4 Απρ 2015

Divergent (2014, ελληνιστί «Η Τριλογία της Απόκλισης: Οι διαφορετικοί»)



Βαθμολογία 2,5 / 5

Enders game, The Hunger Games, The Maze Runner…ταινίες φαντασίας, που βασίζονται σε εφηβικά βιβλία αλλά με πολύ περισσότερη βία απ’ όσο θα επιτρεπόταν ίσως για αυτό το είδος. Και όλα στο ίδιο πλαίσιο. Είτε αυτό λέγεται φατρία, είτε επαρχία είτε πείτε το εσείς όπως θέλετε. Κοινωνικός διαχωρισμός, κοινωνικές τάξεις διακριτές όσο δεν πάει και κάποιος ή κάποια που προσπαθούν να σπάσουν τα δεσμά.

Η τριλογία της απόκλισης βασίζεται στα bestsellers της Veronica Roth, και έχει ως θέμα μια κοινωνία χωρισμένη σε 5 φατρίες όπου η κάθε μία έχει αυστηρώς καθορισμένες αρμοδιότητες και αρετές και θεωρητικά όλες λειτουργούν αρμονικά ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο μοναδικό κομμάτι της γης που έχει παραμείνει πολιτισμένο μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Tris ανήκει ως παιδί στην άρχουσα φατρία αλλά αφού συνειδητοποιεί ότι είναι μία από τους ελάχιστους «αποκλίνοντες» που δεν ανήκουν πουθενά, αποφασίζει να ενταχθεί στην φατρία που είναι επιφορτισμένη με την διατήρηση της ασφάλειας. Γρήγορα όμως θα διαπιστώσει ότι είναι ανεπιθύμητη και ότι αν μαθευτεί το μυστικό της, θα κινδυνέψει η ζωή της αφού θεωρείται απειλή για την διατήρηση της ειρήνης. Σύμμαχος στην προσπάθειά της για δικαιοσύνη και επιβίωση ένας εκ των εκπαιδευτών της, ο Four με τον οποίο συνδέεται με κοινή καταγωγή. 

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές, μπαίνουμε στα ενδότερα της φατρίας, μαθαίνουμε την διαδικασία εκπαίδευσης και εν τέλει αφήνουμε την πόλη σε κατάσταση πανικού και αναβρασμού. Συμπαθητική περιπέτεια φαντασίας, με ενδιαφέρον σενάριο (τουλάχιστον για τους λάτρεις του είδους), ικανοποιητική σκηνοθεσία και σχετικά αδιάφορες ερμηνείες. Πιτσιρικαρία κατά κύριο λόγο οι πρωταγωνιστές, με εξαίρεση τις φίρμες Kate Winslet και Ashley Judd που δίνουν κύρος στην ταινία, σε δευτερεύοντες αλλά σημαντικούς ρόλους. Η ταινία έχει καλό ρυθμό και σφιχτοδεμένο σενάριο χωρίς πολλές υπερβολές (τουλάχιστον όχι περισσότερες απ’ ότι θα ήταν ανεκτές). Κρατάει το ενδιαφέρον σχεδόν σε όλη τη διάρκεια και οι κοιλιές που κάνει είναι μικρές και μάλλον απαραίτητες.

Γενικά, μια καλή ταινία στα βήματα των Αγώνων Πείνας, που είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια με εξασφαλισμένο κοινό και επιτυχία. Μια καλή επιλογή για το σαββατόβραδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24