20 Ιαν 2016

The Revenant (2015, ελληνιστί «Η επιστροφή»)



Βαθμολογία 4 / 5



Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε ένα από τα μεγάλα φαβορί των φετινών OSCAR και να αντιληφθούμε αμέσως για ποιο λόγο θεωρείται φαβορί. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του θρυλικού Χιου Γκλας, η ταινία βασίζεται εν πολλοίς και όχι άδικα στο δίδυμο Iniaritu Di Caprio. Το μομέντουμ της καριέρας και των δύο προετοιμάζει για ένα αριστούργημα. Και δεν πέφτουμε μακριά...

Η ταινία διαδραματίζεται στην παγωμένη αμερικάνικη ύπαιθρο τον 19ο αιώνα. Ο Γκλας (Leonardo Di Caprio), μαζί με τον γιο του και μια ομάδα κυνηγών περιπλανιέται στην άγρια φύση και έρχεται αντιμέτωπος με μια φυλή ιθαγενών που ξεκληρίζουν την ομάδα του. Ο ίδιος λίγο μετά δέχεται επίθεση από μια αρκούδα με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείψουν οι σύντροφοί του θεωρώντας ότι πεθαίνει. Μαζί του παρόλα αυτά μένουν ο γιος του, Hawk (Forrest Goodluck) και δύο σύντροφοί του, ο John Fitzgerald (Tom Hardy) και ο Bridger (Will Poulter) με στόχο να τον φροντίσουν μέχρι να πεθάνει. Όμως μια σειρά από δραματικά γεγονότα θα τον αφήσουν μόνο και προδομένο από τον Fitzgerald. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους τραυματισμούς του, τις εχθρικές φυλές που κατοικούν στην περιοχή και το κρύο. Με μόνο σκοπό...να εκδικηθεί.


Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το δυνατό σημείο της ταινίας είναι  ο Di Caprio που παρόλο που δεν δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, μάλλον έφτασε η ώρα να αναγνωριστεί και να κερδίσει το πολυπόθητο OSCAR. Για τον ρόλο του Glass (που παρολίγο να ενσαρκωθεί από Samuel Jackson ή Sean Penn) φαίνεται ότι θα κερδίσει αυτό που αξίζει συνολικά για την πορεία του τα τελευταία χρόνια, που από το αγόρι του Τιτανικού έχει εξελιχθεί σε ηθοποιό πρώτου διαμετρήματος. Όμως το δυνατό σημείο της ταινίας, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η εκπληκτική σκηνοθεσία του Alejandro Inaritu
Σχεδόν κάθε σκηνή της ταινίας είναι σαν πίνακας ζωγραφικής. Οι πολλές έντονες στιγμές (μάχες, διαπληκτισμοί) αντιδιαστέλλονται με μια ήρεμη, σχεδόν παθητική σκηνοθεσία που όμως καταφέρνει να τονίσει ακόμα περισσότερο την ένταση της στιγμής. Για τη δε σκηνή της μάχης του Glass με την αρκούδα, το πιο σωστό σχόλιο το διάβασα κάπου στο διαδίκτυο. Είναι τόσο σκληρή που θυμίζει σκηνή βιασμού. Σκληρή, έντονη, τρομακτική, ρεαλιστική. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Tom Hardy, που συνεχίζει να παίζει σε εξαιρετικές ταινίες (Mad Max, Inception, Ο Σκοτεινός Ιππότης) αλλά και το υπόλοιπο καστ. Εκπληκτική επίσης η φωτογραφία της ταινίας  μιας και σε αυτό βοήθησε και το χιονισμένο και άγριο τοπίο.

Στο μυαλό μου τα OSCAR σκηνοθεσίας και Α’ Αντρικού ρόλου  θα έπρεπε να έχουν κριθεί ήδη ενώ θα παλέψει για τουλάχιστον 2-3 ακόμα (φωτογραφίας, Β’ Αντρικού Ρόλου, Καλύτερης Ταινίας). Η ταινία είναι εξαιρετική, οι ερμηνείες το ίδιο και η γενικότερη προσέγγιση στο θέμα των ιθαγενών λεπτή και με σεβασμό. Μην τη χάσετε...!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24