9 Οκτ 2013

RED HOT CHILI PEPPERS - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΘΡΥΛΟΙ




Red Hot Chili Peppers (1983 και συνεχίζουν!!)

Ποτέ δεν ήμουν αυτό που λέμε groupie των RHCP αλλά πάντα μου άρεσαν τα τραγούδια τους, η δυνατή σκηνική παρουσία και η συνέπεια με την οποία υπάρχουν στην ροκ μουσική σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια. Όταν λοιπόν ανακοίνωσα στην αγαπημένη μου φίλη Vaggy (και μεγάλη fan του συγκροτήματος) ότι θα κάνω ένα αφιέρωμα το πρώτο πράγμα που μου είπε είναι να γράψω ιστορικά όλες τις αλλαγές που έχει υποστεί η σύνθεση του συγκροτήματος. Που να ήξερα τι με περιμένει….??!?!?!?!?!

Αν και ως επίσημη ιστορική αρχή του συγκροτήματος θεωρείται το 1983, η αρχική Line up του εμφανίζεται λίγο νωρίτερα όταν οι Anthony Kiedis, Michael Balzary (Flea), Hill Slovak και Jack Irons εμφανίζονται ως “Tony Flow and the miraculously Majestic Masters of Mayherm” (wtf!!!) και αρχίζουν να διαμορφώνουν ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ που αργότερα τους χαρακτήρισε!! Το 1983 μετονομάζονται Red Hot Chili Peppers και υπογράφουν συμβόλαιο με την EMI. Οι Slovak και Irons λίγο πριν την ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ όμως φεύγουν αφού δίνουν βαρύτητα στο άλλο συγκρότημά τους και τη θέση τους παίρνουν οι Sherman και Martinez. Το αποτέλεσμα απογοητευτικό εμπορικά, ήταν το ομώνυμο του γκρουπ άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1984. Γρήγορα το αρχικό line up ανασυγκροτείται (ο Slovak λίγο πριν και ο Irons λίγο μετά τη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους «Freaky Styley») το 1985.
Με Irons και Slovak
Η διετία 1987-1988 αποτελεί ορόσημο για την πορεία του συγκροτήματος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Uplift Mofo Party Plan” που είναι το μοναδικό στο οποίο παίρνουν μέρος και τα 4 ιδρυτικά μέλη. Ο δεύτερος είναι ο θάνατος του Slovak από υπερβολική δόση ηρωίνης και η αποχώρηση του Irons από το συγκρότημα στη σκιά του θανάτου του καλύτερού του φίλου. Το 1988 και αφού και ο ίδιος ο kiedis είχε θέματα με τα ναρκωτικά αποφασίζουν μαζί με τον Flea να ανασυγκροτηθούν και να αναδημιουργήσουν ένα Line up ικανό να τους οδηγήσει στην κορυφή χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος. Έτσι στη θέση των δύο ήρθαν το παιδί – θαύμα John Frusciante ως κιθαρίστας και ο Chad Smith ως ντράμερ. Μαζί ηχογραφούν το 1989 το Mothers Milk που γίνεται ο πρώτος χρυσός δίσκος του συγκροτήματος.
Με Navarro στην κιθάρα - 1995
Το 1991 και το άλμπουμ «Blood sugar sex magik» αποτελεί την επιβεβαίωση ότι οι RHCP ήρθαν για να μείνουν. Με παραγωγό τον Rick Rubin, κυκλοφόρησαν μερικά από τα καλύτερα κομμάτια τους (Give it away, Under the Bridge) πούλησαν παγκοσμίως πάνω από 10 εκατομμύρια άλμπουμ και ανέβηκαν στην 3η θέση με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς στην Αμερική. Η μεγάλη επιτυχία όμως αποδείχτηκε δυσβάσταχτη για τον νεαρό Frusciante που κύλησε στα ναρκωτικά και εγκατέλειψε το συγκρότημα. Τον διαδέχτηκαν οι Marshall και Tobias που όμως δεν έδεσαν με το συγκρότημα. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Dave Navarro στην κιθάρα και το άλμπουμ «One hot minute», μεγάλη εμπορική επιτυχία επίσης αλλά όχι το αγαπημένο των φανατικών του συγκροτήματος το 1995, με επιρροές από τη Metal.
Μία ακόμα σημαντική στιγμή του συγκροτήματος ήταν η επιστροφή του παραπαίοντος Frusciante το 1998, ο οποίος αφού έφτασε στο χείλος της καταστροφής οικονομικής αλλά και σε θέματα υγείας) μπήκε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και επέστρεψε δριμύτερος για να συνοδέψει τα υπόλοιπα μέλη σε μια λαμπρή πορεία. Το 1999 κυκλοφόρησε το “Californication” που πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα και γίνεται το κορυφαία, εμπορικά τουλάχιστον άλμπουμ τους. Τραγούδια όπως το “Otherside” και “Californication” γίνονται  τεράστιες επιτυχίες και εισχωρούν σε πιο ευρύ κοινό με περισσότερο ποπ – ροκ καταβολές. Το 2002 κυκλοφόρησε ακόμα ένα επιτυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος, το “By the way” που ακολουθήθηκε από τρομερές εμφανίσεις σε Hyde Park, Slane Castle με κέρδη πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια, οι οποίες μάλιστα ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν ως Live άλμπουμς. Το 2003, με αφορμή τα 20 χρόνια ζωής του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε ένα Best of άλμπουμ.

