17 Ιουν 2013

LE MISSIONAIRE (2009 - ελληνιστί "Ο ιεραπόστολος")

Από τον Jean (Διαγωνισμός - 2η Συμμετοχή)


Βαθμολογία 4 /5




Αν και έχω γράψει πολλά κείμενα στη ζωή μου, είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με την κριτική μιας ταινίας. Για αυτό ζητώ προκαταβολικά την επιείκεια σας. Έχοντας τρεις ταινίες στον υπολογιστή μου από τη προηγούμενη εβδομάδα (και μου το έλεγε το αμόρε μην νοικιάζεις τόσες πολλές, δεν θα της δεις), αποφάσισα να περάσω το χθεσινό βράδυ με μια γαλλική κωμωδία. Τι γίνεται λοιπόν όταν ένα πρώην σεσημασμένος κατάδικος παίρνει, ή αναγκάζεται για την ακρίβεια να πάρει, τον δρόμο του Θεού; Μάλλον πολλά τραγελαφικά συμβάντα και σίγουρα μεγάλη δόση γέλιου! Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Μάριο, βρισκόταν για εφτά χρόνια στη φυλακή επειδή ξάφρισε ένα κοσμηματοπωλείο. Βγαίνοντας περίμενε ότι θα χαρεί τη λεία μαζί με την αγαπημένη του Ναντίν.  Δυστυχώς όμως για αυτόν τα πράγματα εξελίσσονται λίγο διαφορετικά…. Στην έξοδο των φυλακών περιμένουν τον Μάριο οι συνεργάτες του σε εκείνη τη ληστεία που δεν έχουν ξεχάσει το χρέος του, ζητώντας το μερίδιό τους. Προκειμένου να βρει καταφύγιο ο Μάριο καταφεύγει στον ιερέα αδελφό του, Πατρίκ, και του ζητάει να τον κρύψει για ένα διάστημα μέχρι να διευθετήσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν.
Αυτός του προτείνει να καταφύγει στην Αρντέν, ένα μικρό χωριό της νότιας Γαλλίας, όπου θα παραστήσει τον δόκιμο ιερέα και θα φιλοξενηθεί από τον φίλο του πατέρα Ετιέν. Καθώς όμως κατευθύνεται προς την Αρντέν, ο Θεός καλεί κοντά του τον πατέρα Ετιέν και έτσι ο Μάριο αναγκάζεται να παραστήσει τον ιερέα και μάλιστα χωρίς την βοήθεια της Θείας Φώτισης, ανταποκρινόμενος με τον δικό του τρόπο στο απαιτητικό ποίμνιό του… 
Οι Γάλλοι μας θυμίζουν για μια ακόμα φορά ότι δεν χρειάζεται ούτε μεγάλο budget ούτε πρωτοκλασάτα ονόματα για να γυριστεί μια αξιοπρεπείς κωμωδία. Ο Jean Marie Bigard υποδύεται αρκετά καλά το ρόλο του «μετανοήσαντα» σκληρού. Επίσης καλοί οι David Strajmayster και Jean Dell στους ρόλους του διοικητή της αστυνομίας και του αδελφού του Μάριο, Πατρίκ. Πέρα από τις στιγμές γέλιου, η ταινία θίγει το συντηρητισμό της γαλλικής επαρχίας και την προσκόλληση των χωρικών στην εκκλησία. Πρόκειται για μια καλή κωμωδία που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24