20 Φεβ 2015

Interstellar (2014, ελληνιστί «Διαστρικό»)



Βαθμολογία 3,5 / 5


Συνηθισμένη δεν την λες! Εύκολη επίσης δεν την λες! Εντυπωσιακή την λες!! Και φιλόδοξη επίσης αφού προσπαθεί να μας δείξει ένα μέλλον (που δεν είναι τόσο μακρινό όσο νομίζουμε) με αρκετή φαντασία, συναισθηματισμό και ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου που όμως δεν αποτρέπει τους πρωταγωνιστές να μάχονται πιστεύοντας στο αδύνατο.
Βρισκόμαστε κάπου στο (όχι και τόσο μακρινό όπως είπαμε) μέλλον όπου ο πλανήτης γη έχει φτάσει στα όριά του και σύντομα αναμένεται να είναι μη κατοικήσιμος. Οι περισσότερες σοδειές έχουν καταστραφεί, πολλές περιοχές έχουν ερημοποιηθεί και οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, δίψα και ασθένειες. Μια ομάδα εξερευνητών – αστροναυτών ξεκινούν ένα ταξίδι σε τρεις μακρινούς γαλαξίες για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι κατοικήσιμοι. Αφήνουν πίσω οικογένειες, φίλους και έναν πλανήτη που ξεμένει από χρόνο. Γνωρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να μην επιστρέψουν αφού το ταξίδι τους στο χρόνο και το χώρο θα είναι μακροχρόνιο και επικίνδυνο.

Σαρώνοντας στις υποψηφιότητες των (τεχνικών) βραβείων OSCAR (Οπτικά εφέ, παραγωγή, ήχου κτλ)με 5 υποψηφιότητες αποδεικνύει ότι το κομμάτι των οπτικών εφέ και των ηχητικών εφέ, ο Nolan το δούλεψε άψογα. Να συμπληρώσω ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος και για το OSCAR σκηνοθεσίας αφού συνδυάζει τη γήινη σκληρή πραγματικότητα με το απέραντο του γαλαξία αλλά και με το φανταστικό κόσμο του χωροχρόνου. Δεν το λες και λίγο…!!!! Οι πρωταγωνιστές είναι καλοί. Ο Matthew McConaughey, στον ρόλο του κατά λάθος αστροναύτη – χήρου πατέρα δύο, όχι και τόσο εύκολων παιδιών δείχνει ότι έχει ωριμάσει. Η κόρη του, Murphy ενσαρκώνεται σε τρεις φάσεις της ζωής της, στα 10 στα 40 και ως γιαγιά από 3 εξαιρετικές ηθοποιούς (Mackenzie Foy, Jessica Chastain και Ellen Burstyn αντίστοιχα). Από κοντά και η Anne Hathaway, στο ρόλο της εξερευνήτριας που οδηγείται από την αγάπη της για έναν συνάδερφό της ο οποίος βρίσκεται μόνος του σε έναν από τους γαλαξίες προς επίσκεψη. Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε την παρουσία του Michael Caine στον ρόλο του καθηγητή και οργανωτή της NASA. Το μόνο κομμάτι στο οποίο πάσχει η ταινία είναι το σεναριακό δέσιμο που είναι κάπως ανάλαφρο και είναι εύκολο να χαθεί ο θεατής. Οι περίπου 3 ώρες που διαρκεί η ταινία είναι πολλές αλλά απαραίτητες (ίσως η μοναδική ταινία για την οποία το έχω πει αυτό πέρα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών). Προς το τέλος βέβαια χάνεται η αληθοφάνεια που μέχρι τότε είχε διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Αν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο και είστε ξεκούραστοι είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή ταινίας. Περιπέτεια, φαντασία, αισθηματική και καταστροφική προσφέρεται για όλα τα γούστα. Και επίσης, μας επιτρέπει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον της ανθρωπότητας….!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24