15 Δεκ 2012

Μιλάνο: Το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Βόρειας Ιταλίας

Milano: Η πρωτεύουσα του Βορρά

Το Μιλάνο (ιταλικά Milano) είναι πόλη της Βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην πεδιάδα της πιο πυκνοκατοικημένης και αναπτυγμένης περιφέρειας της χώρας. Είναι το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Η πόλη έχει 1.303.437 κατοίκους (2006) και η ευρύτερη περιοχή (La Grande Milano) περίπου 7.400.000 κατοίκους.
Το Μιλάνο ιδρύθηκε το 400 π.Χ. από Γαλάτες και κατακτήθηκε τελικά από τους Ρωμαίους το 196 π.Χ. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και πρώτη από οικονομική δραστηριότητα. Η οικονομική σπουδαιότητα της πόλης αυξήθηκε σημαντικά απ' το 1870, που έγινε βιομηχανικό κι εμπορικό κέντρο. Στις επιχειρήσεις της απασχολούνται πάνω από 650.000 εργάτες κι η επιρροή της επεκτείνεται σ' ολόκληρη την Ιταλία.
Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μιλάνο είναι τα παρακάτω:

 • Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo). Στη πλατεία αυτή βρίσκεται το λαμπρό μνημείο της πόλης που είναι ο περίφημος Καθεδρικός ναός, γοτθικού ρυθμού, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε το 19ο αιώνα, εξ ου και η ονομασία της. Ο καθεδρικός ναός του Duomo είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου (ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός βρίσκεται στη Σεβίλλη).
  Η πλατεία Duomo από ψηλά
 • Galleria Vittorio Emanuele II. Βρίσκεται στη παραπάνω πλατεία, δεξιά του Ντουόμο και είναι η Ιστορική Στοά Μαγαζιών. Πρόκειται για ιστορικό τριώροφο κτίριο, ένα σύμπλεγμα εμπορικών στοών σε σχήμα σταυρού που φέρεται να κατασκευάστηκε την περίοδο 1865-1877. Η είσοδος της στοάς αυτής από την πλατεία θυμίζει αψίδα θριάμβου και καλύπτει σε ύψος το συνολικό ύψος του κτιρίου, με σειρές κιονοστοιχιών ιωνικού ρυθμού. Οι δε άλλες τρεις παράπλευρες είσοδοι των στοών διασταυρώνονται στο κέντρο του συγκροτήματος υπέρ του οποίου φέρεται τεράστιος γυάλινος θόλος να επιστέφει αυτόν. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας της Γκαλέριας Βιτόριο Εμμανουέλε λίγο πριν την αποπεράτωση έχασε τη ζωή του πέφτοντας από κάποια σκαλωσιά.
 • Σκάλα του Μιλάνο. Για χρόνια υπήρξε το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής και κοινωνικής ελίτ της πόλης. Οι εργασίες αναπαλαίωσης προχωρούν και η Σκάλα θα είναι σύντομα έτοιμη να υποδεχτεί τους φιλόμουσους θεατές.
  Galleria Vittorio Emanuele II (Είσοδος)
 • Ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Οι βιτρίνες στο Μιλάνο είναι αξιοθέατο. Ακόμα πιο αξιοθέατα όμως είναι τα ατελιέ των σχεδιαστών, στο Quadrilatero d' Oro, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στη Via Monte Napoleone και στη Via Sant' Andrea.Galleria Vittorio Emanuele IITeatro alla Scala


Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Καθεδρικού Ναού


Σαν card postal!!!

Η ηλεκτροκίνηση σε πρώτο πλάνο
Ο εμπορικός δρόμος που οδηγεί στην Πλατεία Duomo
 Και μερικά tips από προσωπική εμπειρία:
 1. Αξίζει να χρησιμοποιήσετε το ειδικό τουριστικό λεωφορείο που κάνει το γύρο της πόλης ώστε να μη χάσετε κανένα σημαντικό αξιοθέατο.
 2. Υπάρχουν άπειρες γκαλερί με εκθέσεις, οπότε καλό θα είναι να γνωρίζετε από πριν τι υπάρχει την περίοδο που θα επισκεφτείται το Μιλάνο.
 3. Όποιος ενδιαφέρεται να δει τον Μυστικό Δείπνο του Ντα Βίντσι ας κάνει μια κράτηση αρκετές μέρες αφού μόνο έτσι επιτρέπεται η επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο (στην τραπεζαρία του Μοναστηριού Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε (Santa Maria delle Grazie - Παναγία της Χάριτος)
 4. Η νυχτερινή ζωή δε συγκρίνεται με την Ελλάδας (2 ώρες περπατούσαμε το πρώτο μας βράδυ για να βρούμε να φάμε) αλλά με λίγο ψάξιμο βρίσκεις τα πάντα.
 Περιμένουμε την προσωπική σας εμπειρία από το Μιλάνο ώστε να εμπλουτιστεί ο μίνι οδηγός!!!

Καλά ταξίδια να έχουμε!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24