22 Μαρ 2014

The Secret Life of Walter Mitty (2013 , ελληνιστί «Η κρυφή ζωή του Γούλτερ Μίτι»)



Βαθμολογία 3 / 5



Σίγουρα από τις πιο παράξενες ταινίες που έχω δει το τελευταίο διάστημα. Μία ταινία που μου άφησε τόσο αρνητικά όσο και θετικά συναισθήματα και ένα αίσθημα ότι κάτι λείπει.Παρόλα αυτά, το πρόσημο είναι θετικό κυρίως λόγω της χαλαρής διάθεσης με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.


Η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιπέτεια, κωμωδία, δράμα, ταξιδιωτικό χρονογράφημα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Μας περιγράφει την περιπέτεια ενός υπαλλήλου του περιοδικού Life Magazine (Ben Stiller)  που με αφορμή την τελευταία έντυπη έκδοση του περιοδικού (μιας και θα περάσει στην ψηφιακή εποχή με μεγάλες περικοπές σε προσωπικό και έξοδα) αναζητά το 25ο αρνητικό μιας φωτογραφίας του Ο’ Κόνελ (Sean Penn), γνωστού φωτογράφου και φυσιοδίφη, ώστε να μπει στο εξώφυλλο. 
Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ανελέητο αφεντικό (Adam Scott) και τον έρωτά του για μια συνάδερφό του (Kristen Wiig) ξεκινάει ένα υπερατλαντικό ταξίδι που τον πάει μέχρι την Γροιλανδία αλλά και άλλα απομακρυσμένα μέρη ώστε να βρει τον ίδιο τον φωτογράφο και να αναζητήσει το συγκεκριμένο αρνητικό.
Σε σκηνοθεσία του ίδιου του Stiller ξεφεύγει από τα συνηθισμένα του (είτε καλά είτε μέτρια) και αναδύει μια γλυκύτητα που δεν αφήνει ασυγκίνητο τον θεατή. Μπορεί κάποιες στιγμές να κουράζει αλλά σίγουρα δίνει ένα μάθημα ζωής, ότι τίποτα δεν τελειώνει με την πρώτη δυσκολία και αν κάποιος επιθυμεί κάτι πολύ μπορεί να το πετύχει. Στα συν του οι εικόνες (σε ποιότητα ντοκιμαντερίστικη) από την Γροιλανδία και γενικότερα από την παγκόσμια περιήγηση του Mitty. Η ερμηνεία του Stiller δεν είναι αριστουργηματική σε καμιά περίπτωση αλλά ταιριάζει γάντι στον ρόλο. Ατού ο Sean Penn που δίνει μια διαφορετική πινελιά αφού φαίνεται τόσο χαλαρός που είναι λες και το κάνει απλά και μόνο για χόμπι. Συγκινητική η παρουσία της Shirley MacLaine, που υποδύεται τη μητέρα του Mitty
Παρότι αποτελεί τη νέα έκδοση της πρώτης ταινίας του 1947, είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο σήμερα όπως είναι λογικό και αναδεικνύει την οικονομική στενότητα που οδηγεί σε βάναυσες επιχειρηματικές αποφάσεις με γνώμονα το κέρδος και όχι τον άνθρωπο. Ίσως πολλοί από εμάς να βλέπουμε λίγο από τον εαυτό μας στον Mitty και σε αυτά που βιώνει. Την απόλυτη απαξίωση της δουλειάς του και το ψυχολογικό βάρος ότι πλέον είναι περιττός και ξεπερασμένος.
Πραγματικά είναι μια ταινία με πολλά μειονεκτήματα που όμως αξίζει να δει κάποιος μόνο και μόνο για την ατμόσφαιρα και την ταξιδιάρικη διάθεση που αναδύει. Καλλιτεχνικά και ποιοτικά δεν ολοκληρώνεται επαρκώς αλλά αυτό ουδόλως με ενόχλησε να την απολαύσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24