4 Ιαν 2015

Castle...Ο συγγραφέας ντετέκτιβ!!!



Άργησα κάπως να αποφασίσω με ποια αγαπημένη μου σειρά να ασχοληθώ μετά από τα Game of Thrones, Walking Dead και The Vampire Diaries αλλά τελικά (με το απαραίτητο σπρώξιμο) αποφάσισα να αφιερώσω λίγες γραμμές σε μια από τις πιο ανάλαφρες και ευχάριστες σειρές που έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Μια σειρά που συνδυάζει δύο απαραίτητα συστατικά που δύσκολα συναντά κανείς σε τέτοιο βαθμό ταυτόχρονα…το χιούμορ και την περιπέτεια – μυστήριο. Η σειρά «Castle» τα έχει σε υψηλή συγκέντρωση και αυτό νομίζω είναι το μυστικό της επιτυχημένης πορείας της τα τελευταία 6,5 χρόνια (7 σεζόν και σχεδόν 140 επεισόδια μέχρι τώρα). Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τη συγκεκριμένη σειρά είναι το γεγονός ότι συνοδεύτηκε από μια εξίσου επιτυχημένη σειρά βιβλίων με ηρωίδα την Nikki Heat, πάνω στην οποία είναι βασισμένη η ηρωίδα της σειράς, Kate Becket. Ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο??? Σε αντίθεση με τον κανόνα που λέει ότι παίρνουμε ένα επιτυχημένο βιβλίο και το αντιγράφουμε σε τηλεοπτικούς όρους, στην περίπτωση του Castle συμβαίνει το αντίθετο. Η σειρά βιβλίων έκανε την εμφάνισή της τον Σεπτέμβριο του 2009 ακολουθώντας την τηλεοπτική σειρά, της οποίας ο πρώτος κύκλος προβλήθηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Καλό promotion για τη σειρά αλλά και δημιουργία ενός καλού brand όπως τόσα και τόσα άλλα.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα γιατί μπερδευτήκαμε λίγο.

CASTLE – TV SERIES

Στις 9 Μαρτίου του 2009 προβάλλεται ο πιλότος για τη νέα σειρά του ABC με δημιουργό τον Andrew Marlowe. H σειρά ακολουθεί την πορεία του Richard Castle, ενός καθ’ όλα επιτυχημένου συγγραφέα και της Kate Beckett μιας ικανότατης και δυναμικής ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Πως συνδέονται οι δύο χαρακτήρες? Στην προσπάθεια να συλληφθεί ένας κατά συρροή δολοφόνος, η αστυνομία καλεί τον διάσημο ντετέκτιβ να ενισχύσει τις έρευνες αφού ο δολοφόνος μιμείται έναν από τους χαρακτήρες των βιβλίων του Castle. O Castle ενθουσιάζεται με την προοπτική να συνδυάσει τη συγγραφή με την πραγματική ενασχόληση με την επίλυση εγκλημάτων και παρά τις αντιρρήσεις της ντετέκτιβ Beckett, η οποία τον θεωρεί ενοχλητικό, φαντασμένο και ανυπόφορο, ο Castle καταφέρνει να γίνει μέλος της ομάδας που αποτελείται από την Beckett και άλλους δύο ντετέκτιβ, τον Esposito και τον Ryan. Με τον καιρό η φαντασία του Castle αποδεικνύεται πολύτιμη στην επίλυση μυστηρίων και η τετράδα δένει τέλεια. Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο κάπου στην πορεία (όχι πολύ σύντομα ευτυχώς) μπαίνει και το συναισθηματικό στοιχείο που προς τιμήν των δημιουργών της σειράς δεν αφαιρεί τίποτα από την σπιρτάδα και την ένταση αλλά προσθέτει μερικές ενδιαφέρουσες πινελιές.

