12 Ιουν 2013

Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ



   Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε ο δεύτερος μεγάλος τελικός ανάμεσα τον κυπελλούχο Ελλάδος και του πρωταθλητή Ευρώπης με τους πράσινους πλέον να βρίσκονται ένα βήμα πλέον πριν από το  νέκταρ της επιτυχίας που θα τον οδηγήσει στην κορυφή του μπασκετικού Ολύμπου.


Τα καλύτερα στιγμιότυπα του 2ου τελικού Μπάσκετ 2012-2013 



 Όπως στον πρώτο τελικό έτσι και στον δεύτερο ο αγώνας κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την επιθετική διάθεση των 2 ομάδων αλλά με υψηλού επιπέδου αμυντικές προθέσεις δείχνοντας στην μπασκετική Ευρώπη ότι οι τίτλοι κρίνονται με αυτό το πετυχημένο συστατικό. Από το 1993 έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς τέτοιου είδους περιπτώσεις με πρώτη την Λιμόζ όπου πήρε τον ευρωπαϊκό τίτλο μέσα από τα χέρια την Μπενετόν στο final four της Αθήνας.
   Στην φετινή σειρά των τελικών αποδεικνύεται ότι αυτός που θα παίξει την καλύτερη άμυνα είναι αυτός που όχι μόνο θα έχει τον πρώτο λόγο αλλά απ’ ότι φαίνεται και τον τελευταίο για την κατάκτηση του τίτλου καθώς ο Παναθηναϊκός για δεύτερο σερί τελικό εγκλώβισε τα επιθετικά ατού του Ολυμπιακού. Ο Λάσμε αποδεικνύει για πιο λόγο είναι ο καλύτερος αμυντικός της Ευρώπη όπου με συμπαραστάτη τον Γκίστ έχουν δημιουργήσει ένα αμυντικό δίδυμο στην ρακέτα των πρασίνων δίνοντας πολλαπλά μηνύματα στους πρωταθλητές Ευρώπης ότι δύσκολα θα πετυχαίνουν καλάθια μέσα στο ζωγραφιστό αντιμετωπίζοντας εξίσου αποτελεσματικά τα pick nroll του Ολυμπιακού με κλειστές άμυνες αφήνοντας το σουτ στην περιφέρεια. Το ρίσκο αποδίδει καθότι οι ερυθρόλευκοι συνολικά και στα 2 παιχνίδια έχουν Μ.Ο πόντων 51,2 πόντους με 9/55 τρίποντα. Οι ερυθρόλευκοι αν και έλεγχαν στο ημίχρονο τον αγώνα οι βιαστικές επιλογές, τα τραβηγμένα σουτ και η διστακτικότητα που είχαν στο να διεισδύουν μέσα στο καλάθι είναι προϊόντα της επιθετικής αφλογιστίας των ερυθρολεύκων. Αμυντικά οι ερυθρόλευκοι φαίνονται να βιάζονται και σε αυτόν τον τομέα κάνοντας αλλαγές στα pick nroll με αποτέλεσμα οι πράσινοι να εκμεταλλεύονται τα πολλά miss match και κυκλοφορώντας γρήγορα και αποτελεσματικά την μπάλα. Ένα σημείο κλειδί για τους ερυθρόλευκους που έχει αρνητικές επιπτώσεις είναι το γεγονός ότι δεν έχει πάρει τίποτα, επιθετικά και αμυντικά, από την θέση 3 δηλαδή από τον Παπανικολάου και τον Περπέρογλου ενώ αντίστοιχα παίκτης κλειδί αναδεικνύεται ο παίκτης που δίνει την απαραίτητη ηρεμία στο παιχνίδι των πρασίνων όταν παίρνει ανάσες ο Διαμαντίδης που δεν είναι άλλος από τον Κάρι πετυχαίνοντας και πολύτιμα καλάθια συνδυάζοντας ταυτόχρονα τα καταλυτικά τρίποντα του Μπράμου. Τέλος σημαντικός παράγοντας και στους 2 τελικούς αποτελεί η μάχη των ριμπάουντ όπου και σε αυτόν τον τομέα οι πράσινοι φαίνονται σε υπερτερούν έναντι των ερυθρολεύκων. 
   Η σειρά μεταφέρεται στο Σ.Ε.Φ. με τους ερυθρόλευκους να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και τους πράσινους να θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία επιδιώκοντας να κάνουν το sweep που το έχουν πετύχει με τον ίδιο αντίπαλο το στους τελικούς του 2006. Με βάση την εικόνα των 2 ομάδων το 3 – 0 φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες αλλά αν το βράδυ της τετάρτης το σκορ των νικών γίνει 2 – 1 τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν στο ψυχολογικό κομμάτι καθώς στον τέταρτο αγώνα οι πράσινοι θα πρέπει να διαχειριστούν την ήττα τους μέσα στην έδρα του κατακτώντας τον τίτλο μέσα στο σπίτι του ενώ για τους ερυθρόλευκους η νίκη σήμερα θα δώσει ακόμη μία ευκαιρία προ το όνειρο παίζοντας ως πρωταθλητές Ευρώπης μέσα στην έδρα του αντιπάλου του με σκοπό να φέρει στην σειρά σε πέμπτο αγώνα. Η απάντηση θα δοθεί λίαν συντόμως σήμερα το βράδυ για αυτό μείνετε συντονισμένοι.    

Ο Μπασκετόφιλος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24