17 Οκτ 2015

Kingsman: The Secret Service (2014, ελληνιστί «Kingsman: Η μυστική υπηρεσία»)



Βαθμολογία 3,8 / 5

Αυτό δεν το περίμενα...είναι από τις ελάχιστες φορές που πραγματικά είχα τελείως διαφορετική εικόνα για μια ταινία από την πραγματική της φύση εν τέλει. Ίσως γιατί ο Colin Firth δεν με εμπνέει γενικότερα για δυναμικός τύπος. Αλλά έπεσα εντελώς έξω, αφού πρόκειται για μια αρκετά πρωτότυπο ταινία (όσο της το επιτρέπει το είδος της), ιδιαίτερα καλοστημένη, με καλές ερμηνείες και γρήγορη ροή. Ότι πρέπει δηλαδή για 2 ξέγνοιαστες ώρες...

Η ταινία περιγράφει τη λειτουργία μιας μυστικής ομάδας κατασκόπων που έχουν ως απώτερο σκοπό να σώσουν τον κόσμο από τα σχέδια του ημίτρελου πλούσιου Valentine (Samuel Jackson), ο οποίος θεωρεί ότι η γη δεν μπορεί να αντέξει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Έτσι βάζει σε πράξη ένα σχέδιο με το οποίο προφυλάσσει μια ελίτ ανθρώπων μέσω ενός τσιπ και οδηγεί τους υπόλοιπους στην σφαγή. Η ομάδα καλείται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και ενός νεαρού, του Eggsy (Jonno Davies), ο οποίος είναι ο γιος ενός πρώην μέλους της ομάδας που σκοτώθηκε. Τολμηρός, έξυπνος, μαχητικός αλλά και ασυγκράτητος, ο Eggsy θα πρέπει να τιθασεύσει τις ορμές του, να μπει σε καλούπια και να μετατραπεί σε έναν νέο James Bond. Μέντοράς του ο Harry Hart (Colin Firth) που αποτελεί το δεξί χέρι του αρχηγού της οργάνωσης Arthur (Michael Caine). 


Η ταινία αποτελεί μια μίξη κατασκοπευτικών ταινιών τύπου James Bond (μάλιστα με σαφείς αναφορές σε αυτές τις ταινίες τόσο άμεσες όσο και έμμεσες) και splatter ταινιών (χωρίς το αίμα όμως) τύπου Kill Bill. Σουρεαλιστικές σκηνές μάχης με μαζικές σφαγές πάντα όμως με την απουσία αίματος αφού όπως λέγεται, οι δημιουργοί εντέχνως απέφυγαν να δείξουν πολύ αίμα ακόμα και σε περιπτώσεις που θα έπρεπε να είναι αναπόφευκτο ώστε να μην χάσει τον χαρακτηρισμό «Κατάλληλη». Εντυπωσιακά σκηνικά όπως αυτό του ραφείου με όλες τις μυστικές κρύπτες αλλά και καλοστημένες σκηνές όπως αυτή στην εκκλησία. Ένας εξαιρετικός Samuel Jackson ως ψευδός, ημίτρελος δισεκατομμυριούχος και εντυπωσιακή η βοηθός του Gazelle (Sofia Boutella) η οποία χρησιμοποιεί ως όπλο τα προσθετικά της πόδια. 



Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παρωδία των κλασικών κατασκοπευτικών ταινιών με σύγχρονες πινελιές όπως το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης ή η χρήση μιας φουτουριστικής τεχνολογίας. Πολύ ευχάριστη ταινία χωρίς κοιλιές και βαρετά κενά στη ροή της και πολύ καλά δομημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24