25 Ιουν 2013

ΓΕΝΕΥΗ, Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ!!

Από τον Jean (Διαγωνισμός - 11η Συμμετοχή)



ΞΕΝAΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Γεωγραφία-Ιστορία

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης
Η Γενεύη βρίσκεται χτισμένη στη δυτική πλευρά της ομώνυμης λίμνης, εκεί που ο ποταμός Ροδανός ξεκινά την αργή του πορεία για τη Μεσόγειο. Στο μεγαλύτερο μέρος του Μεσαίωνα η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ισχυρών γειτόνων της Βουργόνων (443-534, 888-1033), Φράγκων (534-888), και Γερμανών (1033-1603). Κατά την περίοδο των Γερμανών η πόλη διοικούταν από τον εκάστοτε μητροπολίτη που λογοδοτούσε σε αυτούς. Στα τέλη όμως του 14ου αιώνα οι κάτοικοι της Γενεύης απέκτησαν διευρυμένη αυτονομία από τον έλεγχο των Γερμανών, επιστέγασμα της οποίας ήταν η ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Γενεύης και η σύνταξη συντάγματος δυο χρόνια αργότερα. Μέχρι την έκρηξη της γαλλικής επανάστασης η ανεξάρτητη Δημοκρατία ενίσχυσε τους δεσμούς της με την Ελβετική Ομοσπονδία, χωρίς όμως να προσχωρήσει ακόμα σε αυτήν. Κατά την περίοδο του Ναπολέοντα η πόλη πέρασε για μια ακόμα φορά στα χέρια των Γάλλων (1789-1815) και τελικά παραχωρήθηκε στην Ελβετική Ομοσπονδία με το συνέδριο της Βιέννης το 1815. Μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας όπως ο Λούθηρος και ο Λένιν φιλοξενήθηκαν στην πόλη που ήταν πάντα έτοιμη να υποδεχτεί καινούριες ιδέες σε κάθε επίπεδο, όσο ριζοσπαστικές και αν ήταν αυτές.

           
Πληθυσμός

Η Ρώσικη εκκλησία
Η πόλη αποτελεί την πρωτεύουσα του Καντονίου της Γενεύης, ένα από τα 26 αυτόνομα Καντόνια που συναπαρτίζουν την Ελβετική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 188.171 κατοίκους, ενώ συνολικά το Καντόνι της Γενεύης αριθμεί 472.530 κατοίκους. Να σημειώσουμε ότι στο Καντόνι κατοικούν 179.385 ξένοι που προέρχονται από 192 διαφορετικές χώρες. Αν και η περιοχή θεωρούνταν προτεσταντικό προπύργιο, λόγω και της παρουσίας του Λούθηρου εκεί, τα τελευταία χρόνια οι καθολικοί φαίνεται να υπερτερούν των προτεσταντών (39,7% έναντι 17,4%), ενώ καταγράφεται μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν ασπάζονται κανένα θρήσκευμα (34,8%)      




Αξιοθέατα

Υπάρχουν αρκετά σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος. Ξεκινάμε λοιπόν…
  • Η παραλιακή ζώνη δίπλα στη λίμνη προσφέρεται  για έναν όμορφο περίπατο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα με τα θαλάσσια ταξί να μετακινηθούμε στα παραλίμνια προάστια που κατοικούν τα εύπορα τμήματα της πόλης.
  • Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν αρκετά καφέ και εστιατόρια
Το Μουσείο της Swatch
  • Σε μια από τις γέφυρες που ενώνει τις δυο όχθες του Ροδανού βρίσκεται το μουσείο ιστορίας της γνωστής βιομηχανίας ρολογιών Swatch. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης μπορεί να δει εν συντομία τις απαρχές και την εξέλιξη της γνωστής εταιρίας.
  • Το μουσείο τέχνης και ιστορίας της Γενεύης βρίσκεται στην Rue Charles-Galland 2. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τις μόνιμες συλλογές του μουσείου στις οποίες συμπεριλαμβάνοντα εκθέματα από της αρχαία και την μεσαιωνική εποχή. Ιδιαίτερη εντύπωση θα προκαλέσει στον Έλληνα επισκέπτη τόσο η ύπαρξη αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων όσο και η συλλογή βυζαντινών εικόνων[i].

O Καθεδρικός της Παναγίας
  • Η παλιά πόλη κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό με τις πολλές εκκλησίες και τη βιβλιοθήκη της πόλης.
Το Παλάτι των Εθνών
  • Το Παλάτι των Εθνών, όπως ονομάζεται το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται στα ανατολικά της Πόλης. Κτισμένο την περίοδο του Μεσοπολέμου, προοριζόταν αρχικά για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της Κοινωνίας των Εθνών. Μετά τον Β΄.Π.Π. ως έδρα του νεοϊδρυθέντος ΟΗΕ επιλέχθηκε η Νέα Υόρκη. Πολλές επιτροπές του όμως, όπως η επιτροπή αφοπλισμού, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας  έχουν την βάση τους στη Γενεύη. Αξίζει να πληρώσει κανείς το μικρό τίμημα της ξενάγησης (περίπου 10 ελβετικά φράγκα) για να περιηγηθεί στους χώρους και να ακούσει εν συντομία την ιστορία του οργανισμού[ii].
Ο Βοτανικός Κήπος
  • Για τους λάτρεις των φυτών η Γενεύη διαθέτει το δικό της βοτανικό κήπο   

  
Εξορμήσεις

Ο ναός της Αγίας Μαργαρίτας
Η θέση της πόλης προσφέρεται για εξορμήσεις τόσο σε άλλες Ελβετικές πόλεις όσο και στη Γαλλία. Η Λωζάννη απέχει μόλις 50 λεπτά με το τρένο. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το φημισμένο Mont Blanch των Άλπεων. Υπάρχουν λεωφορεία που ξεκινούν καθημερινά και η διαδρομή δεν διαρκεί παραπάνω από δυο ώρες.






Τα ποδήλατα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας
Μας άρεσε
  •  Το πολύ καλό σύστημα συγκοινωνιών της πόλης με τραμ και λεωφορεία που διασχίζουν όλο τον αστικό ιστό και τα γύρω προάστια[iii].
  • Ο σεβασμός των κατοίκων προς τους ποδηλάτες, όπως συμβαίνει και σε κάθε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα…
  •   Η προθυμία των κατοίκων να εξυπηρετήσουν και να κατατοπίσουν τον τουρίστα


Δεν μας άρεσε
  • Το γεγονός ότι πολλές φορές χρειάζεται να ξέρεις γαλλικά για να συνεννοηθείς. Ως κλασσικοί γαλλόφωνοι πολλοί κάτοικοι της Γενεύης, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν μιλάνε αγγλικά 
  • Οι ακριβές τιμές στο νερό και στο φαγητό. Ένα μπουκαλάκι νερό στοιχίζει 4 φράκα! Ένα γεύμα σε πιτσαρία για δυο άτομα που περιλάμβανε πίστα, σαλάτα και δυο μπύρες κυμαίνονταν γύρω στα 40 φράγκα (1 φράγκο=1,20 ευρώ) 



[i] Η διεύθυνση του μουσείου http://www.ville-ge.ch/mah/index.php?content=1.2.2.1.&langue=eng. Κάποιες συλλογές είναι επίσης διαθέσιμες on line http://www.ville-ge.ch/musinfo/bd/mah/collections/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who is online

Ad24