28 Ιουλ 2016

"Γέλιο, ένας πιστός συνοδοιπόρος" (4ος Διαγωνισμός Ελεύθερης Γραφής)

Από τον Νίκο Κομπολάκη




Πριν από λίγο καιρό, ο δυτικός κόσμος τίμησε το γέλιο στην Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου. Αν και δεν είναι πολύ γνωστή η συγκεκριμένη ημέρα – 2 Μαΐου – το τιμώμενο <πρόσωπο> είναι ένας πιστός και πολύτιμος σύντροφος του ανθρώπου.
            Σε πολλές καταστάσεις που βιώνει ο άνθρωπος, το γέλιο είναι το κύριο μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Όταν κάποιος έχει μια απώλεια, καταφεύγει στο γέλιο για να απαλύνει τον πόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι θυμόμαστε τις πιο ευχάριστες στιγμές που είχαμε με το εκλιπόν μέλος της οικογένειάς μας. Όταν έχουμε ένα ατύχημα, παραδείγματος χάριν αν γλιστρήσουμε και πέσουμε, σχηματίζεται σχεδόν αυτόματα ένα μειδίαμα στα χείλη μας. Αυτό είναι μια άμυνα για να νιώσουμε άμεσα πιο ευχάριστα και για να καλύψουμε την αμηχανία που γεννάει μια τέτοια άβολη κατάσταση. Ακόμα και κάποιος δικός μας άνθρωπος μπορεί να γελάσει, όχι γιατί έχει μειωμένη ευαισθησία, αλλά για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την αμήχανη στιγμή.
Για να γνωριστούμε με κάποιον καλύτερα, το γέλιο και το χιούμορ εξελίσσεται σε μονόδρομο. Μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και πέφτουν οι άμυνες που έχουμε σε καθετί νέο. Είτε αυτό είναι μια νέα ενασχόληση, μια νέα θέση εργασίας, ένας νέος έρωτας ή μια νέα φιλική συναναστροφή.

Το γέλιο είναι το κύριο μέσο έκφρασης και σε τομείς της τέχνης που είναι πιο δημοφιλής. Σχεδόν όλοι έχουμε έναν αγαπημένο κωμικό ηθοποιό. Δεν είναι εύκολο σε κάποιον δραματικό ηθοποιό να είναι εξίσου δημοφιλής. Ακόμα και με ηθοποιούς ή σκηνοθέτες που έχουν ασχοληθεί και με δράμα και με κωμωδία, πιο εύκολα έρχεται στο μυαλό κάποιου το κωμικό στοιχείο του καλλιτέχνη, παρά το δραματικό. Ο Νταλί απογείωσε την τέχνη του, μια όχι και τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό τέχνη, με αρωγό το τραχύ του χιούμορ.        
Το γέλιο δεν έχει κανόνες, και δεν πρέπει να έχει. Το γέλιο που είναι αληθινό και ατόφιο, χωρίς περιορισμούς και ενδοιασμούς, πηγάζει από την καρδιά. Κατακλύζει όλο το πρόσωπο, πόσες φορές σας έχουν πει ότι γελάνε και τα μάτια σας και είναι ηχηρό. Προκαλεί κάψιμο στο στομάχι και μια γλυκιά ζαλάδα. Αφήνει στο τελείωμα του ένα μικρό βούισμα στα αυτιά και ένα αίσθημα ευφορίας και πληρότητας στον κάτοχό του.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και εν μέσω κρίσης το γέλιο δεν βγαίνει αβίαστο. Τις περισσότερες φορές και για την πλειοψηφία του κόσμου που αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης αλλά όχι μόνο, το γέλιο είναι πολυτέλεια. Αποτελεί, σχηματικά τουλάχιστον, είδος προς εξαφάνιση. Το αβίαστο και ξέγνοιαστο γέλιο είναι ένα καταπραϋντικό για όλους μας. Η έκφραση <γελάτε, γιατί χανόμαστε> είναι διαχρονική και θεμελιώδης για όλα τα ανθρώπινα όντα.
Η αισιόδοξη ματιά στα πράγματα, αν και πολλές φορές δεν είναι εύκολη, βοηθάει τον άνθρωπο να πάει μπροστά και να ξεπεράσει άσχημες καταστάσεις. Η κοινωνία, όχι η Ελληνική αλλά η παγκόσμια, μαστίζεται από νεόκοπες ενδογενείς ανωμαλίες και δυσλειτουργίες. Η πολυπολιτισμική φύση των δυτικών κρατών, εντείνει τις αντιθέσεις και αυξάνει το βαθμό ρατσισμού που ενυπάρχει διαχρονικά στις ανθρώπινες κοινωνίες. Είτε φυλετικός, είτε θρησκευτικός, είτε τα τελευταία δέκα χρόνια οικονομικός, ο ρατσισμός είναι μία από τις αιτίες που οι κοινωνίες είναι μίζερες, σκληρές, καταθλιπτικές και δυστυχισμένες. Η αλλαγή αυτού του κλίματος μπορεί να γίνει, και ένα από τα εργαλεία είναι το γέλιο. Με τη θετική ενέργεια που εκπέμπει ένας γελαστός άνθρωπος, με την αισιόδοξη ματιά του πάνω στα γεγονότα και με την θετική προσέγγιση στα προβλήματα μπορεί να αλλάξει το κλίμα των χειμαζόμενων κοινωνιών.
Εν κατακλείδι, το γέλιο είναι διαχρονικά ένας πολύτιμος σύντροφος και συνοδοιπόρος του ανθρώπου. Μας συμπαραστέκεται, μας βγάζει από τη δύσκολη θέση, μας βοηθά να ερωτευτούμε και να καταπολεμήσουμε τη φοβία μας για το νέο. Απαλύνει τον πόνο της απώλειας και δημιουργεί ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Είναι ο πιο πιστός συνοδοιπόρος του ανθρώπου. Ευτυχώς το έχουμε καταλάβει και του έχουμε αφιερώσει μία ημέρα στο ημερολόγιο μας. Το γέλιο βέβαια, δεν έχει ανάγκη από γιορτές. Αρκεί να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας ζωή. Στο τέλος της ημέρας, κοιτάζοντας τον καθρέπτη μας και χαμογελώντας μπορούμε να πούμε <Γέλιο, σε ευχαριστώ>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24