21 Οκτ 2013

ΣΤΑΘΜΟΣ…EUROLEAGUE



  
Η νέα Euroleague άνοιξε τις πύλες του και ο μπασκετικός μαραθώνιος μόλις ξεκίνησε, με τελικό προορισμό το Μιλάνο, όπου θα διεξαχθεί το φετινό Final Four.
   24 ομάδες από κάθε γωνιά της Ευρώπης θα αναζητήσουν το δικό τους όνειρο μέσα στο χώρο των αστεριών, με τις 4 από αυτές να θέλουν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου, αλλά μόνο μία θα είναι αυτή που θα γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας, κατακτώντας το ιερό δισκοπότηρο της Ευρώπης.
  
Σαφέστατα η διοργάνωση της Euroleague έχει εξελιχθεί σε Ελληνική υπόθεση, καθώς από το 1988, μέχρι και σήμερα, το Ελληνικό μπάσκετ αριθμεί 25 συμμετοχές σε Final Four (ΠΑΟ 11,ΟΣΦΠ 8, ΑΡΗΣ 3, ΑΕΚ 2, ΠΑΟΚ 1), εκ’ των οποίων οι 14 σε τελικούς, ενώ στο παλμαρέ της διαθέτει 9 κατακτήσεις Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (ΠΑΟ 6, ΟΣΦΠ 3),  με την ελπίδα φέτος να φτάσουμε στον δέκατο τίτλο.
  
Τα φαβορί είναι αρκετά όπως και τα αουτσάιντερ στη φετινή Euroleague, όπου με βάση το roster και την δυναμική που διαθέτει η κάθε μία ομάδα, ίσως, φέτος απολαύσουμε το πιο συναρπαστικό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, από πλευράς θεάματος, ποιότητας, αγωνίας και τακτικής.
   Η σημερινή στήλη σας παρουσιάζει τα φετινά φαβορί, τα αουτσάιντερ καθώς και τις πιθανές εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν από την regular season και μετά έως και το Final Four του Μιλάνου.
Τα φετινά φαβορί είναι :
·         Ο back to back πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, επιδιώκοντας να στεφθεί αυτοκράτορας της Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν το πιο γεμάτο roster στην ιστορία τους, όπου ο ηγέτης και αρχηγό της, Βασίλης Σπανούλης, θέλει να τον οδηγήσει στην κατάκτηση του three peat, γίνοντας ταυτόχρονα η τρίτη ομάδα στην ιστορία του δεσμού, μετά τις Γιουγκοπλάστιγκα και ASK Ρίγα, που το πετυχαίνει αυτό.
·         Ο 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, έχοντας 12 ισάξιους παίκτες, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να θέλει να δείξει σε όλη την μπασκετική Ευρώπη ότι οι πράσινοι είναι έτοιμοι να ράψουν το έβδομο αστέρι στην φανέλα τους, θέλοντας να πάρει τα σκήπτρα από τον αιώνιο αντίπαλό του, Ολυμπιακό. 
·         Η ρώσικη αρκούδα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου με αστέρια τον Τζέρεμι Πάργκο και τους πρώην ερυθρόλευκους, Μίλος Τεόντοσιτς και Κάρλ Χάινς, θέλει να ξορκήσει τα φαντάσματα των 2 τελευταίων ετών, όπου έπεσαν στο τοίχος του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό.
·         Η ομάδα της καταλωνίας, Μπαρτσελόνα, με νέο ηγέτη έναν πρώην ερυθρόλευκο, τον Κώστα Παπανικολάου, όπου θέλει να δώσει το στοιχείο που έλειπε στην ομάδα τα τελευταία χρόνια και να την οδηγήσει, όχι απλά στην νέα της εποχή, αλλά και στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας στο πλευρό του τον μεγάλο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.
·         Η βασίλισσα της Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο ηγέτη της, Ρούντι Φερνάντεθ, θέλει να την οδηγήσει στην κατάκτηση του ένατου Ευρωπαϊκού στην ιστορία της, θέλοντας να ξεχάσει την περσινή αποτυχία στον τελικό του Final Four του Λονδίνου, όπου επέσε στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και
·         Η τούρκικη Φενερμπαχτσέ, με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να θέλει να παρουσιάσει το νέο του θαύμα, διδάσκοντας στους Τούρκους ότι μόνο  βήμα βήμα φτάνεις στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχοντας ηγέτες τον πρώην ερυθρόλευκο Λίνας Κλέιζα και τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς.
Τα φετινά αουτσάιντερ είναι :
·         Η ομάδα του λαού, Μακάμπι Τελ αβίβ, με αστέρια, έναν πρώην πράσινο, τον Σοφακλή Σχορτσιανίτη και τον Τζόι Ίγγλις, θέλοντας να επαναλάβει την πορεία του 2011, όπου είχε φτάσει στον τελικό του Final Four της Βαρκελώνης χάνοντας από τον Παναθηναϊκό. 
·         Η Γαλατασαράι, όπου μετά από απουσία ενός έτους και έχοντας αστέρια, έναν πρώην ερυθρόλευκο, τον Ζόραν Έρτσεγκ και τον Κάρλος Αρόγιο θέλει να αποδείξει ότι έχει μία θέση στην ελίτ της Ευρώπης.
·         Η Εφές Πίλσεν, όπου με μπροστάρη τον Ζόραν Πλάνινιτς και με νέο ηγέτη έναν δικό μας, τον Κώστα Βασιλειάδη, θέλει να περάσει στο επόμενο βήμα, που είναι η συμμετοχή της στο Final Four του Μιλάνου, θέλοντας να ξεχάσει την περσινή αποτυχία απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπη Ολυμπιακό και
·         Η Ιταλική Σιένα, όπου με όπλο την σκληρή αμυντική προσήλωση που διαθέτει η ομάδα θέλει να επαναλάβει την πορεία που είχε χαράξει το 2011, όπου είχε φτάσει το Final Four της Βαρκελώνης.
   Τέλος η περσινή κάτοχος του Eurocup, Λοκομοτίβ Κούμπαν, η νέα δύναμη του Γερμανικού μπάσκετ, Μπάγερν Μονάχου, η Ιταλική Αρμάνι Μιλάνο καθώς και ο Ερυθρός Αστέρας θεωρούνται φέτος οτι μπορούν να κάνουν την φετινή έκπληξη φτάνοντας μέχρι και το Top16 με τις Λιθουανικές Λιέτουβος Ρίτας και Ζαλγκίρις Κάουνας, του δικούς μας, Ηλία Ζουρού, μαζί με την Παρτιζάν του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάμπεργκ και τις Ισπανικές Ουνικάχα Μάλαγα και Λαμποράλ Βιτόρια, να έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση τους στην συγκεκριμένη φάση της Euroleague.
   Μετά την ανάλυση, που έχει διαμορφώσει ο φετινός χάρτης της διοργάνωσης, τον ρόλο του πρωταγωνιστή παίρνουν πλέον οι παίκτες και οι προπονητές των ομάδων με την ελπίδα στο τέλος οι Ελληνικές μας ομάδες να φτάσουν στο τέλος του δρόμου επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του Ελληνικού μπασκετ σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τότε απολαύστε το θέαμα που θα ακολουθήσει γιατί πολύ απλά η παράσταση μόλις άρχισε.  

Ο ΜΠΑΣΚΕΤΟΦΙΛΟΣ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24