27 Ιουλ 2013

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ – Λίγα να σκέφτεσαι…πολλά να θυμάσαι!!!




Γενικές Πληροφορίες
Σοκάκι στη Χώρα του νησιού
Η Αλόννησος, κοινώς Λιαδρόμια, είναι ένα νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ν.μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου, εύρους 3,5 ν.μ. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου της Αλοννήσου είναι 2.700 και κατοικούν κατά κύριο λόγο στο επίνειο του νησιού, το Πατητήρι. 

Mom
Το Θαλάσσιο Πάρκο
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νησιού είναι η ύπαρξη του Θαλάσσιου Πάρκου που φιλοξενεί μεσογειακές φώκιες Μονάχους Μονάχους. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Eίναι Μέλος του MedPAN και και ο Φορέας Διαχείρισής του, που ιδρύθηκε το 2003, χρηματοδοτείτα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και είναι υπεύθυνος, για την προετοιμασία και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ. ι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκινούν από τις αρχές του 1970 και η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας  και των βιότοπών της εκδόθηκε το  1986. Ακολούθησαν Υπουργικές αποφάσεις με τον ίδιο στόχο και, τελικά, το 1992 , η περιοχή ανακηρύχθηκε «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο». Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα από τη δράση του Φορέα, που εδρεύει στην Αλόννησο, είναι εμφανή χάρη στο επιστημονικό και το τεχνικό προσωπικό που εργάζονται από το 2007, οπότε και άρχισαν να εφαρμόζονται προγράμματα φύλαξης, έρευνας και ευαισθητοποίησης του κοινού και ξεκίνησε η προετοιμασία του πενταετούς Διαχειριστικού Σχεδίου του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ.
 Το θαλάσσιο πάρκο
Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.
Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες). Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα κ.λπ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια.
Το κέντρο πληροφόρησης για τη φώκια Μονάχους Μονάχους
Οι διακοπές στο νησί γίνονται εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από το Κέντρο Ενημέρωσης της εταιρίας για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, MOm, το οποίο λειτουργεί από το 1990, σε ένα από τα κεντρικά κτίρια του λιμανιού της Αλοννήσου, στο Πατητήρι. Το Κέντρο συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού με το εκτενές φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό που διαθέτει σχετικά με τη Μεσογειακή φώκια, την περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου και τη δράση της ΜΟm. Επιπλέον, προβάλλονται μέσω βίντεο, εικόνες από το θαλάσσιο οικοσύστημα και τις δραστηριότητες προστασίας του. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο ενώ οι ενδιαφερόμενες ομάδες επισκεπτών (όπως σχολεία κ.λπ.) μπορούν να επισκεφτούν το Κέντρο και τους υπόλοιπους μήνες έπειτα από συνεννόηση με τους ανθρώπους της ΜΟm.

Παραλίες
Άγιος Δημήτριος
Λεφτός Γιαλός
Κοκκινόκαστρο
Το βασικό στοιχείο που παρακινεί τους τουρίστες να επισκεφτούν το νησί είναι οι πάρα πολλές υπέροχες παραλίες του. Πιο γνωστή από όλες ο Άγιος Δημήτριος με το χαρακτηριστικό σχήμα V, την κατάλευκη άμμο και τα γαλανά νερά. Μία άλλη πολύ γνωστή παραλία είναι ο Λεφτός Γιαλός που περιβάλλεται από βράχους και τη θέση της λευκής άμμου παίρνουν οι λευκές πέτρες και τα ψιλά πετραδάκια. Επίσης, πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ένα από τα υπέροχα cocktails στην πιο δημοφιλή για τη νεολαία παραλία του νησιού. Αν πάλι είστε λάτρεις των χρωμάτων και δει του κόκκινου, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το κοκκινόκαστρο με τον κόκκινο γκρεμό να φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τον αρχαίο οικισμό λίγο πάνω από την παραλία. Επίσης, αν beach party, απολαύστε το γιατί είναι μοναδική εμπειρία. Μπορεί να μην λιώσετε στον χορό και στα beat αλλά θα ξετρελαθείτε από την μαγική ατμόσφαιρα που δημιουργείται.   Οι Σπαρτίνες λοιπόν, είναι εκεί και σας περιμένουν να απολαύσετε τη θάλασσα χωρίς ταμπού. Τέλος, το γραφικό λιμανάκι Βότση, μόλις 5 λεπτά από το Πατητήρι προσφέρεται τόσο για μπάνιο όσο και για ρομαντικές βόλτες και εκλεκτούς μεζέδες στα ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας. Επίσης, η Βότση είναι μια καλή επιλογή για να νοικιάσετε δωμάτιο αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο Πατητήρι αλλά προσφέρει και την απαραίτητη ηρεμία. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Μεγάλος Μουρτιάς, το Βύθισμα και η Μεγάλη Άμμος.
Σπαρτίνες
Ο συνδυασμός με άφθονη μπύρα φυσικά είναι απαραίτητος!!! Σε περίπτωση που είστε ριψοκίνδυνοι και σπορ τύποι, τότε στη Χρυσή Μηλιά μπορείτε να επιδοθείτε στο αγαπημένο σας θαλάσσιο σπορ και σε υποβρύχια ξενάγηση. Φυσικά ένα νησί με τόσες πολλές παραλίες δε θα μπορούσε να μην προσφέρει την κατάλληλη για τους γυμνιστές που τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται σε πληθυσμό.τύχει και πέσετε πάνω σε βραδινό

Βότση
Διασκέδαση
Χαγιάτι
Μην περιμένετε ξέφρενες καταστάσεις και ατελείωτα ξενύχτια σε μεγάλα κλαμπς και μπαρς. Αυτό που θα συναντήσετε στην Αλόννησο είναι πολλά και καλά ταβερνάκια και εστιατόρια (δοκιμάστε οπωσδήποτε ψάρι στην παραλία στο Πατητήρι) αλλά και αρκετά μπαράκια με έντονους ρυθμούς και πολύ καλές τιμές. Επίσης, χάρη στους Γερμανούς (δεν κάνω πλάκα, έκαναν και κάτι καλό) η Χώρα της Αλοννήσου που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη πήρε ζωή και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για χαλάρωση, καλό φαγητό, βόλτα στα μοναδικά σοκάκια της και ποτό στο πιο εντυπωσιακό μπαρ του νησιού, στο Χαγιάτι που βρίσκεται στην άκρη του βράχου με ζωντανή ελληνική μουσική σε έντεχνους ρυθμούς.
 
Χρυσή Μηλιά
Tέλος, το μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού είναι οι απίστευτοι άνθρωποι που ζουν εκεί. Φιλικοί, εξυπηρετικοί, χαλαροί, ζούνε σε έναν δικό τους κόσμο μακριά από την καθημερινότητα των αστικών κέντρων και καταφέρνουν να μεταδώσουν αυτή την αίσθηση στους επισκέπτες. Τόσο που κάθε φορά που φεύγω από το νησί σκέφτομαι ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να μείνω μόνιμα σε αυτόν τον παράδεισο που σίγουρα χαρίζει ποιότητα ζωής που δύσκολα συναντά κανείς οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

Διαδίκτυο:
http://alonissos.gr/
http://www.alonissos.com/index.php/el/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24