15 Σεπ 2018

«Ερωτευμένες Πόρνες» από τη Μαίρη Τσίλη


Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Όστρια

Όταν η συγγραφέας Μαίρη Τσίλη, στα πλαίσια της φιλίας μας, μου είχε ζητήσει να διαβάσω κάποια αποσπάσματα από το νέο της βιβλίο «Ερωτευμένες Πόρνες» δεν ήξερα τι να περιμένω. Τα δεδομένα που είχα ήταν κάποιες σκόρπιες συζητήσεις με την ίδια την Μαίρη για τα ερεθίσματα που την οδήγησαν να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο και φυσικά ο τρόπος γραφής της που είναι πάντα τολμηρός, περιεκτικός και συναισθηματικά φορτισμένος (ότι πρέπει δηλαδή για την ιστορία της Υακίνθης, που είναι η βασική ηρωίδα).

Το θέμα που απασχολεί την Μαίρη Τσίλη είναι η ψυχοσύνθεση μίας πόρνης και η ανάγκη της για έρωτα με τους δικούς της κανόνες όμως. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε, εκτός από την Υακίνθη, ακόμα 3 πρόσωπα που στιγμάτισαν τη ζωή της. Την Πέννυ που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή της Υακίνθης και αποτέλεσε την δασκάλα της σε πολλά πράγματα, την Σοφία που πέρασε σαν κομήτης από τη ζωή της Υακίνθης και τελικά έφυγε χωρίς να τη δικαιώσει και τη Μόνικα (η αγαπημένη μου για να πω την αλήθεια) με τρομερές ευαισθησίες, ταραγμένη ζωή και ένα συγκλονιστικό φινάλε. Η μόνη σταθερά στη ζωή της ήταν ο 5ος βασικός χαρακτήρας, ο Δημήτρης που της έδινε την ηρεμία αλλά και το πάθος, το απάγκιο λιμανάκι αλλά και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα...όλα όσα πρέπει να είναι ο πραγματικός έρωτας στην τελική. Όλα και τίποτα...η σιγουριά αλλά και η αίσθηση της απώλειας. 

Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει ότι το βιβλίο βασίζεται σε αληθινές εμπειρίες...όσοι την γνωρίζουν έστω και λίγο μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου μπορούμε να διακρίνουμε την ευαισθησία της αλλά και τη σκληράδα με την οποία είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τη ζωή. Η γραφή της αποτυπώνει ακριβώς αυτό. Είναι τολμηρή (δεν θα μπορούσε άλλωστε να γραφτεί αυτό το βιβλίο διαφορετικά), καθημερινή, μεστή και ουσιαστική. Η ιστορία κυλάει όπως και η ζωή της Υακίνθης. Με γρήγορες και απότομες εναλλαγές, με συναισθηματικές διακυμάνσεις, με τα πρόσωπα να εναλλάσσονται στη ζωή της με ταχύτητα, με επιστροφές (άλλοτε επώδυνες και άλλοτε καλοδεχούμενες) αλλά κυρίως με συνέπεια και σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του κάθε ατόμου που βρέθηκε στον δρόμο της. Άλλωστε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η ειλικρίνεια και η αγάπη της για την αλήθεια όσο σκληρή και να είναι αυτή.

Η Μαίρη Τσίλη καταφέρνει να φέρει σε πέρας κάτι δύσκολο...καταπιάνεται με ένα θέμα που με τους λάθους χειρισμούς θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα χυδαίο βιβλίο αλλά καταφέρνει το απίστευτο. Μέσα από τον έρωτα και το πάθος αλλά και τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο όσο διαφορετικός και να είναι αυτός, δημιουργεί μία ιστορία που αφενός ξεχειλίζει από ευαισθησία και παράλληλα αναδεικνύει μία αθέατη πλευρά αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ή απλά επιλέγουν να αγνοήσουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24