20 Οκτ 2013

The monk (2011 – ελληνιστί «O Καλόγερος»)



Βαθμολογία 1,5 / 5



Ακούς Vincent Cassel, ακούς ένα από τα πιο κλασικά γκόθικ μυθιστορήματα όλων των εποχών από τον Matthew Gregory Lewis, ε λες πόσο χάλια μπορεί να είναι η ταινία? Και όμως!!! Πολύ!!! Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ερασιτεχνική (σε πολλές περιπτώσεις) σκηνοθεσία του Dominic Moll που στην προσπάθειά του να αποτυπώσει το ύφος της εποχής, τα κάνει μαντάρα!
Βέβαια και η υπόθεση είναι λίγο extreme για τα γούστα μερικών αλλά αυτό παλεύεται. Ο Μοναχός Αμβρόσιος, πρωταγωνιστής της ταινίας, έχει ανατραφεί από ένα τάγμα καπουτσίνων μοναχών κάπου στη Μαδρίτη και έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν της περιοχής. Κάτι σαν τον Σάκη Ρουβά των μοναχών αφού όταν κηρύττει όλοι τον ακούν αποσβολωμένοι!! Θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος μιλάει με τον Θεό και είναι ενάρετος μέχρι αηδίας. Φευ!! Όταν φτάνει στο Μοναστήρι ένας νέος εκπαιδευόμενος ο οποίος φοράει μονίμως μάσκα λόγω ενός ατυχήματος που είχε, όλα αλλάζουν και η αμαρτία ριζώνει στο Μοναστήρι (τι λέω ο άνθρωπος, μπράβο μου!!!). 


Κάτι από μεταφυσικό θρίλερ, κάτι από δράμα εποχής, κάτι από τσόντα (συγνώμη αλλά γιατί πρέπει να βλέπουμε τα προσόντα του Cassel σχεδόν σε κάθε ταινία που παίζει??). Κάτι από ταινία, θα πρόσθετα. Όχι ότι δεν υπάρχουν προοπτικές. Φαίνεται η προσπάθεια του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών να εκφράσουν την ένταση των γεγονότων αλλά από την πολλή προσπάθεια, η ταινία καταντάει πιο αργή και από την καθυστέρηση. 1ώρα και 30 λεπτά, που φαίνονται τουλάχιστον 2 ώρες. Θα μπορούσε να κοπεί κατά τουλάχιστον 20 λεπτά. Βέβαια τότε δε θα ήταν ταινία αλλά επεισόδιο του Supernatural!! Ας πούμε όμως και κανένα θετικό. Συμπαθητικός ο Cassel που δείχνει ότι την έχει την υποκριτική και δεν είναι απλά ο πρώην σύζυγος της Belluci. Πανέμορφες οι συμπρωταγωνίστριες (Déborah François, Joséphine Japy) και ικανοποιητικό το υπόλοιπο καστ.

Δεν θα την πρότεινα είναι η αλήθεια. Μόνο ίσως για το ιστορικό του θέματος, μιας και αποτελεί μεταφορά ενός από τα κλασικότερα βιβλία του 16ου αιώνα. Επίσης, αν έχετε θέματα με την εκκλησία, μην την δείτε γιατί μπορεί να μην ξαναπατήσετε! Ο Cassel τη σώζει και δεν πιάνει πάτο! Well Done Vincent!!

2 σχόλια:

who is online

Ad24