5 Νοε 2017

Geostorm (2017, ελληνιστί "Παγκόσμιος Κίνδυνος: Geostorm")

Βαθμολογία 3 / 5




Επιτέλους άρχισε να χειμωνιάζει (καλά, υπερβάλω λίγο…μάλλον απλά να δροσίζει) οπότε είναι ευκαιρία για εμάς τους σινεφίλ να ξεκινήσουμε πάλι τις εξορμήσεις στους χειμερινούς κινηματογράφους. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε λοιπόν με μια κλασικά, αγαπημένη και εντελώς αμερικάνικη ταινία ολικής καταστροφής.

Βρισκόμαστε μόλις μερικά χρόνια μπροστά στο μέλλον και η Γη για ακόμα μία φορά βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής που έχουμε προκαλέσει εμείς, το ανθρώπινο είδος. Μετά από μετεωρίτες, ζόμπι, μολυσματικές ασθένειες και όλες τις υπόλοιπες πληγές του Φαραώ, ήρθε η ώρα το Χόλιγουντ να δώσει τη λύση και σε μια οικολογική καταστροφή, την υπέρτατη καταιγίδα ή καλύτερα τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν υπάρξει και απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη. Έρημοι παγώνουν, τα χιόνια λιώνουν σε δευτερόλεπτα, γιγάντια τσουνάμι δημιουργούνται από το πουθενά, χαλάζι σε μορφή μικρού μετεωρίτη καταστρέφει ολόκληρες πόλεις και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οι Αμερικάνοι όμως, με τη βοήθεια βέβαια επιστημόνων από όλο τον πλανήτη έχουν κατασκευάσει ένα προστατευτικό πλέγμα πάνω από τον πλανήτη ώστε να τιθασεύουν αυτά τα φαινόμενα. Τι γίνεται όμως όταν αρχίσουν να υπολειτουργούν κάποιοι από τους δορυφόρους; Ο μόνος που μπορεί να βρει τη λύση είναι ο δημιουργός αυτού του συστήματος, Jake Lawson (Gerald Butler) που είχε εκδιωχθεί κακήν κακώς επειδή δεν ήταν politically correct μάλλον.



Κατά τη γνώμη μου, οι συγκεκριμένες ταινίες δεν μπορούν να αριστεύσουν παρά μόνο να πλησιάσουν το 4 στα 5 και αυτό γιατί συνήθως τους λείπει κάτι πολύ σημαντικό…το στοιχείο του αιφνιδιασμού του θεατή. Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε που θα καταλήξουν, όχι ότι μας χαλάει βέβαια. Η συγκεκριμένη ταινία καταλήγει εκεί που φανταζόμαστε αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για μία πολύ καλοφτιαγμένη ταινία καταστροφής, με αρκετά και πλούσια πλάνα καταστροφής σε διάφορα σημεία του πλανήτη με διάφορους τρόπους. Τα εντυπωσιακά εφέ έχουν δεθεί με ένα αρκετά στιβαρό στόρι (όσο είναι αυτό δυνατό σε ταινία καταστροφής που βρίθει κλισέ) που μάλιστα οι επιστήμονες εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι όχι μόνο είναι μια υπαρκτή πιθανότητα αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο πλανήτης βαδίζει προς τα εκεί. Δηλαδή σε ένα σημείο όπου η Γη θα αναγκαστεί να μας αποβάλλει από πάνω της για να επιβιώσει…και αυτό θα γίνει με βίαιο τρόπο. Οι ερμηνείες είναι οι αναμενόμενες ενώ υπάρχει μια τριάδα πρωτοκλασάτων ηθοποιών (Butler, Garcia, Harris) που ανεβάζουν επίπεδο την ταινία ενώ και το supporting cast υποστηρίζει αξιοπρεπώς το εγχείρημα. Ευτυχώς για τους θεατές, οι δημιουργοί αυτών των ταινιών φαίνεται να κατάλαβαν επιτέλους ότι η ποσότητα δεν σημαίνει και ποιότητα οπότε η ταινία έχει τη σωστή διάρκεια ώστε να μην καταντάει φλύαρη. Παρόλα αυτά, δεν παραλείπει να μας σκιαγραφήσει αρκετά ικανοποιητικά δύο από τους βασικούς χαρακτήρες, τα αδέρφια Lawson που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσωση του πλανήτη. Από εκεί και πέρα βέβαια, οι υπόλοιποι χαρακτήρες παραμένουν σε επίπεδα υπογείου.


Σε γενικές γραμμές, η ταινία είναι κομμένη και ραμμένη για την κινηματογραφική αίθουσα (πιθανώς και για 3D προβολή ακόμα καλύτερα). Ευχάριστη (αν και πολύ δυσοίωνη), γρήγορη, εντυπωσιακή και άκρως ικανοποιητική για το είδος της που απαιτεί 3 σημαντικά στοιχεία…καλά εφέ (check), συμπαθητικό Background (check) και γρήγορη εξέλιξη (check). Καλή διασκέδαση!!!

1 σχόλιο:

who is online

Ad24