23 Δεκ 2012

The Hobbit: An unexpected journey (ελληνιστί «Χόμπιτ: Ένα αναπάντεχο ταξίδι)


Βαθμολογία 4,5 / 5




  Η στιγμή που όλοι οι fans του Άρχοντα (συμπεριλαμβανομένης και της αφεντομουτσουνάρας μου) περιμέναμε εδώ και σχεδόν 10 χρόνια έφτασε και για να μην τα πολυλογώ άξιζε η αναμονή!!
    Το «Χόμπιτ» αποτελεί ουσιαστικά το prequel της τριλογίας του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» αφού παράλληλα με το βασικό στόρι, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο Bilbo (Martin Freeman) απέκτησε το δαχτυλίδι.
One Ring to rule them all,
One Ring to find them,
                                 One Ring to bring them all
                                    and in the darkness bind them
 Ο βασικός κορμός βέβαια δεν έχει άμεση σχέση με το παραπάνω γεγονός αφού περιγράφεται η προσπάθεια των νάνων να ανακτήσουν τον θησαυρό και την πόλη τους Erebor από τον δράκο Smaug. Για να επιτύχουν έχουν τη βοήθεια του  Gandalf The Grey (Ian McKellen) και του νεαρού Bilbo ο οποίος χωρίς να το θέλει μπλέκεται σε μια άκρως επικίνδυνη περιπέτεια που τον φέρνει αντιμέτωπο με Orcs, goblins, wargs, μάγους, δράκους και το Gollum (Andy Sherkis). Και μιας και αναφερθήκαμε σε παλιούς γνωστούς, μία από τις πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τους λάτρεις της τριλογίας είναι η σύντομη πάντως εμφάνιση γνωστών ηρώων όπως ο Saruman (Christopher Lee), ο Elrond (Hugo Weaving) και η εκθαμβωτική Galadriel (Cate Blanchett) στο ίδιο πλάνο στο Rivendell και φυσικά ο Frodo (Elijah Wood) και ο γηραιός Bilbo (Ian Holm).



       Η ταινία όπως καταλαβαίνετε είναι καλλιτεχνικά άρτια. Σκηνοθεσία, οπτικά εφέ, ποιότητα εικόνας και ήχου, φωτογραφία…για όσκαρ!! Ο Peter Jackson παρά το γεγονός ότι οι φήμες τον ήθελαν να μην πολυψήνεται να αναλάβει την τριλογία του Hobbit δίνει τον καλύτερο εαυτό του και σε συνδυασμό με την τεχνολογία αλλά και τα εκπληκτικά τοπία της πατρίδας του, Νέας Ζηλανδίας, δημιουργεί μαγικές και εντυπωσιακές εικόνες. Σε σχέση με τις ταινίες του Άρχοντα λείπουν οι μακροσκελείς σκηνές μάχης (Deep End, Minas Tirith) αλλά οι σχετικές σκηνές που παρουσιάζονται στο Hobbit είναι εξίσου εντυπωσιακές. Συγκράτησα τη σκηνή όπου η συντροφιά προσπαθεί να ξεφύγει από το άντρο των orcs με τον Jackson να καταφέρνει να συνδυάσει το μακελειό με χορογραφία αφού οι πρωταγωνιστές ουσιαστικά χορεύουν πάνω σε έναν στενό διάδρομο σκοτώνοντας τα Orcs που εμφανίζονται από όλες τις πλευρές!! Όσον αφορά το καστ δεν υπάρχουν πολλά καινούργια να προσθέσουμε. Εντυπωσιακά πανέμορφη η Blanchet, εξαιρετικά σεβάσμιος ο McKellen, σοβαρός και απόμακρος ο Lee, σταρ ο Sherkis ως Gollum (δείτε τις σκηνές από την πρεμιέρα του Hobbit και θα καταλάβετε τι εννοώ). Οι εκπλήξεις πάντως ήρθαν από τους δύο νέους πρωταγωνιστές, τον νεαρό Bilbo με τον Freeman να είναι τρομερά εκφραστικός με τις κινήσεις του σώματός του και πολύ πειστικός ως φιλήσυχο hobbit που κρύβει όμως τεράστια εσωτερική δύναμη και τον αρχηγό των νάνων, Thorin (Richard Armitage) που παρά το μικρό του δέμας (στην ταινία) εμφανίζεται επιβλητικός και ψαρωτικός!
   Επίσης, εξαιρετική η μουσική επένδυση της ταινίας με το τραγούδι Misty Mountains Cold να προκαλεί ρίγη, ειδικά στους μυημένους στην ιστορία και να δένει τέλεια με τη σκηνή που οι νάνοι το τραγουδούν στο σπίτι του Bilbo γύρω από το τζάκι σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αρχή της περιπέτειάς τους.
     Στα αρνητικά, η μεγάλη διάρκεια της ταινίας (εμένα δεν με πείραξε αλλά κάποιος ουδέτερος ίσως κουραζόταν) αφού θα μπορούσαν να λείπουν καμιά 20αριά λεπτά με μερικές σκηνές να ξεχειλώνονται (αφήστε τίποτα και για το DVD ντε)!! Επίσης, η καρικατουρίστικη προβολή των νάνων έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις ικανότητές τους ως πολεμιστές πράγμα που μπορεί να ξενίσει κάποιους. Τέλος, οι λίγες συγκριτικά με άλλες επικές ταινίες, σκηνές όπου το 3D πραγματικά άξιζε τα λεφτά του (μια τέτοια σκηνή είναι η μάχη των πέτρινων γιγάντων όπου παρατήρησα θεατές στον κινηματογράφο να τραβιούνται προς τα πίσω μην τους έρθει καμιά κοτρώνα στο κεφάλι).
    Όπως διαπιστώσατε ήδη είμαι μεγάλος fan των ταινιών αλλά προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός (κομματάκι δύσκολο πάντως). Θα ήθελα να ακούσω σχόλια από κάποιον πιο αποστασιοποιημένο από τον κόσμο του Tolkien! Εγώ όμως την προτείνω ανεπιφύλακτα ως μια πολύ διασκεδαστική, εντυπωσιακή και άρτια καλλιτεχνικά ταινία για μικρούς και μεγάλους!!