Με Frusciante στη δεύτερη θητεία του στο γκρουπ - 2006
Η επόμενη τριετία ήταν γεμάτη επιτυχίες για το γκρουπ αφού το 2006 κυκλοφόρησε το “Stadium Arcadium” που απέσπασε δεκάδες βραβεία με παραγωγό το Rubin για ακόμα μία φορά. Έφτασε στο νούμερο 1 σε 27 συνολικά χώρες και μπήκε στη λίστα με τα 100 καλύτερα άλμπουμς της δεκαετίας (στη θέση 74) από το περιοδικό Rolling Stone. Στην περιοδεία που το ακολούθησε το συγκρότημα συνεργάστηκε με τον Josh Klinghoffer που έμελλε να αποτελέσει τον μελλοντικό κιθαρίστα τους αφού το 2009 κατά τη διάρκεια μιας σχετικά ήρεμης διετίας, ο Frusciante παραιτήθηκε για δεύτερη φορά.
2012 - Το OAKA έζησε ιστορικές στιγμές
Το μεγάλο come back έγινε το 2010 με κιθαρίστα πλέον τον josh Klinghoffer με τη διασκευή του τραγουδιού του Neil YoungA man needs a maid” και το 2011 κυκλοφόρησε το 10 άλμπουμ των RHCP με τίτλο «Im with you”, το οποίο ανέβηκε στην κορυφή σε 18 χώρες και ακολουθήθηκε τόσο από περιοδεία όσο και από κυκλοφορίες τραγουδιών που δεν μπήκαν στο άλμπουμ τελικά με τον γενικό τίτλο Im with you sessions.


O Klingfhoffer στο προσκήνειο - 2012
Ίσως η σημαντικότερη αναγνώριση για το συγκρότημα έγινε το 2012, ένα χρόνο πριν τριανταρίσει, αφού τότε μπήκε στο Rock & Roll Hall of Fame. Το line up αποτελούταν από τους Kiedis, Flea, Smith, Klinghoffer, Frusciante, Slovak, Irons και Martinez. Μάλιστα, οι Kiedis, Flea, Martinez και Irons έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά μετά από 26 και 24 χρόνια αντίστοιχα. Τον Απρίλιο του 2013 ολοκληρώθηκε η περιοδεία του συγκροτήματος και μέσα στο 2014 θα αρχίσουν οι ετοιμασίες για το νέο άλμπουμ τους που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος.

Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη και ευλογία να τους δούμε Live σε μια εκπληκτική συναυλία το 2012 στο Ο.Α.Κ.Α. όπου 70.000 οπαδοί του συγκροτήματος (και όχι μόνο) απόλαυσαν ένα από τα ιστορικότερα συγκροτήματα σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Vaggy που τυγχάνει φανατική θαυμάστρια (μην το κρύβεις...είσαι μια θεότρελη groupie!!!) και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τη συναυλία!!























