5 Φεβ 2017

"Το σώμα μου πίσω" του Νίκου Ραφαηλίδη


 Γράφει η Σοφία Κραββαρίτη
Ο Φρέντυ είναι ένας άντρας δυστυχισμένος, να το πω; Πάντως σίγουρα ανήσυχος. Θα ήθελε να κάνει πολλά πράγματα στην ζωή του, άλλο που δεν κάνει τίποτα. Τα αισθηματικά του δεν πάνε καλύτερα. Κολλημένος με την πρώην του, η οποία δεν τον θέλει. Κι όλα αυτά στα τριανταπέντε του. Μάλλον σκούρα τα πράγματα γι’ αυτόν. Αποφασίζει να περάσει ένα διήμερο χαλάρωσης στο χωριό. Ταξιδεύοντας με το τρένο, κλέβει την ιδέα της αστρικής προβολής από δύο συνεπιβάτες. Η ευκαιρία του, είχε έρθει. Η ώρα της μεγάλης αναγνώρισης! Ο φίλος μας τα καταφέρνει. Έφτασε η στιγμή, η ψυχή να κάνει τις δικές της διαδρομές, ν’ ανακαλύψει άγνωστους κόσμους. Όχι για πολύ όμως. Μια διαπίστωση, οδηγεί τον Φρέντυ πίσω στο σπίτι που άφησε το σώμα του, επειδή το χρειάζεται επειγόντως. Δεν είχε υπολογίσει όμως κάτι. Όλα έχουν το τίμημά τους. Και κατάλαβε και κάτι άλλο. Η αστρική προβολή δεν ήταν απλά εμπειρία. Ήταν μάθημα ζωής. Το ερώτημα είναι... Διάβασε καλά ο Φρέντυ;

Με αυτό του το βιβλίο ο ταλαντούχος Νίκος Ραφαηλίδης, μας μυεί σ’ έναν κόσμο άγνωστο, μα και διδακτικό. Συνεπιβάτες της ψυχής, μας ταξιδεύει κι εμάς με την εξαιρετική του γραφή με πολύ χιούμορ αλλά και αγωνία, για να μας οδηγήσει σε ερωτήματα ζωής που καλούμαστε ν’ απαντήσουμε.
Τι γίνεται όταν δεν μπορείς να πάρεις πίσω την κατά τ’ άλλα ‘ανιαρή’ και ‘βαρετή’ ζωή σου; Όταν γίνεσαι θεατής και όχι πρωταγωνιστής στην ζωή σου, πόσα θ’ άλλαζες; Τελικά τα σημαντικά και μεγάλα είναι όντως έτσι; Ή μήπως η ουσία βρίσκεται κάπου αλλού; 

Ένα βιβλίο που απόλαυσα μέχρι την τελευταία του σελίδα. Γέλασα πολύ με τις περιπέτειες του περιφερόμενου Φρέντυ, αναρωτήθηκα πολύ μαζί του, αγωνιούσα μαζί του και έφτασα έκπληκτη στο τέλος για να καταλάβω ότι ο σκοπός του συγγραφέα δεν ήταν απλά να μας ψυχαγωγήσει, αλλά να μας δώσει κι ένα πολύτιμο μάθημα. 

Νίκο Ραφαηλίδη είμαι πολύ περήφανη για σένα που στα δεκαενιά σου χρόνια, κατάφερες να μας προσφέρεις ένα σπουδαίο βιβλίο. Περιμένω με αγωνία το δεύτερο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24