ΥΓ: Μερικά ενδιαφέροντα Links για όσους θέλουν να προχωρήσουν βαθύτερα στη Μέση Γη.

1 σχόλιο:

  1. Η ταινία ήταν άψογη για αυτο που ήθελε να παρουσιάσει. Και αυτο δεν ήταν αλλο απο τη μεταφορα στον κινηματογραφο του βιβλίου.Όποιοι εχουν διαβάσει το βιβλίο καταλαβαίνουν.

    Αψογη η παρουσίαση του Γκολουμ και της ιστορίας του πως έχασε το δαχτυλίδι. Επρεπε να γίνει και προσωπικα δε με χαλασε καθολου που κρατησε κανα εικοσαλεπτο.

    Επισης εκει που έπαθα πλάκα ήταν στο σκηνικό με τα τρολς. Ισως δεν το θυμουνται πολλοί αλλά την ιστορία την διηγείται ο Μπιλμπο στα παιδάκια του Σαιρ στη "Συντροφια του Δαχτυλιδιού" λίγο πριν βαλει το Δαχτυλιδι και εξαφανιστεί. (Ναι, είμαι NERD με τον Αρχοντα!!!)

    ΘΕΜΑ ΜΑΧΕΣ:
    Δεν ειναι Άρχοντας 4 ηρεμήστε!!! Είναι η 1η ταινία της τριλογίας και ειναι λογικό η ένταση και οι μαχες να κλιμακωθούν σταδιακα όπως στην προηγούμενη.
    Αλλωστε μην ξεχναμε ότι δεν παιζουν άνθρωποι. Οι μεγαλες μαχες της τρίτης εποχής ξεκινούν πολύ αργότερα.

    ΝΑΝΟΙ:
    Τον μόνο νάνο που ειχαμε δει μέχρι τώρα ήταν ο Γκιμλι και τα έσπαγε...Τώρα ειχαμε 13 σαν τον Γκίμλι...που σας χαλασε;; Ευρηματικές ατάκες, αυτοθυσία για το συμπολεμιστη και λιγο χιούμορ ρε αδρεφέ ακόμα και όταν γινεται της τρελής...

    ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
    Ναι ήταν μεγάλο, αλλα γουστάραμε. Οταν στη Συντροφιά ο Φροντο ειναι σε φαση πεθαινω, δεν πεθαινω, άντε πεθαίνω, μπά κλάσε δεν πεθαίνω...ήταν καλά;; Η ταινία ηταν καλυτερη απο τη Συντροφια αλλά όχι και σαν τους Δυο Πυργους. Το περιμέναμε (αν όχι ..κακώς) και έτσι έπρεπε να είναι.

    Αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

who is online

Ad24