυάται αρτιότητα στην παραγωγή. Είναι η ιστορία ενός νεαρού, πακιστανικής καταγωγής, που συλλαμβάνεται για τον άγριο φόνο μιας νεαρής κοπέλας, αμφιβόλλου ηθικής στο ίδιο της το σπίτι. Ο νεαρός, Nasir Khan (Riz Ahmed) βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού τα πάντα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ένας ψιλο-αποτυχημένος δικηγόρος μικρουποθέσεων, ο John Stone (John Turturro) και μια νεαρή, ασκούμενη δικηγόρος, η Chandra Kapoor (Amara Karan). Απέναντί τους έχουν τη δημόσια κατήγορο Helen Weiss (Jeannie Berlin) που θεωρεί ότι έχει την πιο ξεκάθαρη υπόθεση στα χέρια της και τον ντετέκτιβ Dennis Box (Bill Camp) που παρά τα επιβαρυντικά στοιχεία, συνεχίζει να ψάχνει την υπόθεση.
Εξαιρετική ατμόσφαιρα, σκοτεινή και αρκούντως καταθλιπτική ειδικά στις σκηνές μέσα στην φυλακή. Δυναμικές ερμηνείες από τον τιτανομέγιστο Turturro (σε έναν ρόλο που αρχικά είχε δοθεί στον άλλο μέγιστο και συγχωρεμένο James Gandolfini και αργότερα στον Robert de Niro, ο οποίος έχασε την ευκαιρία να προσθέσει ένας μικρό αστεράκι στην τεράστια καριέρα του που έχει πάρει την κατιούσα) αλλά και τον Riz Ahmed που μόνο και μόνο με το παρουσιαστικό του και το αθώο βλέμμα του σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιος του έχει στήσει πλεκτάνη. Σκηνοθετικά, χωρίς πολλά φρου φρου και αρώματα, αποτυπώνεται το όλο κλίμα αριστοτεχνικά ενώ παράλληλα θίγονται και μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται οι πολίτες αραβικής καταγωγής αλλά και ο γολγοθάς που ανεβαίνουν οι οικογένειες των κατηγορούμενων ειδικά όταν προέρχονται από την εργατική τάξη.
Επίσης, αποτυπώνεται η σκληρότητα των φυλακών που μπορούν να σκληρύνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο (αθώο ή ένοχο, μένει να φανεί στο τελευταίο επεισόδιο). Η σειρά παίζει με το μυαλό των θεατών αφού ενώ δημιουργεί τη βεβαιότητα της αθωότητας (λόγω των υπερβολικά πολλών επιβαρυντικών στοιχείων που λες, εντάξει, δεν μπορεί....στημένο είναι), στη συνέχεια δημιουργεί τις απαραίτητες αμφιβολίες για αυτό που όλοι ελπίζουμε να είναι ένα εντυπωσιακό φινάλε. 

Stranger Things…μνήμες από το παρελθόν για εμάς τους 30-something

Τελικά το παλιό είναι πάντα στη μόδα ειδικά αν δίνεται με καλλιτεχνικά άψογο τρόπο. Μιλάμε φυσικά για τη σειρά του Netflix, Stranger Things που δημιούργησαν οι Duffer Brothers. Τοποθετημένο τη δεκαετία του ’80 έχει δανειστεί όλη την ποπ κουλτούρα της περιόδου και θυμίζει Spielberg, Carpenter ή King στα καλά τους. Ακολουθεί την ιστορία της εξαφάνισης ενός νεαρού παιδιού, του Will Byers (Noah Schnapp) στην Ιντιάνα αλλά και τη μυστήρια εμφάνιση ενός τηλεκινητικού κοριτσιού ονόματι Eleven (Millie Bobby Brown), με άγνωστο παρελθόν που βοηθάει τους φίλους του Will στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τι έγινε στον κολλητό τους φίλο. Η μητέρα του εξαφανισμένου παιδιού, Joyce Byers (Winona Ryder) όπως και η Nancy Wheeler (Natalia Dyer), η αδερφή του κολλητού του Will αντιλαμβάνονται ότι κάτι παράξενο συμβαίνει. Κάτι μεταφυσικό και ότι υπάρχει ελπίδα για τον μικρό Will.

Αγνό μυστήριο, το υπερφυσικό στοιχείο στα καλύτερά του, κρατικά μυστικά που ανακαλύπτονται, μυστικές εγκαταστάσεις και πειράματα και τέρατα από το παρελθόν δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Και παρόλο που δανείζεται στοιχεία από σειρές του παρελθόντος όπως το X-Files, είναι τόσο μοναδικό στην εκτέλεσή του (ή ίσως απλά εμάς να μας έλειψε κάτι τέτοιο) που το μόνο που καταφέρνει είναι να διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η ερμηνεία τόσο της Ryder (χαιρόμαστε που βλέπουμε σταρ του σινεμά να επιλέγουν να αναβιώσουν την καριέρα τους μέσα από καλογυρισμένες σειρές) όσο και των μικρών πρωταγωνιστών (αλήθεια, γιατί τα ξένα πιτσιρίκια είναι τόσο καλοί ηθοποιοί ενώ οι έλληνες συνομίλικοί τους συνήθως είναι αγγούρια;;;). Γρήγορη δράση και ένταση (κάτι που λείπει από το The Night of που επενδύει στο δραματικό στοιχείο περισσότερο), συνεχείς αποκαλύψεις που περιπλέκουν την κατάσταση.


Δύο must see σειρές του φετινού καλοκαιριού που έχουν λάβει άριστες κριτικές από κοινό και ειδήμονες. Αυτοτελείς σεζόν που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένετε κανέναν χρόνο και βάλε (όπως στο Sense8) για να μάθετε πως τελειώνει η ιστορία. Εξαιρετικές σκηνοθεσίες, σενάρια, ερμηνείες....τι άλλο θέλετε; Και μόλις 8 επεισόδια η κάθε μία που σημαίνει ότι πίνονται μονορούφι!!!
Και φυσικά για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες, θυελλώδεις συζητήσεις....ψηφίστε και στο γκάλοπ μας ποια από τις δύο θεωρείται καλύτερη (μεταξύ των 2, μεταξύ όλων των καλοκαιρινών σειρών, δεν έχει σημασία)....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24