Η σειρά έχει μια αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στις τηλεθεάσεις, πράγμα πολύ σπάνιο αφού συνήθως μετά τη 2η ή 3η σεζόν, οι περισσότερες σειρές ξεφουσκώνουν. Αυτό δείχνει ότι έχει φανατικό κοινό που σιγά σιγά αυξάνεται. Για του λόγου το αληθές…

1η σεζόν - 10,19 εκ. θεατές
2η σεζόν – 10,25 εκ. θεατές
3η σεζόν – 11,44 εκ. θεατές
4η σεζόν - 12,18 εκ. θεατές
5η σεζόν – 12,26 εκ. θεατές
6η σεζόν – 12,63 εκ. θεατές
7η σεζόν – 10,75 εκ. θεατές η πρεμιέρα (η τρίτη καλύτερη πρεμιέρα ever για τη σειρά)

Η σειρά και οι πρωταγωνιστές της έχουν προταθεί για ένα πλήθος τηλεοπτικών βραβείων και έχουν κερδίσει αρκετά από αυτά. Ο Nathan Fillion έχει ανακηρυχθεί καλύτερος ηθοποιός από τα Peoples Choice Awards και τα Shorty Awards, η Stana Katic το ίδιο, ενώ απόδειξη της χημείας των δύο είναι και το γεγονός ότι έχουν τιμηθεί και ως τηλεοπτικό ζευγάρι. Η ίδια η σειρά έχει αναδειχθεί καλύτερη Drama Series ενώ το βραβείο ALMA για τον καλύτερο ανδρικό βοηθητικό ρόλο έχει κερδίσει ο Jon Huertas (Javi Esposito). 

Το πιο ενδιαφέρον wiki που πρέπει να αναφερθεί σε ένα τέτοιο αφιέρωμα είναι η εμφάνιση διάσημων συγγραφέων, «φίλων» του Castle με τους οποίους παίζει πόκερ. Έτσι στη σειρά εμφανίστηκαν οι James Patterson (Alex Cross series), Stephen Cannell (Cold Heat, Three Shirt Deal), Michael Connelly (The Lincoln Lawyer) και Dennis Lehane (Mystic River, Shutter Island). Μάλιστα το 2010 μετά το θάνατο του Cannell γίνεται μια αναφορά – τιμή στον συγκεκριμένο συγγραφέα.


MY HEROES!!!

Λίγοι και καλοί οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς, γεγονός που επιτρέπει στον τηλεθεατή να δεθεί με αυτούς και να αισθανθεί οικείος!

·         Richard Castle, ο φαντασιόπληκτος! Πρωταγωνιστής, βεβαίως βεβαίως. Συγγραφέας με μεγάλη φαντασία, εμπειρία στην επίλυση μυστηρίων, ολίγον τολμηρός (όχι πολύ), συναισθηματικός, γενναιόδωρος και στοργικός πατέρας.
·         Kate Beckett, η ατρόμητη! Ικανότατη ντετέκτιβ, γενναία, τολμηρή (αν δεν ταιριάζανε…), κλεισμένη στον εαυτό της, προσεκτική και μετρημένη. Α, και κουκλάρα!!!!!!
·             Javier Esposito, ο γόης! Βοηθός της Beckett, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, σκληρός αλλά και γοητευτικός, αστείος, πιστός και ερωτιάρης!
·     Kevin Ryan, ο οικογενειάρχης! Το έτερον ήμισυ του Esposito, ήρεμος, σοβαρός, κάπως ευκολόπιστος, πιστός σε φίλους και οικογένεια αλλά και μυστηριώδης (αν φτάσετε στην 5η σεζόν θα καταλάβετε γιατί).
·         Dr. Lanie Parish, η γιατρίνα! Η επιστήμονας της υπόθεσης, ανοιχτόκαρδη, η τέλεια φίλη και σχέση, λίγο ειρωνική αλλά καλόκαρδη!
·         Alexis Castle, η πανέξυπνη! Η κόρη του Richard, τρομερό μυαλό, γοητευτικός χαρακτήρας, η κόρη που όλοι θα ήθελαν, ανεξάρτητη και τολμηρή.
·         Martha Rogers, η φίρμα! Μητέρα του Castle και παλαίμαχη ηθοποιός, αριστοκρατική, λίγο στον κόσμο της αλλά πάντα παρούσα για την οικογένειά της, το στήριγμα του Castle με τον τρόπο της.
·         Captains Montgomery και Gates, τα αφεντικά! Οι δύο χαρακτήρες που υποδύονται τους αρχηγούς του τμήματος διαδοχικά. Αρχικά, ο Montgomery μυστηριώδης, πατρική φιγούρα για την Beckett αλλά και ένας άνθρωπος που κρύβει πολλά μυστικά. Αντίθετα, η Gates είναι αυστηρή, αποτελεσματική, κάπως πιο απόμακρη αλλά νοιάζεται όσο κανείς για την ομάδα της.

Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα στοιχεία αυτά που τον κάνουν αγαπητό αλλά παράλληλα και τρωτό, γήινο στα μάτια του θεατή. Η χημεία των ηθοποιών είναι μοναδική με αποτέλεσμα οι θεατές να δένονται συνολικά και όχι με κάποιους μεμονωμένα!



NOVEL SERIES NIKI HEAT/DERRICK STORM

Στη σειρά, ο Castle γράφει μυθιστορήματα με πρωταγωνίστρια την Niki Heat. Στα πλαίσια του marketing η Hyperion  Books, αδελφάκι του καναλιού ABC, κυκλοφόρησε σειρά βιβλίων με συγγραφέα τον «Richard Castle» με σκοπό να δέσει τη σειρά και τα βιβλία. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009 με τίτλο Heat Wave και έφτασε στο ντεμπούτο του στη θέση 26 των New York Times. Η επιτυχία του δε συγκρίνεται με την επιτυχία των 5 επόμενων βιβλίων που κυκλοφόρησαν τα επόμενα 5 διαδοχικά έτη και μπήκαν άνετα στη δεκάδα με κορυφαίο το Heat Rises που έφτασε στο νούμερο 1. Το τελευταίο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με τίτλο Raging Heat.

To 2012 παράλληλα με την τηλεοπτική σειρά και τα μυθιστορήματα της Niki Heat, η Hyperion ανακοινώνει μια παράλληλη τριλογία e-βιβλίων του Richard Castle με ήρωα τον Derrick Storm. Έτσι μέσα στο 2012 κυκλοφόρησαν τα A brewing storm, A raging Storm και A bloody Storm με μεγάλη επιτυχία. Το απίστευτο στην όλη υπόθεση και η απόδειξη ότι το brand name Castle πουλάει ακόμα πολύ είναι η νέα σειρά (τύπου spin off) που βρίσκεται στο στάδιο του πιλότου με ήρωα τον Derrick Storm και ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2014.

MERCHANDISE 

Η δίψα των φανατικών οπαδών της σειράς δεν καταλαγιάζει με την ίδια τη σειρά ή με μερικά βιβλία αλλά θέλουν όσα περισσότερα αναμνηστικά μπορούν να αποκτήσουν.
Τετράδια, κούπες, μπλούζες (εκπληκτικό το t-shirt που γράφει πάνω Writer, στα πρότυπα του αλεξίσφαιρου γιλέκου που φοράει ο Castle στη σειρά), ακόμα και κουτιά με καφέ με το Brand του Castle και moto του τύπο «Morning is Murder». Πρωτότυπο δωράκι είναι επίσης η μαξιλαροθήκη με μότο «Dont Ruin My Story with your Logic» αλλά και το ρετρό Castle κασκόλ!

Η φαντασία των δημιουργών συναγωνίζεται αυτή του Castle όταν προτείνει λύσεις στα μυστήρια!!

Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!!!!!! Χιούμορ και δράση πακέτο!!! Enjoy!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24