Όπως σε κάθε μουσικό αφιέρωμα ακολουθεί ένα ΤΟΠ με τα αγαπημένα μας τραγούδια. Η καινοτομία στην προκειμένη αφορά την ύπαρξη δύο ΤΟΠ 10, ένα εμπορικό και ένα αφιερωμένο σε πιο ψαγμένους και μυημένους στη δισκογραφία του συγκροτήματος.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ TOP 10

10.  Look Around (I' m with you - 2011)

9. Dani California (Stadium Arcadium - 2006)

8.  By the way (By the way - 2002)

7. Snow (Stadium Arcadium - 2006)

6. Give it away (Blood sugar sex magik - 1991)

5. Scar tissue (Californication - 1999)

4. Otherside (Californication - 1999)

3. Californication (Californication - 1999)

2. Under the Bridge (Blood sugar sex magik - 1991)

1. Can't stop (By the way - 2002)

Αλλά επειδή έχουμε εντρυφήσει στο project που λέγεται Red Hot Chili Peppers, ιδού και ένα διαφορετικό TOP 10 για πιο φανατικούς του συγκροτήματος!!!

TOP 10 ΓΙΑ ΨΑΓΜΕΝΟΥΣ 

10. Don't Forget me (By the way - 2002) 
 


9. Venice Queen (By the way - 2002) 
 

8. Higher Ground (Mother's Milk - 1989)

7. This velvet glove (Californication - 1999)

6. Dosed (By the way - 2002)
 

5. Wet Sand (Stadium Arcadium - 2006)

4. Soul to Squeeze (b-side των Give it Away και Under the Bridge)

3. I could have lied (Blood sugar sex magik - 1991)

2. Death Song (I' m with you - 2011)

1. Desecration smile (Stadium Arcadium - 2006)
 

Και μετά από αυτή την ιστορική και μουσική διαδρομή στην 30χρονη πορεία των RHCP, για πείτε μας ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο τραγούδι? Είναι τόσα πολλά που δεν θα προτείνουμε κάποια αλλά θα το αφήσουμε στην κρίση σας. Περιμένουμε λοιπόν, τα σχόλιά σας!!!!

Με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της Vaggy!!!!!!


7 σχόλια:

  1. scar tissue kai can't stop!!!!!!! to afierwma einai super!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο κείμενο σωστά τοποθετημένο στις σωστές πτυχές της θρυλικής και αξιόλογης αυτής μπάντας. Έχουν μια πολύ καλή πορεία σαν συγκρότημα και χαίρομαι που ηλικιακά τους πρόλαβα απο τα πρώτα τους βήματα και παρόλα αυτά συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να με κρατάνε σαν κοινό τους!!.Σαν δεύτερη fan και groupie!!! (εγώ δεν το κρύβω!!! ) έχω να προτείνα να ακούσετε απο τα παλαιότερα κομμάτια το Higher Ground και από κάποια b-sides απο τον δίσκο by the way το Fortune Faded!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!!!Πολύ σωστά τοποθετημένο αφιέρωμα σε αυτό το αξιόλογο και θρυλικό συγκρότημα. Χαίρομαι που ηλικιακά τους πρόλαβα από τα πρώτα τους βήματα και μέχρι και σήμερα με έχει εντυπωσιάσει η μουσική τους εξέλιξη και δεν με έχουν απογοητεύσει καθόλου!!!Σαν huge fan και groupie έχω να προτείνω να ακούσετε τα Me and My Friends και Fortune Faded!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν και πολλά άλλα ξεχασμένα κοσμήματα του συγκροτήματος που επισκιάστικαν απ'τα πιο εμπορικά τραγούδια των εκατέρωθεν δίσκων. Μέσα σ'αυτά θα έβαζα: Knock me down(Mother's Milk), Transcending, Aeroplane, Walkabout(One hot minute), Don't forget me, This is the place(By the way) και σχεδόν όλα από το Stadium Arcadium(Storm in a Teacup, If, Hey, Slow Cheetah, Charlie, She looks to me, We believe, Torture me, etc.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ καλη προσπαθεια παιδια! υπεροχο το κειμενο και τα τοπ 10 το ιδιο! ειναι οντως πολυ μεγαλη η δισκογραφια τους, υπαρχουν πολλα αλλα διαμαντακια που ομως δεν ειναι δυνατο να χωρεσουν μονο σε 2 τοπ 10!!!!!! desecration smile and death song ROCK! ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24